Nara

Aceeasi ora, acelasi drum cu care ne-am obisnuit deja. Notogawa – Kyoto, apoi Nara line. Luam rapidul, macar nu mai facem o viata pana ajungem. Deja suntem de-ai casei. Nu mai stam ca stim noi cine la poarta noua in fata panoului de plecari. Acum verificam din mers tabela. Tac pac, al doilea tren e al nostru, peronul 8. Nu ne mai asezam ca fraierii la intamplare pe peron. Stim ca rapidul are cercurile albe. Ne asezam pe peron acolo unde sunt marcate cercurile albe. Si stim si ce vagoane are trenul, deci nu ne mai trezim ca n-avem tren acolo unde suntem noi asezati. A, si bineinteles, cadranul mare verde, pe care scrie Priority, nu este pentru noi. Gata, le-am invatat pe toate. Ba chiar dam indicatii spaniolilor rataciti care vor sa ajunga in Inari.

O zi in Nara ar fi fost mai mult decat suficienta. Il bati de la un capat la celalalt in cateva ore. Si este intr-adevar un orasel pe care trebuie sa il vezi daca ai ajuns in Japonia. Sa te plimbi prin parcurile uriase, sa hranesti caprioarele cu biscuiti, sa intri in temple, sa mananci un sushi si un mochi ca desert si sa simti pur si simplu atmosfera tipica japoneza. Si apropo, nu e un mit si nici o pacaleala de atras mai multi turisti: in Nara chiar e plin de caprioare pe strazi! Printre oameni, printre masini, peste tot. Vin langa tine si cersesc pur si simplu mancare. Daca nu ai nimic bun pentru ele, te ignora complet. Iar daca ai cumparat biscutii facuti special pentru caprioare, fereste-te! Vei fi inconjurat de caprioare din toate partile, una mai cersetoare decat cealalta!

In plus, daca esti fan obiecte japoneze sau daca vrei pur si simplu sa cumperi niste suveniruri frumoase, aici gasesti tot ce vrei si ce nu vrei, la preturi mult mai bune decat Kyoto. Si o inghetata cu ceai verde, la cornet, de iti sta mintea-n loc! Doar plimba-te pe strazile din centru, printre toate magazinasele cu suveniruri, si sigur iti vei goli buzunarele de toti yenii ramasi.

Asa ca Nara este intr-adevar un oras in care trebuie sa ajungi daca ai venit in Japonia, insa trebuie avut in vedete faptul ca este foarte turistic. Spre deosebire de alte orase, aici chiar vei vedea mult mai multi turisti decat japonezi si mult mai multa aglomeratie. Iar daca asta nu iti place, poti opta pentru alte orasele la fel de pitoresti dar mai putin descoperite sau vizitate de turisti. Uji sau Hikone spre exemplu. Sau o multime de alte orase, unde noi nici nu am ajuns, inafara zonei Kansai. Nu spunem ca nu ne-a placut Nara, pentru ca niciun loc din Japonia NU are cum sa nu iti placa. Insa am avut alte asteptari. Din ce citeam in ghiduri turistice si pe bloguri de travel, ne-a lasat impresia ca este un oras mai ceva decat Kyoto. Mai linistit, mai zen, mai japanese-like decat orice am vazut. Si parca totusi nu se pupa cu ce-am vazut noi. Ori cine stie… oboseala celor trei saptamani si-a spus cuvantul si nu ne-am mai putut bucura cum trebuie?…

[…… Cititi intregul articol aici …..]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s