Copenhaga

Anul trecut in toamna am avut norocul sa gasim pe un blog o promotie (sau mai degraba un error fare), prin care un zbor la business class pe ruta Geneva – Copenhaga costa doar 30 de euro. Am verificat rapid cum si cu cati bani putem ajunge in Geneva si apoi sa ne intoarcem din Copenhaga. Cele mai ieftine variante au fost cele oferite de Wizz, cu plecare din Bucuresti catre Geneva (64 ron de persoana) si cu intoarcere din Malmo catre Bucuresti (45 ron de persoana). Mai adaugam pretul trenului si autobuzului din Copenhaga catre Malmo, care au costat 20 de euro de persoana. Asa ca per total, intreaga distractie a costat cam 75 euro de persoana. Bun pret pentru doua orase noi si un zbor la business class, nu? πŸ™‚

A fost de altfel si primul nostru zbor la business, asa ca am fost foarte incantati sa vedem lounge-ul business al celor de la Swiss si sa experimentam pentru prima oara un zbor business class. Cei de la Swiss sunt intr-adevar impecabili iar serviciile lor sunt ireprosabile.

Am ajuns in Copenhaga aproape de pranz, dupa un zbor de aproape doua ore. Si ca sa vezi… si aici, la fel ca si in Geneva, o vreme groaznica, cu frig si ploaie, cat sa iti fie mai mare dragul sa te plimbi pe jos prin oras. Dar cum nu aveam timp de stat prea mult pe ganduri (aveam doar sase ore la dispozitie), am pornit rapid catre tren pentru a lua bilete catre Osterport.

Am ales sa incepem cu cel mai indepartat punct turistic, Mica Sirena, pentru ca apoi sa ne indreptam usor, usor spre centrul orasului. Trenul din aeroport pana la Osterport costa aproximativ 5 euro de persoana si este valabil o ora si jumatate, pe orice mijloc de transport. De la Osterport mai sunt cam 10 minute de mers pe jos pana ajungi la Mica Sirena. Pentru noi insa acele 10 minute au parut o eternitate, pentru ca muream de frig, ne ploua incontinuu si abia asteptam sa ajungem undeva la adapost. Mergeam cu capul in pamant, fara sa ne uitam in stanga-dreapta, motiv pentru care am si gresit drumul prin parcul Langelinie. Un parc frumos de altfel, dar pe care nu voiam sub nicio forma sa il batem in lung si in lat pe timp de ploaie. Si daca ne imaginam ca eram doar noi singurii patru nebuni care voiau sa viziteze Copenhaga pe o vreme odioasa, ne-am inselat amarnic. Mica Sirena era asaltata de turisti, iar in urma noastra venea un autocar intreg de turisti.

De la Mica Sirena pana in centru sunt nu mai mult de 15-20 de minute de mers pe jos. Asa ca am pornit usor la drum, de data asta impacati cu gandul ca avea sa ne ploua intreaga zi si ca nu o sa ne iasa nicio poza cum trebuie. Dar pana la urma, era vorba de experienta traita in Copenhaga, cu sau fara poze frumoase. Am ajuns intai la palatul Rosenburg, al carui parc este chiar foarte frumos. Probabil ca vara arata mult mai bine cu toate culorile din jur, insa nici acum nu era de lepadat. Daca am fi avut mai mult timp, probabil ca am fi intrat sa il vizitam si pe interior, insa am preferat sa mai vedem si alte obiective, cat sa vedem intreaga atmosfera a orasului. Cu alte cuvinte… voiam doar sa β€œluam pulsul” in cele cateva ore, cat sa ne dam seama daca ne place orasul si daca vrem sa revenim cu alta ocazie, pentru a-l vedea mai in amanunt.

Asa ca usor, usor, am pornit catre palatul Amaliensburg si Biserica de Marmura (Marble Church). Dar ploaia se intetise, la fel si frigul, si picioarele ni se murasera deja in incaltarile ude. Asa ca am intrat in prima cafenea gasita in drum, atrasi in primul rand de panoul mare pe care scria citet: β€œSmorrebrod 69 DKK”. Smorrebrod este un sandwich tipic danez, foarte apetisant, cu o singura felie de paine (de regula facuta in casa, cu tot soiul de seminte si bunataturi), cu peste sau orice tip de carne si un sos delicios. Poate ca nu pare cine stie ce inventie culinara, insa arata extrem de bine si de apetisant iar combinatia este delicioasa. Iar 69 DKK (9 euro) pentru un smorrebrod este un pret foarte bun, avand in vedere ca in zone mai turistice (spre exemplu in Nyhavn) costa 120 DKK (16 euro) sau chiar si mai mult.

Iar dupa o scurta pauza de incalzire, am reluat mersul prin ploaie si frig si am ajuns la Biserica de Marmura si la Amaliensborg. Biserica este frumoasa atat in exterior, dar mai ales in interior, cupola este una dintre cele mai frumoase pe care le-am vazut vreodata!

Cat despre palat, nu putem spune decat ca ne era extrem de mila de bietii soldati care pazeau fiecare colt al palatului, stand in ploaie nemiscati. Si da, din pacate am ratat schimbarea garzii de la ora 12. Alt motiv in plus sa revenim in Copenhaga.

Trei ore to go. Nici nu ne mai dadeam seama daca afara se facea din ce in ce mai intuneric din cauza norilor de ploaie sau din cauza ca se insera. Soarele apune foarte devreme, aproape de ora 15:30. Era 14:00, mai aveam suficient timp sa ajungem si la faimosul Nyhavn (New Harbour). Inafara de Mica Sirena, imaginea cu Nyhavn este poate cea mai faimoasa si mai reprezentativa pentru Copenhaga. Podul peste apa, casele toate colorate si ingrijite, terasele vesele (chiar si pe timp de iarna!) si bineineles corabiile ancorate de-o parte si de alta a raului. Si bonus, aveau si si un targ de Craciun intins pe intreaga strada. Nu ne-a impresionat insa foarte mult, mai ales ca ramasesem cu imaginea si faima targului de la Tivoli in cap. Insa vorbind cat se poate de realist… era imposibil sa ajungem si acolo. Nu aveam nici timp, era si foarte frig, iar pretul de 13 euro de persoana pentru intrare era cam foarte piperat.

Si totusi, ca sa nu lase fetele complet dezamagite ca nu ajung la Tivoli, baietii au propus o scurta oprire la cel mai faimos si mai vechi magazin din Copenhaga: Magasin du Nord. Un fel de Harrods din Londra, un magazin luxos, impodobit frumos cu decoratiuni de Craciun. Nu am zabovit insa prea mult pentru ca deja se facea tarziu si trebuia sa ne indreptam catre gara centrala. Si masochisti din fire, nu am vrut sa luam metroul pentru a evita mersul prin ploaie, frig si noapte. Am ajuns in Copenhaga pentru 6 ore si sa stam in metrouri? Nicidecum! Asa ca am luat-o usor, cu harta uda si rupta in mana, si am pornit catre gara pe jos. Voiam doar sa mai vedem putin din oras, sa ne convingem si mai mult ca ne place si ca vrem sa ne intoarcem (pe o vreme mai umana insa) cat de curand.

Transferul Copenhaga – Malmo ar fi putut fi foarte simplu daca am fi ales optiunea celor de la Wizzair, cu autobuzul de transfer, la 20 de euro de persoana. O avere avand in vedere ca am dat 29 de euro pe un zbor business class la Swiss Air. Insa variante mai ieftine nu sunt din pacate. Dar nu am putut alege varianta aceasta, pentru ca cei de la Wizz cer ca rezervarile sa fie facute cu cel putin trei zile inainte. Cum noi nu am stiu lucrul acesta, a trebuit sa alegem variant tren plus autobuz pana la aeroportul din Malmo. Trenul din Copenhaga Central pana in gara centrala din Malmo a costat 88 DKK (12 euro) pentru o persoana. Autobuzul din gara din Malmo pana la aeroport a costat 114 coroane suedeze (12 euro) de persoana. In orice caz, chiar si cu cheltuiala transferului din Copenhaga catre Malmo am reusit sa ne incadram intr-un buget de 150 de euro de persoana, in care am avut doua zboruri low cost, un zbor la business class, o noapte de cazare intr-una din cele mai scumpe orase europene si bani de cheltuiala.

Iar in final, ca si concluzie, abia asteptam sa ne intoarcem in Copenhaga. Ne-a placut foarte mult chiar si pe timp de ploaie, motiv pentru care vrem sa o vedem si vara. Asa ca suntem cu ochii pe ofertele de bilete de avino si cu prima ocazie cumparam bilete pentru Copenhaga!

 

5 thoughts on “Copenhaga

Leave a comment