Jurmala

Nu era in plan sa ajungem in Jurmala. Nici nu stiam de fapt unde si ce este Jurmala. Vazusem insa o poza interesanta pe pliantul de prezentare al hotelului unde eram cazati in Riga si ne-am gandit ca n-ar fi deloc o idee rea. Am apelat la putin santaj emotional pentru a-l convinge pe Andrei sa schimbam planurile de plimbat si vizitat in Riga, iar in final a functionat. Si nu i-a parut rau! Pentru ca Jurmala merita vazuta, chiar si numai pentru plaja interminabila, iar marea Baltica ne-a primit cu vreme buna si o plaja frumoasa.

Nu ne-am fi putut imagina ca biletul de tren pana in Jurmala avea sa coste doar 1,40 euro de persoana. Inca o data ni s-a demonstrat faptul ca Letonia este inca o tara cu preturi mai mult decat rezonabile. Asa ca am urcat in trenul aproape gol si am pornit la drum. Unsprezece statii, nu mai mult, nu mai putin, intinse pe cei 30 de kilometri pana in Jurmala. Am coborat din tren la statia Majori. Nu miroasea a mare, deci plaja nu era aproape. Noroc cu alti turisti rataciti, ceva mai breji si mai bine orientati decat noi, care ne-au ghidat catre plaja. Si nu stim exact de ce, dar aveam o stranie senzatie ca ne aflam intr-o statiune de pe litoralul romanesc. Da, chiar imi parea ca sunt in Eforie Nord, in extra sezon, cand strazile sunt complet pustii. Ceva case de vacanta, nu foarte dichisite, o strada principala plina de magazine si restaurante in care nu intra nimeni, liniste si pace si ici colo un turist ametit. Ca si noi de altfel.

Parea ca mergeam deja de o eternitate si era complet enervant faptul ca nu simteam inca mirosul marii. Apoi, intr-un final, am inceput sa il simt. Si da, ajunsesem in fata ei si nu stiam cum sa ajung mai repede pe plaja. Nu era multa lume, insa cei care erau nu numai ca faceau plaja, dar se incumetau sa intre si in apa. Nu erau nici 20 de grade afara, apa trebuie sa fi fost bocna. Ce tacaniti!

Oricat de tentanta ar fi fost o baie in Marea Baltica, am spus pas. Ochisem din departare pernele verzi imense din fata hotelului Baltic Beach Hotel, cel in forma de corabie. Apropo, cred ca avem si noi ceva similar intr-una din Eforii. Si pe cat de comunist parea hotelul, pe atat de frumoasa era terasa din fata lui. Am aruncat geanta in nisip si am cazut pe perna mare si atat de comoda. Un prosecco si un cheesecake congelat, nici prea bun, nici prea sanatos ne-au tinut pe pernele verzi ceva ore bune. Nu ne mai lasam plecati. Abia intr-un final, cand simteam ca era prea puternic soarele, ne-am incumetat sa ne ridicam si sa indreptam catre centrul orasului.

Ei bine, exista doua motive mari si late pentru care CU SIGURANTA o sa ne intoarcem in Jurmala. Unul e plaja. Dar plaje frumoase am mai vazut si-n alte parti, deci e nevoie de ceva mai palpabil. Pai ce sa vezi… Baltic Bees sunt cel de-al doilea motiv. Mai exact, zborul cu Albatros-ul L39 peste plaja din Jurmala, cu unul dintre pilotii acrobati de la Baltic Bees. Ar fi primul zbor cu un avion cu reactie. Si poate ca si singurul, ca ne-om satura si noi de-atatea G-uri. Insa pana atunci mai avem de pus ceva bani la ciorap, pentru ca un singur zbor de 15-20 de minute te cam usuca. Unde mai pui si o filmare, o poza, o ceva, te-ndrepti lejer spre faliment. Pentru alti nebuni ca noi, interesati de acest zbor, gasiti mai multe detalii aici.

One thought on “Jurmala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s