Montreal – Poutinerii

N-am fi crezut, dar Canada ne-a facut sa fim dependenti de poutine! Si cand te gandesti ca nu suna deloc apetisant o combinatie total neatractiva vizual de cartofi prajiti, sos gravy si branza “care scartaie”, toate puse la un loc si amestecate intr-o maniera deloc “masterchefeasca”. Da’ nu stim cum se face ca tot amalgamul asta are un gust demential si vrand, nevrand, ajungi sa iti placa asa mult ca uiti de diete si calorii. Pentru ca poutine-ul este un “comfort food”, cum bine zic prietenii nostri canadieni, si ori de cate ori ai pofta de ceva bun in Canada, sigur incerci un poutine delicios. Si-o prajitura cu sirop de artar, dar na, asta-i alta poveste πŸ™‚ Asa ca daca tot suntem la fata locului si putem studia problema asa cum se cuvine, ne-am documentat cam care ar fi cele mai apreciate restaurante specializate pe poutine. “Poutinerii” sa le zicem πŸ™‚ Si sunt asa de multe, ca e greu sa te limitezi la cateva. Dar am incropit o lista cu cele care ne-au atras noua atentia cel mai mult. ENJOY! Si ps: pentru cine vrea ingrediente de poutine direct de la sursa, dati-ne un mesaj si ne ocupam πŸ˜€

******************
La Banquise
******************

Nici n-apuci sa dai bine enter pe “best poutine in Montreal” in Google search, ca iti si apare restaurantul “La Banquise”. Toate siteurile, toate recenziile, toate blogurile zic ca aici se gaseste cea mai cea dintre poutine-uri. Si au ceva traditie, fiind deschisi inca din 1968 πŸ™‚ Preturile sunt decente (7 dolari canadieni portia normala, 11 cea mare), au peste 30 de tipuri de poutine (pe care le mai poti si personaliza!) sunt deschisi non-stop si se afla in centrul orasului. Ce sa iti doresti mai mult?


******************
PoutinevilleΒ 
******************

Restaurantul poutine-ului reinventat, principalul competitor al La Banquise-ului! Au si clasicul poutine, insa o multime de alte variante care mai de care mai apetisante! Unul dintre cele mai apreciate e “Montrealer”-ul, varianta care cuprinde cele doua mancaruri emblematice aleΒ Montrealului la un loc: poutine siΒ smoked meat!Β Sau daca nu te tenteaza poutine-ul, poti incerca o pizza cu… poutine, doar ce credeai, ca scapi asa usor? πŸ™‚ Sau daca esti vreun curajos (si n-ai mancat vreo 4 zile la rand), poti incerca cea mai mare poutina din tot Montreal-ul! “The heart attack”-ul are nici mai mult, nici mai putin de… 7 kilograme de poutine! :)) Preturile sunt de aproximativ 12-13 dolari canadieni poutine-ul reinventat (70 de dolari Heartattack-ul de 7 kg), insa poti opta si pentru varianta clasica, la mai putin de 10 dolari. Nu e tocmai in buricul targului, ai de mers ceva pana aici, insa merita pe deplin o vizita!

******************
Au pied de Cochon
******************
Daca aveai impresia ca poutine-ul nu poate fi “fita”, te-ai inselat πŸ™‚ La Au pied de Cochon poti sa mananci un poutine decadent cu… foie gras! Sa zicem ca au o adevarata “obsesie” pentru foie gras, pentru ca il gasesti in mai toate preparatele. Nu o fi el un restaurant specializat doar pe poutine dar e renumit in Montreal ca fiind unul dintre cele mai posh locuri de luat cina. Ce-i drept, preturile sunt cam mari, poutine-ul cu foie gras costa 24 de dolari canadieni, dar cui ii trebuie fita, plateste corespunzator πŸ™‚ Nu e foarte departe de centrul vechi al Montrealului si e foarte aproape de La Banquise.


******************
Garde Manger
******************
Si daca tot incerci poutine cu foie gras, de ce sa nu intinzi coarda si mai mult si sa pretinzi un poutine cu… HOMAR?! Da, exact, la Garde Manger gasesti poutine cu homar, si nu e o gluma πŸ™‚ Costa 19 dolari canadieni portia, dar pare sa fie o adevarata senzatie printre poutine-urile din Montreal!

******************
Frite Alors
******************
Si inapoi la poutinariile mai fara fita πŸ™‚ Frite Alors e genul acela de restaurant deloc fancy, dar cu mancare buna si ieftina. O poutina clasica costa 6 dolari canadieni (mica), 7-8 cea normala si 12 cea mare. Se gasesc peste tot, in Montreal au 11 locatii, inclusiv in centrul vechi. Mai multe despre meniu aici.


Si gata, cinci poutinarii ar trebui sa fie suficiente! Ar cam fi cazul sa incercam si alte mancaruri canadiene, nu? πŸ™‚