Bruxelles – 2012

Martie 2012

Este 2 martie 2012 si tocmai ce am ajuns in Bruxelles, intr-un hotel extrem de frumos, colorat si cochet: hotelul Pantone, unde ne-am cazat intr-o camera absolut adorabila, verde, micuta si primitoare. E un inceput de excursie extraordinar, sunt foarte incantata de oras, de hotel, de vreme!

Am inceput cu o scurta plimbare de seara printre stradutele mici si pavate din centrul orasului, pline de restaurante si terase cochete, pentru ca apoi sa ajungem in piata centrala. Aici am admirat Primaria si am aflat povestea arhitectului Jan van Ruysbroek care a gresit proiectul, in sensul ca a plasat turnul mai mult in partea dreapta decat in stanga, cu toate ca scopul initial era sa fie fix in mijloc.

Iar in final de seara am ajuns la Maneken Pis, si sora lui, Jeanneken Pis, doua simboluri ale Belgiei pe care nu le puteam rata.

Apoi am hotarat sa mergem sa mancam intr-un loc tipic belgian, unde sa putem manca ceva traditional, intr-o atmosfera extrem de placuta. Astfel ca am ajuns intr-un restaurant micut, cochet si foarte aranjat, undeva departe de centrul orasului si de agitatia turistica, un loc cu o lumina difuza placuta, cu mese dragute si intime, si mai presus de orice, cu o mancare exceptionala! Este vorba despre restaurantul Met Jeaninne. Eu am optat pentru un fel tipic belgian, ballekes, cu pommes frites si salata. De fapt erau un fel de chiftelute de vita, insa mult mai mari, acoperite de un sos de rosii interesant, dens si putin sarat. Trebuie sa recunosc ca au fost foarte bune, chiar daca nu am reusit sa termin nici macar una din cele doua ballekes. Aici au si meniul zilei, la 10,90 euro, deci poate fi o varianta de luat in calcul si pentru pranz.

Dupa o masa copioasa si delicioasa, am mers la Atomium in miezul noptii, pentru ca ne doream sa il vedem luminat. Arata foarte frumos si nu mi-as fi inchipuit ca poate fi atat de mare! Programul se termina insa la ora 6 seara, si a trebuit sa amanam vizitatul pentru a doua zi. Pretul unui bilet de adult este de 11 euro (in grupuri mai mari de 20 de persoana ajunge la 9 euro), iar cel pentru studenti este de 8 euro. Bineinteles, se pot cumpara si bilete combinate, atat pentru Atomium cat si pentru Mini Europa, pentru ~23 euro de persoana.

Din pacate am fi vrut sa vedem si Mini Europa, dar pe timp de iarna este inchisa. Mai exact, programul de vizitat pentru Mini Europa incepe la mijlocul lui martie si se termina la inceputul lui ianuarie.

Dupa Atomium am vrut sa vedem si partea mai inedita a orasului, asa ca am mers pe strada Rue D’Aerschot, un fel de Red Light District din Amsterdam, unde insa puteai trece cu masina, si negocia chiar din masina. Din cauza aceasta am stat ceva vreme in coada pe strada, masinile mergeau destul de greu si era foarte aglomerat. Insa a fost foarte interesant sa vedem un astfel de loc, mai ales pentru ca nu multa lume stie de existenta lui.

In ultima zi am vizitat Arcul din parcul Jubelpark. Am coborat la statia de metrou Schuman, fix in dreptul Comisiei Europene, si am pornit pe jos prin parcul Jubelpark. Am intrat in muzeul fortelor armate, unde am avut noroc sa nu prindem deloc aglomeratie, si am putut urca chiar pe arc, pentru a vedea privelistea orasului. Am mers apoi in muzeul aviatiei, unde cei pasionati pot admira tot soiul de avioane militare si nu numai.

Spre pranz am mers sa mancam intr-un loc din apropierea Arcului, numit Carpe Diem. A fost extrem de dragut si primitor locul acela, cu masute mici, geamuri mari, ce iti aminteau parca de un local parizian. Am mancat cate o omleta, am baut o ciocolata calda si un cappucino, ambele insotite de o ciocolatica belgiana delicioasa, si ne-am bucurat de linistea din local, am depanat amintiri si am vorbit despre planuri de viitor, despre viitoare excursii si locuri pe care sa le vizitam.

Apoi am mers in centru, in Grote Markt, insa nu am zabovit prea mult pentru ca incepuse deja ploaia. Am mers totusi sa mancam o gofra cu capsuni si enorm de multa frisca, pentru ca nu se putea sa plecam din Bruxelles fara a manca gofra! A fost foarte gustoasa, desi putin cam prea dulce prntru gustul meu. Am ajuns apoi din nou la Gara Centrala, pentru a vedea ramasita zidului din vechea cetate Brussels, care a inconjurat intregul oras acum 400 de ani, apoi ne-am indreptat catreΒ  Chinese gardens si Japanese tower. Spre finalul serii am vazut si o parte din fostul zid al orasului.

In ultima zi in Bruxelles am fost foarte surprinsi sa vedem ca ninge! Ninsoare in Belgia este destul de rar intalnita, asadar un final de excursie neasteptat de placut.
DPP_0013

Β 

One thought on “Bruxelles – 2012

  1. In fata statuii Jeanneke Pis este barul Delirium unde poti gasi o varietatea extraordinara de beri belgiene si nu numai. Atmosfera e extraordinara, desi e mai ales plin de turisti. Cat despre mancare tipic belgiana, recomand cu caldura carbonade Γ  la flammende. πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s