Lacul Como

Pe cuvant de cercetas ca nu am gasit site de calatorii pana acum care sa nu spuna de Lacul Como intr-un city break in Milano. Asa ca ne-am lasat convinsi si noi! A sasea (ori a n-a, nici nu mai stim) oara in Milano, e clar ca nu om sta doua zile cap coada in fata Domului si-a Galeriilor Vittorio Emanuele. Cat sa tot pozezi aceleasi obiective? Cat sa te tot plimbi prin Quadrilatero, cat Aperol sa tot bei, cat gelato sa-ti tot cumperi? Poza de album in fata Domului si-apoi gata, cu noi spre Lacul Como cel foarte prea-laudat, in prea-vesnicul Fiat 500. Sa nu mai credem ca Lombardia e plictisitoare si anosta si deloc reprezentativa Italiei, nu? Stai, stai, nu zice hop pana n-ai sarit gardul, intai sa vedem cum sta treaba cu lacul, si-apoi sarim cu concluziile.
ioana-petre-lake-como-italy-2
Ideea e ca in preajma Milano-ului sunt trei lacuri de toata frumusetea. Unu-i Como, pe care il stie toata lumea, iar celelalte, mai putin faimoase si vizitate, sunt Maggiore si Garda. E plin tot internetul de articole comparative cu cele trei, din care am inteles urmatoarele trei lucrusoare: Lacul Garda e cel mai mare dintre toate. Dintre toate lacurile din Italia, nu doar dintre cele trei 😀 Si merge vazut daca esti prin zona Veronei. Sunt o multime de satuce autentice de toata frumusetea, dar cumva Garda ne duce cu gandul numai si numai la Gardaland 😀 Da, parcul de distractii. Si cum stim pe cineva care a izbucnit in plans de frica cand s-a dat in roller coaster-ul pentru copii din Turnul Televiziunii din Shanghai… ei bine, spunem pas! Lacul Maggiore e al doilea cel mai mare lac italian si urmeaza cam acelasi tipar. Ce ar fi in plus fata de Como… poate ca insulitele acelea simpatice din mijlocul lacului, Isola dei Pescatori si Isola Bella.
lake-como_como-village-italy
Dar intre noi fie vorba, daca si-au facut Clooney si Madonna viloaie pe lacul Como, or fi stiut ei de ce nu si-au facut pe celelalte doua 😀 Asa ca instinctul de turma la purtator, si hop top si noi sa vedem Lacul Como. Si nu venim asa, cu una cu doua, ci cu pretentii de peisaje UAU! Ca doar avem termen de comparatie cu Lacul Hallstatt, deci sa vedem mai Alpi italieni, cum concurati voi cu Alpii austrieci?! Intai de toate, drumul de pe marginea lacului Como e dementa. Un fel de drum scotian (ca latime de maxim o masina pe carosabil haha), cu ceva mai mult beton pe margini. Dar cu niste privelisti de iti sta mintea in loc! Si noroc cu satucele autentice de pe lac, ca ti-e mai mare dragul sa pierzi zile intregi doar uitandu-te in zare! Si privelistea ca privelistea dar casele… Mamma mia, te apuca plansul! O Vila Erba (unde aviz amatorilor, se fac nunti de poveste :D), unde prin 2004 se filma de zor la Ocean’s Twelve, o Vila Oleandra, unde isi face veacul (de vara) George Clooney, o Vila Balbianello care a aparut in toata splendoarea intr-unul din James Bond-uri (parca in Casino Royale) si cate si mai cate alte conace aristocrate, care mai de care mai somptuoase si mai atragatoare pentru toata floarea cea vestita a intregului apus hollywoodian.
lake-como_como-village-italy-1
lake-como_como-village-italy-2
lake-como_como-village-italy-3
ioana-petre-lake-como-italy-3-2
lake-como_como-village-italy-4
lake-como_como-village-italy-7
Dar ca sa fim complet sinceri, satucul Como nu ne-a dat pe spate. Este frumos, fara doar si poate, dar putin cam prea turistic, cam prea plin de parcari, prea plin de turisti si prin urmare prea plin de vanzatori ambulati veniti mai de la sud de Mediterana, if you know what we mean. Desi oraselul e frumos, portul la fel, casele cocotate pe munte la fel, e ceva cam prea comercial in aer. Parca nu simti adevaratul dolce vita. Ori unde poate aveam noi asteptari prea inalte. Sau poate ca pur si simplu am venit in perioada gresita a anului, in plin sezon, cand totul parca-i prea haotic. Ori poate ca pur si simplu suntem prea batrani (:D) de nu ne mai plac vociferarile italienilor si fluturarile de maini si degete impreunate in aer. Aka MA CHE VUOI?!
lake-como_como-village-italy-5
lake-como_como-village-italy-6
lake-como_como-village-italy-9
Dar nu-i bai, nu se sfarseste lacul Como la satucul Como, slava cerului! Si chiar daca ai de mers ceva pana la urmatorul, drumul este fabulos! Totusi, un pic cam periculos pentru un sofer neexperimentat si neobisnuit cu “soferismele” italienilor. Dar pana ajungi in Bellagio te minunezi incontinuu de privelisti si mai ales de casele pe care le vezi. Conace ca scoase din revista. Si cativa propietari enervanti care ne-arata asa, ostentativ, cum sta treaba cu dolce far niente-le de pe o barcuta privata care abia se misca pe apele lacului. Iar dupa ce ajungi in satuc, ei bine, fii pe faza ca urmeaza asaltul leandrilor. Da, florile alea frumoase foc de le vezi peste tot pe marginea drumului si a lacului Como. Sunt un fel de marca inregistrata a zonei, serios. Ca lupinii in Islanda si hortensiile in Azore. Si apropo, cica Bellagio ar fi “Perla Lacului Como”, asa spun internetii. Si-au dreptate! Ne cam zgariem pe ochi c-am stat jumatate de zi in Como cand in Bellagio se ascunde o minunatie de satuc italian, cu strazi pavate, cladiri vechi de cand lumea si Pamantul, buticuri artizanale, baruri de aperitivo si restaurante cu risotto-uri milaneze de te apuca instant foamea. Ori cu polenta-uri gatite in fel si chip, ca doar de, cui nu ii place mamaliga?! 😀 Bun, ne-a cam convins Lombardia. Si Lacul Como!
ioana-petre-lake-como-italy-5
bellagio-lake-como-9
bellagio-lake-como-3
ioana-petre-lake-como-italy-8
bellagio-lake-como-4
ioana-petre-lake-como-italy-4
Acum, ca tot e aproape de apus si nu mai avem nicio sansa sa vedem si alt satuc, ne dam seama ca poate sa faci drumul de jur imprejurul lacului Como cu masina nu e cea mai eficienta varianta. Ca si timp. Pentru ca privelistile si drumul in sine merita din plin ora intreaga pe care o faci pentru cei 30 de kilometri de distanta. Daca insa ai planuri marete (ca subsemnatii) de inghesuit trei dintre cele mai faimoase satuce de pe Lacul Como intr-o singura zi (Como, Bellagio si Varenna), am citit ulterior ca o varianta demna de luat in calcul ar fi de venit pe partea cealalta a Y-ului intors (adica a lacului, ca asta pare sa fie forma lui dubioasa), pe la Varenna. Eventual cu trenul, ca si asta-i o varianta bunicica (si un pic mai rapida). Si-apoi mers cu feribotul pana in Bellagio, si lasat la final Como. Despre Varenna am citit ca ar fi chiar mai frumos ca Bellagio, deci e de pus pe lista, fara doar si poate. Ei bine, stim pentru data viitoare, cand ne-om face lectiile mai cu drag si spor si om veni mai bine pregatiti 😀 Nu de alta, dar dupa un apus printre palmieri si flori de leandru in Bellagio, de a intrecut orice romanta siropoasa, cam trebuie sa ne intoarcem in Milano. Un lucru este cert. Lacul Como trebuie vazut, daca nu venit special pentru el in Italia, macar ca o excursie rapida de o zi din Milano. Arrivederci! 🙂
bellagio-lake-como-5
bellagio-lake-como-11
bellagio-lake-como-6
bellagio-lake-como-12
bellagio-lake-como-14
ioana-petre-lake-como-italy
bellagio-lake-como-15
bellagio-lake-como-7
bellagio-lake-como-8
bellagio-lake-como-16