Venice – One Day Trip

RO: De-ar fi să spunem rapid care e cea mai ofertantă țară din Europa când vine vorba de orașe spectaculoase, locuri superbe de vizitat, mâncare demențial de bună, plaje frumoase, sătuce colorate ori drumuri fabuloase, fără doar și poate ne-am gândi imediat la Italia. Cu siguranță, țara aceasta are de toate pentru toți: arhitectură, artă, istorie, modă, muzică, gastronomie, tot, tot, tot! Și indiferent de câte ori am vedea un oraș din Italia, întotdeauna ne întoarcem cu drag. Iar despre Veneția nici n-am avea multe de spus în plus față de tot ce se găsește pe internet. Este probabil cel mai faimos oraș italian, cel mai romantic, cel mai vizitat, cel mai aglomerat, cel mai plin de superlative binemeritate, cel mai cel 🙂 Un labirint de străduțe înguste, canale fermecătoare și insule superbe aflate la doar o plimbare romantică cu vaporetto distanță. Oricât de cliseic ar suna, Veneția este un oraș pe care oricine trebuie să îl vadă în viață, oricât de multe poze ar fi văzut în social media, oricât de promovat ar fi, oricât de mult turism de masă s-ar face aici. E impresionant, e fabulos, e unic și e ideal pentru o excursie de o zi!

EN: If we were to immediately say what is the most offering country in Europe when it comes to spectacular towns, gorgeous places to visit, extremely delicious food, beautiful beaches, colorful villages and fabulous roads, we would for sure think about Italy. This country has everything one could wish for: architecture, art, history, fashion, music, gastronomy, everything, everything, everything! And no matter how many times we would visit a town in Italy, we always want to come back. And about Venice there’s honestly not much to say that is not already over-posted on the internet. It is probably the most famous Italian city, the most romantic one, the most visited one, the most crowded one, the most full of well earned superlatives 🙂 A maze of narrow streets, charming canals and gorgeous islets at just a vaporetto ride away from Venice. It might sound as a cliche, but Venice is that type of city that anyone should visit, at least once in a lifetime, no matter how many pictures have been seen on social media, no matter how promoted it might be, no matter how much mass tourism it is made here. It is impressive, fabulous, unique and ideal for a day trip!
Venice_Italy_1
Venice_Italy_8
RO: În mod firesc, ideal ar fi fost să petrecem un weekend (poate chiar un weekend prelungit) în Veneția, pentru a ne bucura pe îndelete de tot ce are oferit orașul și insulele frumoase din împrejurimi, însă escapada noastră în Veneția a fost una extrem de scurtă (dar suficientă!), de o singură zi, din motive bebelușești 🙂 A fost pentru prima oară când l-am lăsat pe Alexei acasă, cu bunica, și nu am vrut să lipsim mai mult de o zi. Douăzeci de ore mai exact, pentru că am ales să plecăm cu primul zbor de dimineață (la 6AM) și să ne întoarcem cu ultimul zbor, cu plecare la ora 10 seara și ajuns acasă la 1 noaptea. Singurul zbor direct pe care l-am găsit, cu un orar atât de bun, a fost la Wizzair, cu aterizare pe aeroportul Treviso, aflat la o oră de Veneția. Există și în Veneția un aeroport, Marco Polo, însă era ceva mai complicat (și mult mai scump) de ajuns, iar noi aveam nevoie să fim extrem de rapizi. Chiar dacă de regulă preferăm să închiriem mașină, de data aceasta am vrut să optimizăm cât mai mult timpul petrecut în Veneția, astfel că am ales transferul cu autobuzul. Am economisit în felul acesta timpul petrecut la birourile de rental cât și căutat parcare.

EN: Obviously, it would be ideal to spend an entire weekend (maybe even more) in Venice, to slowly enjoy everything this place has to offer, as well as the surrounding islets, but our getaway in Venice was an extremely short one (but it was definitely more than enough!), a one day trip as we couldn’t stay longer without Alexei 🙂 It was the first time when we traveled without him, so we didn’t want to spend too much time away from him. Twenty hours to be more precise, because we have chosen the first flight in the morning (at 6AM) and returned with the last flight, at 10 PM, so we got back home around 1AM. The only direct flight that we found with such a good flying schedule was a Wizzair flight, landing on Treviso airport (one hour distance from Venice). There is an airport in Venice as well, Marco Polo, but it was a bit more complicated (an more expensive) to get there and we needed to be extremely time efficient. Even though we usually prefer to rent a car, this time we wanted to optimize our time spent in Venice so we have chosen the bus transfer. So we saved the time that we would have lost at the rental car offices and then searching for parking lots.  
Venice_Italy_2
RO: Ziua petrecută în Veneția a fost ireal de frumoasă și asta în principal pentru că de foarte multă vreme nu am mai călătorit doar noi doi. Ne place enorm să călătorim cu Alexei și vrem să îl luăm pretutindeni cu noi, însă acum aveam parcă nevoie de o oază de… noi 🙂 Mai ales că a trecut un an și jumătate de la ultima noastră călătorie în doi și cumva ne era dor să mergem undeva, absolut oriunde, împreună. Și nu o să facem un obicei din a călători fără Alexei, însă credem că din când în când este benefică o ieșire în doi (acolo unde este posibil, bineînțeles). Fie ea o ieșire la restaurant sau cinema sau de ce nu, o excursie de o zi înafara țării, într-o destinație suficient de aproape cât să nu fie nevoie să lipsim prea mult de acasă. În cazul excursiei în Veneția am lipsit 20 de ore (da, vacanțele părinților se măsoară în ore :D) și a fost cea mai lungă perioadă în care am stat fără Alexei. În tot acest timp, Alexei a stat cu bunicii săi, care sunt deja obișnuiți cu programul lui zilnic de somn, de masă, de activități și de plimbat.

EN: The day we spent in Venice was surreal and that’s because for a quite a long time we haven’t traveled just the two of us. We love traveling with Alexei and we want to take him with us wherever we might ho, but now, we just needed a oasis of… us 🙂 There was more than one and a half year since our last travel in two and somehow we were longing to go somewhere, no matter where, together. We won’t make a habit of traveling without Alexei, but we do believe that from time to time it is good to have such moments in two (of course, if it is possible). No matter if we’re talking about a dinner at a restaurant or a movie night or why not, a trip abroad, in a destination that is somehow close, so that we don’t have to stay away from Alexei for too long. We stayed 20 hours in Venice (yup, parent’s vacations are measured in hours :D) and it was the longest period of time we spent without Alexei. During this time, he was at home with his grandparents, who are already used with his daily schedule of sleeping, eating, playing and walking.
Venice_Italy_16
Venice_Italy_14
Venice_Italy_15
RO: Și deși Veneția este un loc fascinant de frumos (da, poate suna pompos, însă chiar este un loc spectaculos), există câteva probleme care îi iau din frumusețe. Probleme știute și rastiute, dezbătute și răz-dezbătute. Unul dintre ele este turismul de masă, grupurile uriașe care vin să viziteze un oraș mic, ce efectiv nu face față sutelor, miilor de turiști care ancorează zi de zi aici. Este pur și simplu inundat, sufocat de turiști, de grupuri, de cozi interminabile. Da, se stă la cozi pentru o poză pe canal, se stă la cozi pentru o plimbare exorbitant de costisitoare cu gondola, se stă la cozi pentru un gelato, se stă la cozi pentru o intrare la muzeu. De altfel, este o problemă generală cu orice loc turistic, însă în Veneția, fiind un oraș atât de mic, sufocarea această provocată de turismul de masă e mai pregnantă ca nicăieri. Nu-i de mirare că localnicii vor ca vasele de croazieră să fie interzise, lucru care se pare că se va întâmpla parțial până în 2021, în sensul că vasele mari de croazieră nu vor mai avea voie să ancoreze în apropierea pieței San Marco (vor putea însă să folosească alte rute, deci nu vor fi complet interzise din Veneția, așa cum și-ar dori locuitorii orașului). Ba chiar mai mult decât atât, localnicii sunt atât de deranjați de turismul de masă încât se pare că în ultimii 50 de ani populația Veneției a scăzut la jumătate. Nu ar fi de mirare ca în alți 50 de ani orașul să devină un oraș-fantomă, complet abandonat de localnici, vizitat doar de turiști. Iar a doua problemă ar fi căldura pe timpul verii. Este înfiorător de cald iar umezeala accentuează senzația de căldură. Amândurora ni s-a făcut rău din cauza căldurii, iar în lunile iulie-august am înțeles că este chiar mult mai rău (acum, la sfârșit de iunie, erau 36 de grade cu real feel de peste 40). Am spune noi că cea mai potrivită perioadă pentru vizitat Veneția ar fi undeva în primăvară, spre final, deși nici toamna sau iarna nu ar fi o idee rea. Chiar dacă unii ar spune că ploile și inundațiile ar cam strica o vacanță în Veneția, nouă ni s-ar părea taman pe dos 🙂 În urmă cu zece ani am fost în Veneția la început de martie și am prins piața San Marco complet inundată, și chiar dacă nu este cadrul ideal pentru poze perfecte, atmosfera este incredibil de frumoasă și romantică. Întreaga piață este acoperită de apă și sunt podețe peste tot, că oamenii să nu meargă prin apă. De altfel, și Carnavalul în februarie ar părea tentant, însă credem că nici nu ne putem imagina haosul din acea perioadă. Dacă acum, la sfârșit de iunie, în timpul săptămânii, ni s-a părut excesiv de aglomerat, cu siguranță în perioada carnavalului este mult, mult mai rău.

EN: And even though Venice is a fascinating place (yes, it might sound a bit too pompous but it truly is a spectacular place) there are some problems that make its beauty fade away. And these are really well known problems, over and over discussed and much publicized. One of them is of course, the mass tourism, the huge groups of people that visit a small town, that simply can’t handle the hundreds, the thousands of tourists that come here every single day. It is simply flooded, suffocated by tourists, by groups, by endless queues. Yep, people queue in Venice to take a picture on the canal, they queue to take an extremely expensive ride with the gondola, they queue for a gelato, for an entrance at the museum. And we know that this is a general problem with any touristic place, but in Venice, due to the fact that it is such a small town, this suffocation cause by mass tourism is worse than anywhere else. No wonder that the locals want the cruise ships to be banned from Venice, which will partially happen until 2021, as the huge cruise ships will no longer be allowed to enter the strait from San Marco (they will be allowed to use other routes, so they will not be completely banned from Venice, as the locals would want). Even more than that, locals are so disturbed by the mass tourism that in the last 50 years Venice has lost half of its population. So no wonder if in the next 50 years it will become a ghost-town, completely abandoned by locals and only visited by tourists. And the second problem would be the extreme heat during summer time. It is extremely hot and the humidity makes it even worse. We both felt ill because of the heat and during the months of July and August we heard that it can be even worse (not, at the end of June there were 26 degrees with real feel of over 40). We would say that the best time to visit Venice would be in spring, maybe at the end of spring, although fall or winter wouldn’t be a bad idea either. Even though many people would say that the rains and the flooding can ruin a trip in Venice, we would say the opposite 🙂 Ten years ago I’ve been to Venice at the beginning of March and San Marco Square was completely flooded but even though it wasn’t the ideal background for the perfect picture, the atmosphere was incredibly beautiful and romantic. The entire square covered by water and there were many foot bridges all over the place so that people could walk on them and not step into the water. Also, the Carnival in February would also be tempting, but we probably can’t even imagine the chaos during that period of time. But if now, at the end of June, during week time, we found Venice way too crowded, for sure during Carnival is worse. 
Venice_Italy_3
Venice_Italy_10
Venice_Italy_7
Venice_Italy_5.JPG
Venice_Italy_8 (2)
Venice_Italy_7 (2)
Venice_Italy_20
RO: Însă scopul acestui articol (ignorând introducerea lungă și deviantă :D) este să punctăm ce ar fi de făcut și văzut într-o excursie foarte scurtă de o zi în Veneția. Însă ca să fim foarte sinceri, noi am zice că Veneția e de văzut fără listă, chiar și fără hartă. Pentru că farmecul orașului este chiar a te rătăci printre străduțele întortocheate și să dai total din întâmplare de principalele atracții turistice. Unde ajungi oricum, indiferent de ce rută alegi 🙂 Dar dacă ar fi să numim cele mai importante și faimoase locuri ale orașului, fără doar și poate am începe cu Piața San Marco, pentru că toate drumurile venețiene duc către cea mai renumită piață a orașului 🙂 Iar dacă nu sunt sute de turiști deja la coadă (la prima oră în dimineață), ar merita văzut Palatul Dogilor, cu a sa Punte a Suspinelor, Basilica San Marco și Campanila (Bell Tower), de unde se poate vedea o priveliște superbă deasupra orașului și insulelor din apropiere.

EN: But the purpose of this article (ignoring the long and deviating introduction :D) is to mention what should be visited in a one day trip in Venice. But to be completely honest, we would say that Venice should be visited without a list, actually even without a map. Because Venice’s charm is to discover it while getting lost on the maze of streets and bump into the main attractions by chance. As no matter what route you choose, you still find these places 🙂 If we were to say the most important and famous places from Venice, we would definitely start with San Marco Square, because all the Venetian roads lead to the most famous square in town 🙂 And if there aren’t hundreds of tourists already queuing in front of it (at first hour in the morning), it would be a good idea to visit the Doge’s Palace, with its Bridge of Sighs, the San Marco Basilica and the Campanile (Bell Tower) where a gorgeous view above Venice and its islets can be seen.
Venice_Italy_4
Venice_Italy_16 (2)
Venice_Italy_17
Venice_Italy_18
Venice_Italy_21
Venice_Italy_19
RO:  Podul Rialto este probabil al doilea cel mai emblematic punct turistic din Veneția. Și pe bună dreptate, este spectaculos! Cel mai vechi și cu siguranță cel mai renumit pod care traversează canalul Grande, însă și podul Ponte dell’Academia merită văzut, mai ales că priveliștea de pe acesta este cu adevărat superbă. Imaginea clasică de carte poștală din Veneția 🙂

EN: Rialto Bridge is the second most iconic tourist point in Venice. And is indeed spectacular! The oldest and for sure the most famous bridge that crosses the Grand Canal. But Ponte dell’Academia is also worth visiting, especially because the view from this bridge is gorgeous. The classical postcard image in Venice 🙂
Venice_Italy_13
Venice_Italy_11
Venice_Italy_12
Venice_Italy_25
Venice_Italy_22
Venice_Italy_23
Venice_Italy_24
Venice_Italy_6
RO: Știm că plimbările cu gondola sunt probabil cel mai emblematic lucru pe care un turist îl poate face în Veneția, însă din păcate, ni se par o atracție mult prea promovată și mult prea comercială. Pe lângă faptul că sunt extrem de scumpe (80-100 euro pentru 30 minute), nu ne mai par autentice (chiar dacă în trecut acesta era modul principal de transport pe canale). Gondolierii sunt mai mereu exact așa cum nu ar trebui să fie și totul este făcut pur și simplu pentru profit. Pare că scopul gondolierilor este să păcălească cât mai mult turiștii și din păcate o experiență care ar trebui să fie romantică și autentică, devine frustrantă și dezamăgitoare. Poate că greșim și poate că vizita noastră în Veneția “nu a fost completă”, după cum ar spune topurile de “Must-Do”, însă pur și simplu nu ne-a tentat să facem această plimbare. Am aflat ulterior că există și așa numitele traghetto, un fel de gondole-publice, mai ieftine (mult mai ieftine, câțiva euro) și care se opresc în mai multe puncte pe canal. Noi am folosit vaporetto, vaporașele speciale pentru turiști (dar nu numai), la prețuri decente (7,5 euro/persoană/călătorie). O alternativă ar mai fi fost și așa numitele water taxis, însă prețurile erau mult prea mari.

EN: We know that the gondola rides are probably the most iconic thing to do in Venice but unfortunately, for us this is just a way too promoted and way too commercial attraction. Besides the fact that they are extremely expensive (80-100 euros for a 30 minutes ride), we simply don’t see them authentic anymore (even though in the past this was the normal way of traveling on the canals). The gondoliers are exactly ad they shouldn’t be (at least in most of the cases) and everything seems to be done only for profit. Sometimes we really think that the only purpose of the gondoliers is to trap the tourists and unfortunately an experience that should be authentic and romantic becomes frustrating and disappointing. Maybe we’re wrong and maybe our trip to Venice “wasn’t complete without the gondola ride” as the “Must-Do” lists would say, but we were simply not tempted to do this ride. After our visit to Venice we found out that there are also the so called tragetto boats, a kind of public gondolas, way much cheaper (just a few euros) and they stop in different points on the canal. We used the vaporetto boats, these are usually used by tourists (but not only) at decent prices (7,5euros/person/ride). Another alternative would be the water taxis, but the prices are way too high.
Venice_Italy_26
Venice_Italy_27
Venice_Italy_28
RO: Și chiar dacă o zi nu e chiar suficientă pentru a vedea și altceva în plus față de Veneția, noi am spune că ar putea fi integrată și o vizită la una dintre insulele din apropiere. Se ajunge ușor la oricare dintre ele, într-o plimbare cu vaporetto, iar opțiunile sunt multe. Lido, Murano (renumită pentru atelierele de sticlă) sau Burano (cunoscută pentru culorile turbate și producția de dantelă) sunt probabil cele mai renumite. Noi am ales să mergem pe insula Burano, pentru că ne doream de foarte multă vreme să ajungem aici. Se poate ajunge cu vaporetto, noi am făcut o mică greșeală de a-l lua pe cel din Piața San Marco (vaporetto 14) care are mai multe opriri și un traseu de o oră și un sfert. Ar fi fost mai înțelept să luăm vaporetto 12 din stația Fondamente Nove (la 20 de minute de mers pe jos de Piața San Marco), cu mai puține opriri și un traseu de 45 de minute. Burano este o explozie de culori (care nu de puține ori ne-a lăsat impresia că este un platou de filmare), nu degeaba se află în topul celor mai colorate locuri din lume. De altfel, toată nebunia culorilor a început inițial pentru ca pescarii să își recunoască mai ușor casele atunci când se intoarceau seara acasă, iar acum locuitorii trebuie să își picteze casele în culorile permise de autorități 🙂 Practic se face o aplicație și abia apoi primesc permisiunea de a-și vopsi casa în culoarea impusă de guvern 🙂 Pe lângă faimoasele case colorate, Burano e renumit pentru producția de dantelă (chiar sunt magazinase peste tot care vând produse făcute din dantelă) și pentru restaurantele cu specific pescăresc. E un sătuc pescăresc și este destul de greu să dai greș cu tot ce înseamnă seafood într-o tavernă specifică 🙂

EN: And even though a single day is not quite enough to see something else beside Venice, we would say that a visit to one of the nearby islets could be integrated in the schedule 🙂 There’s easy access to any of them, just a vaporetto ride, and there plenty of options to choose from. Lido, Murano (famous for the glass workshops) or Burano (famous for its bright colors and lace production) are probably the best islands around Venice. We have chosen to visit Burano island, because we wanted for a long time to go there. Burano can be reached by vaporetto, but we made a mistake to take the vaporetto from San Marco Square (vaporetto 14) which has a longer itinerary and it takes one hour and 15 minutes to get to Burano. It would have been wiser to choose vaporetto 12 from Fondamente Nove station (20 minutes walk from San Marco Square), with less stops and 45 minutes travel to Burano. This island is an explosion of colors (no wonder that it is considered one of the most colorful places on Earth) and many times we thought that we are actually on a movie set. Actually, the whole color madness started some time ago, so that the fishermen could easily recognize their own home when they were coming back home in the evening, but now, the locals have to paint their houses in the colors suggested by the authorities 🙂 Basically they submit a request and wait to be told by the Government which is the color they can paint the house with 🙂 Besides the famous colorful houses, Burano is also well known for lace production (there are shops that sell lace products all around the island) and also for the seafood restaurants. This is actually a fishing village so for sure they have great seafood at any taverna on the island!Burano_Italy_1
Burano_Italy_2
Burano_Italy_3
Burano_Italy_4
Burano_Italy_12 (2)
Burano_Italy_6
Burano_Italy_8
Burano_Italy_9
Burano_Italy_10
Burano_Italy_8 (2)
Burano_Italy_15
Burano_Italy_16
Burano_Italy_13.JPG
Burano_Italy_11.JPG
RO: Știm, Veneția e un clișeu. Un clișeu scump, turistic, aglomerat și înșelător. Adeseori, o capcană turistică. Însă cumva, în ciuda tuturor acestor lucruri, Veneția rămâne pe bucket list-ului oricărei persoane pasionate de călătorit. E imposibil să nu îți dorești să ajungi în Orașul Canalelor, Orașul Plutitor sau Orașul care se Scufundă (da, pare-se că se scufundă cu 1-2 milimetri în fiecare an) după cum i se spune Veneției, fie că ești un romantic incurabil ori nu. Veneția e o emblemă a Italiei și chiar dacă mulți ne-ar contrazice, spunând că sunt multe alte regiuni ale țării mai autentice, noi suntem de părere că puține locuri te pot impresiona așa cum o face Veneția. Și spunem lucrul acesta judecând după ce vezi la fața locului: un oraș construit pe apă, pe canale (peste 400 de canale mai exact :D), străbătut de străzi minuscule și poduri numeroase, în centrul căruia nu există mașini și unde transportul se poate face doar cu barca. E imposibil să nu rămâi surprins de Veneția. Însă din păcate, faima și frumusețea îi sunt stirbite din cauza turismului de masă și bineînțeles, din cauza așteptărilor complet nerealiste pe care le creează social media. Da, există multe lucruri care nu sunt tocmai în regulă în Veneția, însă cu toate acestea, suntem convinși că este un oraș care își merită pe deplin faima.

EN: We know, Venice is a cliche. An expensive, touristic, crowded and deceiving cliche. Most of the times, a tourist trap. But somehow, despite all these things, Venice is on any traveler’s bucket list. It is impossible not wanting to see the City of Canals, The Floating City or The Sinking City (yup, it really sinks 1-2 millimeters every year) as Venice is often called, no matter if you’re a hopeless romantic or not. Venice is Italy’s icon and even though many would argue that there are plenty of other more authentic Italian regions, we strongly believe that few places can impress someone as Venice does. And we’re saying this judging by everything you can see once you are there: a town built on the water, on canals (more than 400 canals to be more precise :D), tiny narrow streets and lots of bridges, a town center where there is no car and public transport is only made by boats. It is impossible not to be surprised by Venice. But unfortunately, its beauty is loosing face because of the mass tourism and of course because of the totally unrealistic expectations that social media creates, Yes, there are lots of things that aren’t quite perfect about Venice, however, we are convinced that this place totally deserves its fame.
Burano_Italy_16 (2)
Burano_Italy_17
Burano_Italy_18
Burano_Italy_2
Burano_Italy_20