Shanghai – partea 2

Prima noapte in Shanghai a fost destul de dificila, pentru ca nu am reusit sa dormim deloc din cauza diferentei de fus orar. Curios, pentru ca de regula nu avem problema asta atunci cand mergem in Asia. Insa pentru ca stiam ca urma sa ne astepte o zi plina si extrem de frumoasa, nu ne-am lasat coplesiti de oboseala niciun moment! Astfel ca de dimineata am fost in picioare, gata de batut Shanghai-ul in lung si-n lat. Am mers in Pudong, catre Oriental Pearl TV Tower, insa inainte de a-l vizita am mancat un mic dejun “copios”, “sanatos” si cat se poate de european la Starbucks si McDonald’s. Ne era teama sa mai incercam mancarurile chinezesti urat mirositoare si cu aspect dubios, si chiar simteam nevoia sa mancam ceva cat mai…necompromitator pentru stomac.

Ne-am plimbat pe giratoriul pietonal suspendat din Pudong si am admirat ideea geniala a chinezilor pentru rezolvarea problemei cu traficul si cu trecerile de pietoni din intersectie. Toti pietonii circulau pe acest pod suspendat, astfel ca in intersectie nu mai existau semafoare, traficul fiind fluidizat in acest fel. Bineinteles, la fiecare iesire de pe giratoriul suspendat se gaseau scari rulante, asa ca nu era practic nicio problema pentru pietoni.

Am mers apoi catre Oriental Pearl TV Tower, pe care de-abia asteptam sa il vedem! Am ales biletele complete, care ne-au permis sa vizitam toate cele trei sfere ale turnului, iar pretul a fost de 220 RMB de persoana (~37 USD/persoana). Desi a fost destul de scump, a meritat toti banii!

Privelistea intregului oras de la un maxim de 351m inaltime este absolut superba, iar despre platforma transparenta din a doua sfera nici nu mai putem vorbi! Este absolut incantatoare senzatia de a te afla deasupra orasului, iar cand ai ocazia sa il vezi fix sub picioarele tale te trece un fior placut de teama, nesiguranta si adrenalina. A fost de departe highlight-ul vizitei la turnul Oriental Pearl! Recomandat ar fi sa se viziteze cat mai de dimineata, cand este mai putin aglomerat, altfel nu prea se va gasi un loc potrivit pentru o poza reusita. Ultima sfera (Space Cabin) nu ne-a impresionat extrem de mult, dar a meritat pentru priveliste, sfera fiind situata la 351m inaltime. Pozele nu sunt foarte clare din cauza smogului, Shanghai-ul fiind unul dintre cele mai poluate orase din lume. La final am vizitat muzeul de istorie al Shanghai-ului, foarte bine organizat si foarte, foarte mare, iar apoi totul a culminat cu o plimbare cu un roller coaster pentru juniori. Nu stiu de ce se numea roller coaster pentru juniori, pentru ca pe mine una m-a panicat intr-un mod de nedescris – dar eu nu sunt deloc adepta parcurilor de distractie, asa ca parerea este 100% subiectiva.

Dupa Oriental Pearl TV Tower am pornit catre The Bund. Si pentru ca stiam ca exista un tunel pe sub raul Huangpu, am pornit intr-acolo. Tunelul se numeste The Bund Sighseeing Tunnel, si este creat special pentru turisti. Este scump (50 RMB – ~9 USD one way), insa este chiar interesant, plin de jocuri de lumini care chiar arata foarte bine! O alternativa mai ieftina de a ajunge la The Bund este evident metroul, dar pentru un turist aflat pentru prima (si poate singura) oara in Shanghai, chiar merita vazut si tunelul subacvatic.

Si am ajuns la The Bund… un loc care ne-a placut cel putin la fel de mult ca si zona Xintiandi. Si asta poate datorita arhitecturii europene a cladirilor, sau poate a aerului cosmopolit si agitat, sau poate de ce nu… a privelistii uimitoare asupra intregului Pudong. Da, este de departe locul nostru preferat in Shanghai.

Pregatirile de Revelion erau in toi pe The Bund, urma sa aiba loc un mare concert chiar pe faleza raului. Noi nu aveam sa il prindem insa, pentru ca Revelionul il planificasem pentru Taipei, in fata artificiilor de la Taipei 101. Am mai zabovit ceva vreme pe The Bund, apoi ne-am indreptat catre Nanjing Road, cea mai mare si mai cunoscuta strada de cumparaturi din Shanghai. O nebunie curata! Dar despre Nanjing Road in partea a treia 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s