Gardaland 2023

Imi amintesc primele mele reactii cand am mers intr-un parc de distractii pentru prima oara, cat de absurd mi se parea ca oamenii sa stea la cozi uriase cu timpi de asteptare de zeci de minute doar ca sa se dea 30 de secunde intr-un roller coaster. Cum ma stresa teribil volumul acelei muzici “de poveste” care se auzea in permanenta, oriunde ai fi mers in parc. Cum nu intelegeam de ce parintii ar alege sa vina cu micutii lor intr-un loc atat de excesiv de stimulant. Cum mi se parea de-a dreptul revoltator sa platesti atat de mult pentru o simpla intrare intr-un “parc mai mare”. Nu am fost niciodata un mare fan al parcurilor de distractii si chiar daca stiu ca pentru multi oameni este un mod de a calatori care le aduce foarte multa fericire, pentru mine nu au fost niciodata, dar absolut niciodata de interes. Acum insa, dupa doi copii, mai multa rabdare si mai multa experienta in destinatii de distrat micuti, parerile imi sunt… tot pe acolo :)))))) Poate doar cu vreo doi pasi inainte. Insa la fel de absurd mi se pare acel stat la cozi pentru atractii, acea muzica permanenta, acel chiot permanent, acele preturi exagerate si acea stimulare excesiva. Doar ca acum sunt mai putin vehementa, si asta pentru ca odata cu copiii am devenit si infinit mai toleranta. Si in orice caz, opiniile mele nu sunt neaparat fondate, pur si simplu am crescut fara astfel de distractii in copilarie iar acum mi se par un pic mai mult decat poate duce psihicul meu. Asta nu inseamna ca sunt impotriva acestor parcuri, ba chiar dimpotriva, mi-as dori ca micutii nostri sa aiba si astfel de experiente, mult diferite de ritmul domol si linistit cu care i-am obisnuit atunci cand suntem acasa (in continuare nu se uita la desene, nu avem televizor acasa, nu mergem la film sau la spectacole stimulante). Sunt si vor fi exceptii, asa ca nu ma ingrijoreaza prea mult expunerea la atat de multa stimulare condensata in doua-trei zile. 

Si bineinteles ca odata ce am scris cele de mai sus am inceput sa ma intreb daca totusi parcurile de distractii aduc beneficii in dezvoltarea unor copii mici. Raspunsul meu imediat, de care aveam nevoie ca sa imi confirm convingerile, a fost ca nu, sub nicio forma copiii nu au nevoie de atata suprastimulare si ca preferabil ar fi sa traiasca cat mai mult timp in coconul linistit al familiei, nu in haosul si isteriile pe care le aduce un parc tematic. Insa apoi am dat un pic inapoi cu vehementa gandurilor mele, pentru ca pana la urma, parcuri tematice sunt peste tot in lume, chiar si in tarile cele mai preocupate de dezvoltarea psihica si emotionala a copiilor. Si-atunci am inceput sa sap un pic. Lasand la o parte frica mea de roller coastere si senzatii tari (la care sunt sigura ca trebuie sa lucrez), cred ca parcurile tematice au totusi rostul lor. Recunosc ca mi-ar placea ca ai nostri micuti sa nu creasca cu temerile si precautia excesiva cu care am crescut eu, sa aiba incredere in ei, sa aiba curajul de a incerca lucruri noi, oricat de infricosatoare ar parea la inceput, sa isi asume riscuri si sa gaseasca incantare in a avea o situatie riscanta. Cu toata sinceritatea de care pot da dovada, eu sunt un exemplu de om extrem de reticent la schimbare. Daca totusi accept o schimbare, o accept pentru ca trebuie, nu pentru ca imi place, in general prefer parcursurile liniare (chiar daca stiu ca viata nu poate fi mereu liniara, imi plac perioadele cand e). Ei bine, in teorie (si probabil ca si in practica), parcurile tematice si toate atractiile astea nebunesti fix asta fac. Dezvolta copiii (si adultii, fireste) sa accepte riscul, sa invinga frica si sa se expuna situatiilor care ii scot din starea de confort. Inca nu sunt foarte convinsa ca tot ce am citit despre acest subiect este cu adevarat… adevarat 🙂 si oricum am preluat doar partea care m-a atins pe mine. Alte beneficii care ar putea fi aduse de aceste parcuri de distractii ar fi dezvoltarea creativitatii, competitivitatii, rabdarea, organizarea (prin timpii de asteptare de la cozi), transpunerea in alte lumi (imaginare sau nu) etc, insa din punctul meu de vedere, toate acestea pot fi obtinute si altfel, nu neaparat mergand intr-un parc de distractie.

Nu suntem mari cunoscatori de parcuri de distractii, insa Andrei obisnuia sa mearga destul de des inainte sa ne cunoastem (el mi-a spus de Efteling din Olanda, de Europark din Germania, Walibi World din Olanda, PortAventura din Spania sau Legoland). Vrand nevrand a fost nevoit sa se adapteze refuzurilor mele categorice de a merge in astfel de locuri pentru ca pentru mine sunt un factor de stres teribil, urasc din tot sufletul senzatia de teama din roller coastere. Pur si simplu nu sunt un om al adrenalinei. Excursia la Gardaland a fost plecarea de familie pentru ziua lui Alexei. Ne-am facut noi un plan ca la fiecare aniversare a noastra sau a copiilor sa ne oferim cadou o vacanta undeva, sa plecam de acasa si sa ne bucuram de o mica excursie aniversara. De cele mai multe ori reusim sa ne tinem de plan, insa bineinteles, mai sunt si exceptii. Am ales Gardaland (si nu alt parc de distractii) din mai multe motive, in principal pentru ca ni se pare ca are destul de multe zone si atractii amenajate special pentru copiii mici (ulterior ni s-a confirmat ca in Italia exista si parcul Leolandia, care este chiar mai potrivit copiilor mici). Apoi pentru ca este mai accesibil decat altele (pretul abonamentului anual este mai mic decat o intrare la Disneyland Paris, spre exemplu), referindu-ma la biletele de intrare, cazare si mancare in interiorul parcului. Si in final… ni se facuse dor de Italia si de cateva plimbari prin satuce autentice, asa ca ne-am gandit ca este o ocazie perfecta sa combinam cateva zile in parc de distractii si o zi in plimbari. 

Zborul

Am zburat cu Ryanair, din Bucuresti pana in Bergamo, un zbor scurt (doua ore si 5 minute la dus, o ora si 50 minute la intors), unul dintre cele mai usoare zboruri avute pana acum cu copiii. Am fi putut sa aterizam si in Venetia sau Treviso (cam la o ora si jumatate distanta cu masina, poate chiar un pic mai mult), in Bologna (la doua ore distanta de Gardaland) sau Mergamo, cel mai apropiat, la o ora distanta de Gardaland. Am ales varianta cea mai accesibila de bilete de avion (nu ne impacta foarte mult distanta de la aeroport pana la parc, pentru ca urma sa inchiriem masina) si anume Bergamo. Am zburat cu Malta Air, o subsidiara a grupului Ryanair. Am ales sa luam si bagaj la cala pentru aceste patru zile si jumatate, insa nu ar fi fost chiar necesar. Bagajele la cala ne adauga foarte mult timp de asteptare in aeroport, atat la birourile de check-in (cand trebuie sa asteptam ca sa lasam bagajele la cala), cat si la destinatie (cand trebuie sa asteptam dupa ele la banda de bagaje). Pana vom invata cum sa eficientizam modul in care facem bagajele ca sa fim mai rapizi si mai eficienti in aeroporturi si in calatorii in general, mai asteptam dupa bagajele la cala 🙂

Masina de inchiriat

De la aeroportul din Bergamo pana la Gardaland sunt aproximativ 100 km. Se poate ajunge si cu mijloacele de transport in comun, varianta de autobuz sau tren (verificam pe site-ul rome2rio.com cand avem nevoie de transportul in comun), insa ne-am obisnuit atat de mult sa inchiriem masini oriunde mergem, incat nu prea mai luam in calcul alta varianta. Ni se pare mai confortabil asa, avem mai multa flexibilitate si ne ajuta mult sa stim ca ne putem deplasa oricand, oriunde, cu masina. Am inchiriat de la Goldcar, o subsidiara a companiei Hertz. Initial rezervasem cea mai mica clasa (Fiat 500) insa la fata locului am primit un upgrade la clasa urmatoare. Si pentru ca am optat sa platim asigurarea (190 euro pentru toata cele patru zile), am primit scaunele auto gratuit (altfel, ne-ar fi costat 70 euro amandoua, pe toata perioada – era acelasi pret si daca luam o singura zi, si daca luam pana la sapte zile). De obicei nu luam asigurare, pentru ca o avem inclusa pe cardurile de credit sau pe cardul Revolut Metal, insa acum am facut acest lucru, pentru ca oricum urma sa platim upgrade-ul si scaunele auto. In plus, cu asigurarea aceasta nu a mai fost nevoie sa ne fie opriti 1000 euro pe card, ca garantie. Toate aceste conditii difera de la o companie la alta, de obicei nu intram in foarte multe detalii pentru ca difera extrem de mult si trebuie citite conditiile fiecarei companii (in fiecare tara, pentru ca sunt diferente si in functie de tara de unde se inchiriaza). Scaunele auto primite au fost foarte ok (surprinzator, de obicei nu avem asa noroc), amandoua cu pozitie de somn si rotire 360. Problema la acest aeroport e faptul ca parcarea este departe de terminal si trebuie luat un autobuz o statie. Asa ca a fost nevoie sa caram cele doua scaune (foarte voluminoase) cu noi in autobuz, si apoi de la autobuz la masina (avand si celelalte bagaje, a fost destul de greu sa ne descurcam).

Cazare

Am plecat de vineri pana marti iar prima si ultima zi de cazare le-am luat aproape de aeroport, ca sa fim cat mai aproape atunci cand urma sa ajungem (seara tarziu) sau cand urma sa plecam (dimineata devreme). Am ales un hotel de tranzit (sunt o gramada de astfel de hoteluri in preajma aeroportului Bergamo), numit Hotel Airport. Nu este neaparat un hotel grozav (desi noua chiar ne-a placut, avand experienta multor altor “hoteluri de aeroport”) dar era exact ce ne trebuia pentru doua nopti in care aveam doar sa dormim. In plus, am observat ca in ultima vreme, ori de cate ori rezervam cazari pe booking.com, suntem constransi sa rezervam doua camere duble, avand doi copii (in general preferam apartamente sau camere Family, niciodata nu am rezervat doua camere separate pana acum si nici nu prea am vrea sa dormim separat). Nu ne dam seama daca este o constrangere a platformei booking.com (totusi, nu ni se intampla mereu, dar in ultima vreme din ce in ce mai des) sau o constrangere a hotelului (in Gran Canaria, cand am rezervat o camera dubla la hotelul Riu Papaya din Maspalomas pe site-ul hotelului, nu prin booking.com, ni s-a spus la receptie ca nu putem sta toti patru intr-o camera dubla, chiar daca avem copii mici, o constrangere legala in Spania). La hotelul acesta, Airport Hotel, am putut rezerva o camera tripla, cu mic dejun inclus pentru toti patru, asa ca a fost o optiune buna pentru noi (si chiar il vom tine minte in viitor). Celelalte doua zile le-am rezervat la un hotel din campusul Gardaland, numit Gardaland Hotel, unde am stat si prima oara cand am venit la acest parc, acum trei ani si jumatate. Hotelul are si camere tematice, cu personaje din parc (spre exemplu camera cu Peppa Pig), insa noi am optat pentru o camera normala. Am uitat insa sa mentionam in rezervare ca ne-am dori o camera la parterul oricarei dintre cladiri (sunt trei cladiri), pentru ca acestea au acces direct la curte, ceea ce ne-ar fi fost de mare folos cu copiii. Nu stiu daca e musai de stat la unul dintre hotelurile Gardaland, sunt mai scumpe decat hotelurile sau Airbnb-urile din zona, insa ce au in plus este toata atmosfera construita in jurul personajelor (in special al mascotei Prezzemolo), curtea mare si foarte verde, piscina (care acum nu era deschisa, fiind extra sezon), restaurantele sau vizitele lui Prezzemolo la hotel. Noua ne place foarte mult aici, insa bineinteles, exista foarte multe alternative de cazare in apropiere de parcul Gardaland. Hotelurile Gardaland ofera pachete de cazare si intrare in parc (asa am luat acum trei ani), insa acum a fost mai avantajos sa luam separat cazarea si abonamentele de intrare. 

Abonamente Gardaland

In mod normal, o intrare in parcul Gardaland costa 39 euro de copil si 44 de euro de adult, acestea sunt preturile de baza pentru o intrare de o zi (la care se adauga 7 euro pe zi costul parcarii). Copiii pana in 100cm inaltime nu platesc bilet de intrare, sunt masurati la intrare (cel putin in teorie, pentru ca dimineata, fix la ora deschiderii, e buluceala maxima si mai sunt trecute cu vederea masuratorile). Odata platit biletul de intrare, nu mai trebuie platit nimic la niciuna dintre atractii, sunt toate incluse in bilet (se plateste suplimentar accessul rapid, in cazul in care nu se doreste asteptarea la cozi). Exista insa si varianta de abonamente si depinzand de numarul de zile petrecute in parc, pot fi extrem de avantajoase. Sinceri sa fim, am recomanda abonamentele chiar si numai pentru doua zile de mers in parc, sunt din start mult mai avantajoase. Spre exemplu, noi am avut abonamentul cel mai simplu (Season Pass Silver), de 74 euro, pe care il putem folosi pana la finalul anului 2023. Chiar si daca nu ne vom mai intoarce la Gardaland anul acesta, pentru cele doua zile petrecute acolo a fost mai avantajos sa luam abonamentul de 74 euro decat sa fi luat 2 zile a cate 44 euro. In plus, abonamentul iti da flexibilitate, poti iesi din parc si reintra apoi (in cazul in care am fi vrut sa adormim copiii in afara parcului). Si depinzand de abonamentul ales, exista anumite beneficii in plus. Variantele de abonament, beneficiile si valabilitatea fiecaruia, inclusiv in comparatie unele cu altele, se pot gasi aici. Abonamentul de baza nu include foarte multe beneficii (inafara de costul avantajos), insa urmatoarele abonamente, Gold (99 euro) sau Platinum (149 euro) includ parcarea nelimitata, termen mai mare de valabilitate si cu mai putine restrictii in perioadele de sarbatori legale si vacante, intrari cu fast pass si discounturi la magazine, restaurante si hotelurile Gardaland. Datorita faptului ca am stat la un hotel Gardaland, am avut o intrare prioritara la intrarea in parc (nu am mai stat la cozile de la intrare), insa cred ca lucrul acesta se intampla doar la prima ora (9:30 in weekend, 10 in timpul saptamanii), dupa ce trece valul de aglomeratie de dimineata, nu se mai sta la cozi.

Mentionasem ca preturile la Gardaland sunt mult mai accesibile decat in alte parcuri renumite. Ca o mica comparatie, la Disneyland preturile incep de la 81 euro biletul pentru o zi insa depinzand de perioada din an (pentru ambele parcuri), pot varia destul de mult (am vazut si bilete de 120 de euro pentru o zi). Abonamentele anuale incep de la 229 euro si ajung la 499 euro. Parcarea costa 30 euro pe zi 60 euro parcare anuala (in cazul abonamentelor). La Efteling in Olanda intrarea costa 48 euro de persoana (gratuita pentru copiii sub 3 ani), iar abonamentele anuale incep de la 215 euro pe an (4-64 ani), parcarea costa 12,5 euro pe zi sau 40 euro pe an in cazul abonamentelor anuale. La Europa Park din Germania pretul biletului pentru copii (4-11 ani) costa 49 euro, cel de adult 57,5 euro. Abonamentele anuale pentru copii incep de la 205 euro si ajung la 365 euro, cele pentru adulti incep de la 240 euro si ajung la 420 euro. In general, sunt preturi mult mai mari fata de Gardaland, iar in momentul acesta, cu copii micuti, Gardaland pare tot ce ne trebuie (de fapt, mai mult decat ne trebuie inca, as spune eu :D).

Cate zile sunt suficiente in Gardaland?


Nu suntem inca in punctul in care sa putem face o vacanta de o saptamana la un parc de distractii, ar fi mult prea mult pentru noi, parintii. Stim ca multe familii aleg sa petreaca mai multe zile la rand in parcuri precum Gardaland, Disneyland sau Legoland, noi incercam sa limitam aceste plecari la maxim trei zile. La Gardaland chiar am decis sa stam doar doua zile in final, simtind ca a fost poate ca prea multa stimulare pentru copii (si pentru noi). Totusi, pentru a putea beneficia de mai multe atractii, cred ca doua zile ar fi necesare. Intr-o singura zi e greu de crezut ca poate fi parcurs intregul parc, avand in vedere ca unele atractii au cozi mari si timpi de asteptare mari (daca excursia la Gardaland e vara, cand este mult mai aglomerat, poate ca ar fi bine trei zile). Si oricum, cred ca e nevoie de putin mai multa organizare si planificare. Se poate downloada aplicatia parcului pe telefon, pentru a avea in permanenta acces la harta digitala (sunt listate inclusiv facilitatile din apropiere, e bine de avut la indemana). Si pentru o vizita ulterioara, eu as planifica zone din parc pentru fiecare zi, ca sa nu mai pierdem timp sa decidem ce sa facem si unde sa mergem, unde sa mancam, unde sa cautam suveniruri etc. Hartile intregului complex sunt listate si pe site-ul lor, aici. Pentru a evita cozile lungi, exista si varianta de a cumpara Fast Pass-uri (in cazul in care nu sunt incluse in abonamentul ales, in biletele individuale sigur nu sunt). Si in functie de cate atractii sunt incluse in Fast Pass, difera pretul (incepe de la 24 euro, toata lista de bilete Fast Track este aici). Noi nu aveam Fast Pass la absolut nicio atractie in abonamentul Silver, de baza, insa prietenii nostri, cu abonamente Gold si Platinum aveau. Abonamentul Platinum permite chiar si “donarea” de intrari rapide altor persoane, asa ca nu a fost nevoie sa cumparam Fast Track la niciuna dintre atractii.

Mancarea in parcul Gardaland

Ei bine… mancare de parc de distractii: hot dogs, pizza, paste, burgeri, tot felul de nebunii de dulciuri. Am incercat doar doua restaurante din toate cele deschise in parc (unele erau inchise), restaurantul Pizzeria Saloon, unde mi s-a parut ca aveau o pizza delicioasa (aveau si alte optiuni de mancare, nu doar pizza) si restaurantul Merlin Stube, un fast food cu burgeri in mare parte, care nu a fost neaparat impresionant, mancare tipica de fast food. Toate restaurantele din parc sunt listate aici, cu informatii despre fiecare in parte. Ne-am mai luat inghetata si diverse bauturi din parc. Nu aveam niciun fel de asteptare sa gasim mancare prea sanatoasa in parc, dar au fost optiuni rezonabile am spune noi (in orice caz, am avut si diferite gustari mai nutritive la noi pentru copii, ca sa incercam sa evitam pe cat posibil abuzul de dulciuri si prostiute). Ce mi s-a parut interesant a fost faptul ca ambele restaurante incercate erau uriase, aveau foarte multe locuri, si afara, si inauntru. La Disneyland Paris spre exemplu am avut in ambele dati probleme cu mancatul, nu puteam gasi nicaieri loc, era totul extra-plin. Aici, la Gardaland, chiar si in plina ora de pranz, am gasit locuri la ambele restaurante, fara sa asteptam la cozi.

Facilitati pentru copii mici in Gardaland

Spatii linistite pentru adormit copiii la pranz? No such thing. Din pacate, chiar a fost destul de problematic cu spatiile linistite. In tot parcul am vazut o singura zona linistita, marcata ca spatiu de liniste (undeva aproape de zona Shaman), insa foarte, foarte mica. Peste tot e destul de multa forfota, muzica si galagie, asa ca somnul copiilor e aproape imposibil 🙂 Noi am reusit sa o adormim pe Anastasia in sistem, din fericire ea inca este la varsta la care nu poate sari peste somnul de pranz iar atunci cand e obosita, adoarme in sistem. Cu Alexei a fost insa mai problematic. Ce am observat la parcul acesta este ca desi este un parc unde vin foarte multi copii mici, nu mi s-a parut ca este foarte child-friendly din punctul de vedere al facilitatilor. Chiar si in zona de toalete, rareori am gasit mese de schimbat copii mici, nu existau toalete sau chiuvete pentru copii mici (cum exista in multe alte parcuri de distractii). Sunt suficiente toalete in parc, in toate zonele, insa nu sunt gandite neaparat pentru copii. Imi amintesc ca la parcurile unde mergeau cu copiii in Olanda exista grupuri sanitare in “miniatura” speciale pentru copii, ca sa le poata folosi singuri (plus spatii speciale pentru bebelusi, mese de schimbat si camere de alaptat). Aici insa nu sunt, poate pentru ca nu este un parc destinat copiilor foarte mici, nu stim. Insa mi-ar fi placut sa fie un picut mai bine la acest capitol.

Daca ar fi sa scriu rapid cateva sfaturi pentru o urmatoare vacanta la Gardaland, as incepe in primul rand cu perioada vizitei. Chiar daca vara este cel mai probabil sa aiba copiii vacanta, ar fi indicat de venit inafara sezonului. Sau daca nu este posibil inafaa sezonului (prmavara sau toamna), macar vara in timpul saptamanii. As evita complet lunile de vara si weekendurile, cand devine extrem de aglomerat. Sincera sa fiu, mi s-a parut extrem de aglomerat si acum, in weekendul in care am fost noi, chiar si cu vreme mai putin prietenoasa, cum am prins noi. Din tot ce am citit recenzii despre parcul Gardaland, principala nemultumire a oamenilor care au fost aici este legata de haos, aglomeratie si timp extrem de mare de asteptat la atractii. In cazul nostru, singurele atractii unde chiar simteam ca sunt timpi de asteptare inadmisibili au fost roller coasterele mari. Zonele pentru copii mici au fost destul de libere am zice noi. Spre exemplu la carusel (unde la Disneyland am stat peste 45 de minute in coada) nu am prins niciodata coada, la orice ora am mers. Totusi, pe timpul verii este deschis si parcul acvatic Legoland (pentru a intra in parcul acvatic se plateste un supliment). Si tot pe timpul verii este deschisa si piscina hotelurilor Gardaland (insa si preturile sunt mult mai mari pe timp de vara). Apoi, as spune ca cel mai bine este de venit la Gardaland atunci cand copilasii sunt un pic mai mari. Sa aiba macar 105cm inaltime, ca sa se poata bucura de mai multe atractii. Cele mai multe au limita de 105cm (roller coasterele au 140cm limita) si la destule atractii nu am putut intra. Atractii pentru copii foarte mici (de varsta Anastasiei, cu limita de 80cm inaltime) nu sunt foarte multe. Urmatoarea recomandare ar fi legata de bilete de intrare. Chiar daca este vacanta scurta, chiar si numai doua zile, este de luat in calcul varianta de a cumpara abonament anual, este mult mai avantajos. Iar ultima… purtati haine si incaltari confortabile 🙂 Chiar daca nu este un parc foarte mare, e mult de mers! Nici nu ne-am dat seama cand si cum am reusit sa facem cate 20.000 de pasi pe zi cat am stat la Gardaland 🙂

Acvariul Sea Life

Tot parte din Gardaland este si acvariul Sea Life, pentru care se plateste insa bilet separat (12,5 euro de adult, copiii sub un metru inaltime intra gratuit). Pentru ca am fost acum trei ani si jumatate acolo, anul acesta am preferat ca in ziua ramasa libera sa mergem mai degraba in plimbare in doua satuce de pe lacul Garda. Acvariul nu este foarte mare (e chiar micut), dar e foarte dragut si linistitor (cel putin fata de agitatia din parc). Pozele de mai jos sunt facute acum trei ani si jumatate, de data aceasta nu am vizitat si acvariul.