Inainte de a cumpara orice pass de tren in Japonia, stabileste exact ce vrei sa faci, ce vrei sa vizitezi si unde vrei sa ajungi. Fa o lista scurta si apoi incepe documentarea.
Bineinteles, daca nu vrei sa te complici si sa pierzi vremea cautand cele mai ieftine variante de tren, poti opta pentru JR Pass-ul complet (7 zile – 223 euro, 14 zile – 355 euro, 21 zile – 455 euro), care iti ofera transport pe orice linie de JR din Japonia, inclusiv pe Shinkansen. Iar daca tot iti iei pass-ul acesta, ai face bine sa il folosesti la maxim si sa vizitezi cat mai multe orase, altfel nu prea renteaza. A si apropo, trebuie sa iti cumperi pass-ul acesta din tara, nu il poti lua odata ajuns in Japonia.
Dar fii fara grija, daca ai omis sa iti cumperi JR Pass sau daca pur si simplu nu ai vrut sa dai atatia bani pe trenuri, exista alternative. Nu neaparat mai ieftine, dar care poate se potrivesc mai bine nevoilor tale.
Si desi nu sunt la fel de promovate si cunoscute pe internet turistilor, exista si JR pass-uri regionale pe o zi, doua, trei, patru, cinci sau si mai multe zile, care se pot cumpara de la orice JR Point din garile din marile orase. Noi spre exemplu am luat din Kyoto, pentru zona Kansai, pentru ca ne stabilisem sa vizitam Kyoto, Nara si cateva orasele din imprejurimi.
Deci, pasul 1 e sa stabilesti ce vrei sa vezi. Pregateste lista cu orasele in care vrei sa ajungi. Ai in vedere ca nu in toate orasele poti folosi liniile de JR, deci nu te baza ca te urci in tren si ajungi oriunde. In Tokyo spre exemplu, poti folosi JR-ul, insa mult mai folosit si mai accesibil este metroul. Cel putin pentru noi, avand hotelul chiar deasupra unei statii de metrou, a fost mai convenabil sa folosim metroul, cele mai apropiate statii de JR fiind la zece minute de mers pe jos. In Kyoto insa, nu ai nicio sansa sa folosesti JR-ul. Vei folosi fie autobuzul, fie metroul, fie linia privata de tren numita Keihan line. JR-ul nu ajunge la punctele turistice principale, deci nu il vei folosi atat de mult in interiorul orasului.
Asta e o alta chestiune. Pe langa liniile JR, mai exista si alte linii de tren private, pe care uneori vei fi nevoit sa le folosesti. Deci va trebui sa platesti in plus. Pentru ca da, ai ghicit, nu poti folosi un singur pass pentru toate mijloacele de transport in comun. Dar nu te panica inca, pare putin mai complicat la inceput, in principal din cauza ca sunt foarte multe variante si foarte multe posibilitati, insa in final, cand vei ajunge in Japonia, totul o sa ti se para cat se poate de firesc si de logic.
Ok, dupa ce ai facut lista cu orase, incepi sa iti faci cateva simulari de trasee si costurile aferente. Si vezi in ce regiuni vrei sa ajungi si cat te-ar costa.
Si ca sa nu mai scriem atata teorie, va spunem care a fost planul nostru si ce variante de transport am ales ca sa salvam cat mai mult din buget. Si gasiti mai jos toata informatia necesara, toate linkurile pe care le puteti accesa ca sa va puneti la punct cu toate variantele.
Am ales sa vizitam asa:
1. Tokyo pentru 6 zile
2. O zi in Kawagoe (la 45 de minute de mers cu trenul de Tokyo)
3. O zi in apropiere de Mt. Fuji – la Chureito Pagoda
4. Kyoto pentru 5 zile
5. O zi in Hikone si Uji
6. Nara pentru 2 zile
Marea majoritate a oraselor in care am vrut noi sa ajungem se afla in zona Kansai, exceptand Tokyo. Deci pentru noi, din start am inteles ca JR Pass-ul complet nu este cea mai buna optiune.
Asa ca am pus pe hartie niste calcule, ca sa intelegem ce si cum am platit si cati bani am fi salvat sau pierdut daca am fi cumparat pass-ul complet. Toate calculele pe care le veti gasi in acest articol sunt facute exact pentru traseul pe care l-am ales noi. Nu am planificat foarte bine si foarte amanuntit toate drumurile, asa ca pe alocuri e posibil sa nu fi facut cea mai buna alegere. Iar prima greseala (daca putem spune asa), a fost faptul ca nu am corelat numarul de zile petrecute in Japonia cu numarul de zile pe care ni l-ar fi dat un JR Pass. Mai simplu spus, am stat 16 zile efectiv in Japonia si mai inteligent ar fi fost sa alegem zborurile de asa natura incat sa stam spre exemplu 14 zile (ca sa fim acoperiti de JR Pass-ul complet si sa nu fie nevoie de alte plati de bilete).
E de la sine inteles ca daca am fi cumparat bilete de tren individuale pentru fiecare drum facut in orase si intre orase, am fi iesit mult mai scump. Iar preturile sunt pentru fiecare drum in parte, cumparat individual, se gasesc in tabelul de mai jos.
In fine, gata cu blabla-ul, sa va spunem exact ce si cum am facut.
Noi am ales ca in Tokyo sa folosim metroul (si rareori JR-ul), cumparand bilete individuale de fiecare data. Am mers pe principiul ca vom folosi doar doua calatorii pe zi, una de la hotel si cealalta catre hotel. Pentru transferul Tokyo – Kyoto (pentru 9 zile mai exact), am ales o combinatie de avion si pass-uri. Avion de la Tokyo Narita la Osaka Kansai Airport (cu Jetstar, 75 euro de persoana), apoi doua pass-uri a cate 4 zile pentru regiunea Kansai (6.500 jpy de persoana un pas, deci 13.000 jpy pentru ambele), iar intre cele doua pass-uri am platit bilete individuale de JR pentru o zi, pentru a ne deplasa intre Notogawa si Kyoto. Adica am platit 13.000 jpy plus 1680 jpy pentru ziua neacoperita de pass-uri. Un total de 14.680 jpy. A fost mai ieftin asa decat daca am fi ales un pass de patru zile (6.500 jpy) si unul de cinci zile (9.000 jpy), un total de 15.500 jpy.
Toate drumurile facute de noi cu transportul public au fost acestea:
In mod surprinzator (nici noi nu ne asteptam), varianta pe care am ales-o noi a fost cea mai ieftina. In final am platit aproape 287 euro de persoana pentru tot ce a insemnat transport in Japonia. Daca am fi ales sa platim bilete individuale de fiecare data, cumparand bilete de tren la fata locului, am fi platit 325 euro de persoana, deci cu 38 euro mai mult. Si desi ne-a fost greu sa credem, JR Pass-ul complet ar fi fost cel mai scump, chiar daca avea toate trenurile incluse. Asadar, pentru noi, pentru traseul facut de noi, nu ar fi fost deloc convenabil. Insa daca planuiti sa bateti in lung si-n lat toata Japonia, fara sa va faceti griji cu regiunile in care va aflati, in mod cert v-ar fi de folos. Asa ca sfatul nostru este sa faceti de dinainte un mic plan, sa va puneti la punct cu traseele pe care urmeaza sa le parcurgeti si sa alegeti varianta cea mai buna.
Daca vreti sa verificati cum puteti ajunge cu trenul dintr-un oras in altul, verificati Hyperdia.
Detalii despre JR Pass-ul Complet gasiti aici.
Si despre JR Pass-ul regional aici.
Site-ul oficial de travel al Japoniei este acesta (foarte util si practic).
Detalii despre metroul din Tokyo, plus calculator de traseu, gasiti aici.