Dinant

Ianuarie 2014

“In ce oras din Belgia sa mergem duminica?” ne intrebam in seara de sambata, dupa o lunga plimbare prin centrul Bruxelles-ului. Aveam pe lista destul de multe orase noi in care voiam sa ajungem, printre care Antwerp, Ghent, Namur, Dinant sau Liege. Stiam ca Antwerp este al doilea cel mai mare oras din Belgia iar despre Ghent stiam ca se aseamana foarte mult cu Brugges, insa parca pentru duminica aceasta ne doream ceva mai special, ceva ce nu mai vazusem in Belgia. Asa ca ne-am hotarat in prima faza sa renuntam la orasele flamande si sa ne orientam catre cele valone. Iar dupa o scurta cautare de poze pe internet, ne-am convins ca trebuie neaparat sa ajungem in Dinant. Si am facut o alegere minunata, pentru ca orasul este absolut superb! Iar pozele de pe internet nu pot surprinde cu adevarat frumusetea acestui orasel atat de putin cunoscut de turisti.

Mai mult decat atat, am avut norocul de a prinde o oferta la trenuri, valabila doar in luna ianuarie pentru perioada reducerilor, si anume biletele “shopping deal” la 9 euro dus-intors catre orice destinatie din Belgia.

Asa ca ne-am trezit de dimineata iar la ora 9 eram deja in Gara Midi pentru a lua trenul catre Dinant. Drumul a durat o ora si jumatate, destul de mult, insa nici nu am simtit cand a trecut timpul. Odata ajunsi in Dinant nu am putut sa nu observam ca orasul era ca si adormit: nici urma de oameni pe strada, noi eram probabil singurii turisti rataciti prin acest loc, nicio masina pe drumuri, ferestre cu obloane trase si o liniste deplina; era insa extrem de placut sa descoperi un astfel de oras in liniste.

Casute colorate intinse de-a lungul raului, un munte de piatra si o biserica gotica la baza acestuia, un pod plin de saxofoane colorate, un inceput de ploaie si o atmosfera calma, relaxanta. Cam asa as descrie acest orasel de poveste, care ne-a surprins inca din primul moment cu frumusetea sa. Simbolul orasului pare sa fie saxofonul, datorita faptului ca Adolphe Sax, inventatorul saxofonului, s-a nascut in acest orasel. Am intalnit saxofoane peste tot, de la podul peste Meuse pana la casutele postale ale oamenilor.


Nu aveam foarte mult timp la dispozitie pentru a explora oraselul, asa ca ne-am mobilizat destul de rapid si am hotarat sa urcam cu telefericul pe Citadella. Pretul biletului era de 8 euro si includea atat urcatul cu telefericul cat si intrarea in Citadella, o fosta fortareata construita in anii 1500. De sus se vede o priveliste absolut superba a orasului, si chiar ne-am fi dorit sa putem sta mai mult acolo. Insa dupa ce am intrat in fortareata am gasit o cafenea unde am avut parte de o surpriza extrem de placuta: o fereastra mare, arcuita, cu tocul de lemn, din dreptul careia puteam vedea raul Mausse si intregul oras intins de-o parte si de cealalta a lui. Nici nu stiu ce anume m-a incantat mai mult: ceaiul cald, delicioasa bere Orval sau simpla priveliste catre Dinant. Un lucru e cert: nu puteam alege un loc mai bun pentru a ne odihni putin picioarele dupa atata mers.

Am continuat apoi plimbarea prin centru, si desi orasul este unul extrem de mic, ne-a placut fiecare colt de strada! Fiecare mic parculet, inconjurat de case cu ferestre albe si terase, fiecare cladire veche sau fiecare patiserie cu dulciuri proaspete si croissante aburinde. Si bineinteles ca am incercat si noi cateva minunatii dulci.

Nu imi dau seama cand au trecut cele trei ore pe care le planificasem pentru plimbarile prin Dinant, iar asta doar pentru ca ne-am simtit foarte bine aici, si ne-am bucurat nespus sa vedem o parte mai diferita a Belgiei. E drept ca nu ni s-a parut ca oraselul acesta valon e cu mult mai altfel decat orasele flamande pe care le-am mai vazut, insa categoric este unul dintre preferatele noastre!

Leave a comment