Berea Belgiana

Fara doar si poate, Belgia este tara cu cea mai buna bere si cea mai gustoasa ciocolata. Iar eu nu sunt un fan inrait nici al berii, si cu atat mai putin al ciocolatei. Insa nu stiu cum se face dar de fiecare data cand venim in Belgia incerc toate tipurile de bere si intotdeauna gasesc una care sa imi placa foarte mult. Asa ca articolul de astazi il dedicam in totalitate berilor pe care le-am tot incercat in Belgia.

Cel care ne-a deschis apetitul pentru berile belgiene este Jeremie, un foarte bun prieten pasionat de tot ceea ce inseamna bere (marturie stand colectiile intregi de sticle de bere si de pahare de bere). De fiecare data cand ajungem in Bruxelles ne arata cu mandrie dulapul plin cu berile lui preferate si colectia intreaga de pahare. Pentru ca dupa cum ne spunea el acum ceva vreme, “nu poti sa bei o bere Orval decat dintr-un pahar de Orval!”.

In Belgia la mare cautare sunt asa numitele “trappist beers”, beri nefiltrate cu un gust foarte diferit de cele cu care eram obisnuiti in Romania. Acestea sunt produse in manastririle trapiste si sunt renumite in toata lumea pentru gustul lor. In Belgia sunt foarte apreciate, iar ceea ce le face si mai speciale este faptul ca odata cu trecerea timpului devin din ce in ce mai bune (la fel ca si vinul). Sunt 10 manastiri trapiste care produc aceste beri, 6 aflandu-se in Belgia, 2 in Olanda, una in Austria si una in Statele Unite ale Americii. Berile trapiste belgiene sunt Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren si Achel.

Berea Westvleteren este o bere trapista considerata a fi cea mai buna bere din lume. Se produce in satucul Westvleteren, aflat in partea de nord-vest a Belgiei (aproape de granita cu Franta), la fabrica de bere Brouwerij Westvleteren (in flamanda). Este o bere foarte exclusivista, care nu se gaseste in magazine ci doar la manastirea unde se produce. Ca sa o poti cumpara iti trebuie o rezervare telefonica inainte. Insa asta nu este tot, pentru ca sunt o serie de alte reguli pentru a putea cumpara aceasta bere. Spre exemplu, nu poti cumpara decat o singura data la 60 zile, astfel ca daca ai cumparat astazi abia peste doua luni poti face urmatoarea comanda. De fapt regula oficiala spune ca o masina poate veni la manastire doar dupa 60 de zile de la ultima comanda. Aceeasi regula se aplica si pentru numerele de telefon, in sensul ca o rezervare de pe un anume numar de telefon se poate face maxim o data la 60 de zile. Sunt trei tipuri de bere Westvleteren: blonda (5.8% alcool), 8 (8% alcool) si 12 (10.2% alcool), si dintre toate acestea 12 este considerata cea mai buna bere din lume. Pretul unei lazi cu 24 de sticle de Westvleteren 12 este de 40 euro, asadar aproximativ 1,7 euro pe sticla. Se plateste insa si sticla (0.10/sticla) si lada (9.60 euro). Mai mult decat atat, este complet interzisa revanzarea berii, asa ca cei care doresc Westvleteren trebuie sa o cumpere direct de la manastirea care o produce.

Westvleteren 12 este berea preferata a lui Andrei. Este drept ca este foarte gustoasa, iar sticla fara eticheta arata intr-adevar impecabil. Insa pentru mine este putin cam prea puternica iar gustul este poate prea amarui. Insa dintre toate berile trapiste preferata mea este Orval-ul. Aceasta se produce in manastirea Orval, aflata tot in partea de vest a tarii, foarte aproape de granita cu Franta. In comparatie cu Westvleteren, are doar 6.2% alcool, are o culoare mai deschisa si bineinteles este tot nefiltrata. Nu este insa la fel de exclusivista ca Westvleteren-ul, insa si aceasta se gaseste destul de greu in magazine. Foarte faimos este paharul de Orval, pe care il avem si noi acasa.

Si daca despre Westvleteren si Orval mai auzisem si mai gustasem in excursiile anterioare din Belgia, celelalte beri trapiste nu le incercasem niciodata. Asa ca ultima oara cand am ajuns in Bruxelles, Jeremie s-a oferit sa ne duca intr-un loc mai putin cunoscut, unde aveam sa gasim orice bere belgiana pe care ne-o puteam imagina. Este vorba de un magazin de bauturi alcoolice, in special de bere, numit De Bierschuur, care se afla in Dilbeek, la 7 km inafara Bruxelles-ului. (http://www.debierschuur.be/).

 


Aici am gasit toate felurile de bere belgiana, inclusive Westvleteren, ceea ce ne-a mirat foarte mult. Intr-adevar erau doar cateva lazi, insa comercializarea acestor beri in afara manastirii care le produce este complet interzisa. In orice caz, pretul era foarte mare, 8 euro sticla, in conditiile in care la manastire pretul este de 1.8 euro pe sticla. Ne-am cumparat foarte multe beri din acest magazin pentru ca preturile erau foarte bune fata de ce gaseam in supermarketuri, si intr-un fel sau altul am reusit sa ne intoarcem cu toate cele 13 sticle de bere intacte (desi le bagasem intr-un bagaj mic de cala). Si bineinteles ca am incercat si berile cu fructe, pe care cu greu am reusit sa le alegem, fiind foarte multe variante. Am mers insa pe mana lui Jeremie, care ne-a recomandat Lindemans-ul ca fiind cea mai buna bere fructata (in special Kriek si Framboise). Si pentru ca deja eram satui de Kriek, am incercat Lindemans Cassis, bere cu coacaze, Mongozo cu nuca de cocos si Erbizzem cu capsuni. E drept ca gustul pregnant este cel de suc si nu cel de bere, insa ne-au placut toate, cu exceptia celei cu nuca de cocos, care era mult prea dulce.

In ultimul weekend din februarie intr-unul din satucele valone din Belgia (Sohier), are loc festivalul Berilor Speciale. Site-ul oficial al festivalului este acesta: http://www.sohier-village.be/le-week-end-bieres-speciales/in-english. Aici se gasesc toate tipurile de beri trapiste (mai putin Westvleteren care nu se comercializeaza decat la manastirea care o produce), insa si alte beri specifice zonei, precum Englelszelle Gregorius, Forestinne Gothika, Lienne sau Troubadour Obscura. Desi fusesem “avertizati” sa nu bem berea neagra The Black 14, nu am putut rezista tentatiei de a o incerca. Ni s-a spus inainte de a o cumpara ca ar fi bine sa o bem doar dupa ce am mancat sau chiar in timpul mesei, pentru ca altfel riscam sa ni se faca rau. Initial, gustul parea sa fie unul normal de bere bruna nefiltrata, dar mult mai dulce decat ce incercasem pana atunci. Insa dupa cateva guri am simtit un gust pregnant de alcool, de parca am fi baut o bere amestecata cu tarie. Nu a fost neaparat pe gustul nostru, insa trebuia sa o incercam.

Iar la final, am plecat acasa cu o binemeritata “captura” de bere, atat din cele fructate, pentru mine cat si din cele trapiste, nefiltrate, pentru Andrei.

Asa ca da, putem spune ca Belgia este tara celei mai bune beri. Buna si variata, pentru ca se gasesc sute de tipuri de beri, de toate pentru toti. Data viitoare poate vom incerca si ciocolata belgiana, deja avem cateva ponturi bune de unde sa cumparam faimoasele Neuhaus, Lindt sau Godiva la preturi foarte bune (si cu degustare gratuita!).

6 thoughts on “Berea Belgiana

  1. o mica corectare,daca imi permiti. Orval se afla in sudul Belgiei,intradevar in apropierea,frontierei cu Franta dar si cu cea a Luxembourgului.Iar berea produsa de manastirea din Orval,este intradevar una din cele mai apreciate din Belgia si nu numai si nu o gasesti rar prin magazine asa cum zici,cel putin in zona de sud a Belgiei(spun asta deoarece locuiesc aici de cativa ”anisori” buni. La manastire exista si un mic muzeu al berii de vizitat( al berii Orval) cu istoria producerii ei,poti vizita vechea manastire(ruinele ei, mai exact)au chiar si un restaurant f f bun,iar la berea Orval ti se recomanda un fel de branza produs la aceeasi manastire.

  2. si apropo,pentru ciocolata belgiana ,iti recomand Brugge,o sa fii surprins de puzderia de magazine specifice,fiecare producand dupa reteta proprie.Poti alege dintre miile de forme,gusturi,culori sau poti comanda chiar si forme personalizate. Si ghici ce? Belgienii chiar au facut bere din ciocolata!! Desi nu recomand,are un gust putin “bizar” ca sa spun asa!

  3. Mulțumesc de informații. Țin sa precizez ca am fost de curând in Belgia si am găsit Westvleteren 12 la o cârciumă din Bruxelles. Era 15 euro o sticla ,dar a meritat

Leave a comment