Maastricht

Ianuarie 2013

Stiam de multa vreme ca trebuie sa ajung in Maastricht, sa ma pierd pe strazi inguste in miez de iarna, si iata ca am reusit sa vad si acest orasel atat de drag mie. Nu stiu de ce imi pare un loc atat de cald si de primitor, insa este de departe unul dintre locurile mele preferate din Olanda.

Am pornit spre Maastricht intr-o dimineata de ianuarie, ce-i drept destul de tarziu fata de ceea ce ne propusesem. Insa am luat un mic dejun cu ceaiuri calde, cafele si suc de portocale delicioase, alaturi de croissante cu unt si pain au chocolat, cu alte cuvinte am petrecut o dimineata extrem de relaxanta. Apoi, aproape de ora 11 am plecat din Bruxelles catre Maastricht, pe un drum de o ora si doua zeci de minute cu masina (~120 km). Si trenul poate fi o varianta foarte buna, se ajunge tot intr-o ora si jumatate si sunt 16 trenuri directe pe zi de la Gara Midi Bruxelles pana in Maastricht (prin Liege). Pretul unui bilet este de 18,40 euro pe segment. Orele de plecare si intoarcere, precum si preturile detaliate se pot gasi aici.

Maastricht m-a impresionat cu adevarat, chiar daca am petrecut doar cateva ore aici. Si desi era incredibil de frig si simteam cum imi inghetau mainile si picioarele, mi-a placut enorm de mult! Stradute mici, case cu un nivel sau doua, arhitectura tipica Olandei, piatete largi cu restaurante cochete si locuri ascunse, de un farmec aparte. Este unul dintre cele mai vechi orase ale Olandei si cel mai bun mod de a te bucura de un asemenea oras este plimbandu-te pe jos.


Mi-au placut tare mult piata centrala unde se afla si primaria orasului, Markt Square, stradutele mici pavate, pline de magazine si oameni cotrobaind prin ele, piata Vrijthof, cu bazilica Saint-Servaas, podul peste raul Meuse (Maas in olandeza), si de ce nu, inclusiv cafeneaua primitoare unde am luat pranzul, El Python. De altfel intregul oras a fost cu adevarat deosebit, m-a impresionat extrem de mult si imi doresc sa ma intorc cat de curand aici.

Si cum nu puteam sa plecam din acest orasel fara sa ne bucuram de ale sale delicii culinare, la intoarcere ne-am oprit intr-un centru comercial de unde ne-am cumparat branza! Un adevarat paradis pentru iubitorii de branza si cascaval, cu nenumarate sortimente delicioase! Astfel ca suvenirurile noastre din Maastricht au fost branza cremoasa cu bere Chimay si cea picanta, cu chilli si verdeturi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s