Sardinia – Alghero

Noiembrie 2013

Ne era dor de un weekend nebun, de urcat in avion si de zburat intr-un loc nou. Si ne lipsea marea ce-i drept, chiar daca eram la inceput de iarna. Asa ca ne-am cautat bilete de avion cu trei saptamani inainte si ne-am hotarat sa mergem in Sardinia. De fapt si de drept, in Alghero, apoi in Madrid, intr-o cursa contra cronometru, ce a inceput sambata dimineata la ora 5:00 si care avea sa se termine luni dimineata la ora 3:00. “Sunteti complet nebuni, plecati asa pe fuga, o sa fiti rupti de oboseala la birou!”. Dar cine se gandeste la cum o sa fim luni dimineata la birou?! Important e ca plecam, fie chiar si pentru doua zile. Si nu e nimic mai relaxant si mai linistitor pentru noi decat sa zburam cu noaptea-n cap si sa ajungem intr-un alt colt al lumii.

Biletele de avion au fost ieftine, am zburat cu Wizz Air din Bucuresti pana in Alghero cu 90 lei (2 persoane), apoi din Alghero in Madrid cu Ryan Air cu 130 ron (2 persone), iar in final Madrid – Bucuresti cu 400 ron (2 persoane). Asadar 310 ron de persoana pentru intregul traseu. Am vanat ce-i drept cele mai ieftine optiuni de bilete de avion si nu am avut nevoie de cazare, pentru ca prietena noastra Carole din Madrid ne-a primit cu mare drag in apartamentul pe care tocmai il cumparase. Asadar si prin urmare, am petrecut cateva ore bune in Alghero, suficient cat sa il strabatem in lung si in lat, pe jos.

Alghero este un orasel micut, aflat in provincia Sassari din Sardinia si datorita originilor catalane are puternice influente spaniole. Cred ca de asta mi-a si placut atat de mult aici, avand in vedere vechea mea pasiune pentru Spania.

Am ajuns in aeroportul din Alghero pe 16 noiembrie, la ora 06:30 dimineata, si am luat direct autobuzul de ora 7:00 pentru a ajunge in centrul orasului, pana la statia Porta Terra. Se poate cobori si la statia Via Catalogna, care este intr-adevar mai centrala. Insa pentru intoarcere este recomandat sa se ia autobuzul de la statia Porta Terra, pentru ca de la Via Catalogna pana la aeroport nu sunt autobuze decat la orele 12:45 si 17:45. De la Porta Terra sunt autobuze din ora in ora catre aeroport, incepand de la ora 5 dimineata pana la 22:30 ultima cursa. De la aeroport pana in centrul orasului sunt 12 km, iar in drumul catre Alghero autobuzul opreste si in Fertilia, un orasel foarte mic dar extrem de dragut si linistit, situat de asemenea pe malul marii.

Primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns in Alghero a fost sa vedem marea. Desi afara era foarte frig, batea un vant puternic iar orasul parea pur si simplu pustiit, marea era absolut superba.

Am intrat apoi in Bastionul Magdalenei, si am ajuns in Piazza Civica, unde am vazut imaginea tipica Sardiniei: stradute extrem de inguste, incadrate de cladiri vechi, colorate, cu geamuri inalte, pavaje din piatra, ghivece de flori, biciclete si terase cu mese de lemn. Un loc minunat pentru a te plimba ore in sir fara sa ai o destinatie anume.

Am ajuns apoi pe faleza, si ne-am continuat plimbarea, de data aceasta cautand totusi un loc unde sa putem bea o cafea fierbinte. Dar nu mica ne-a fost mirarea sa vedem ca aici niciun local nu deschide inainte de ora 11-12, in special in weekend. Asa ca dupa ce am batut orasul in lung si in lat in cautare de cafenele, ne-am intors in Piazza Civica, unde am gasit cafeneaua Gran Caffe. Un loc foarte primitor, tipic italienesc, unde am baut cate un capuccino delicios si am mancat cate un croissant urias, foarte gustos.

Locuri faimoase de mancat sunt multe. Noi insa nu le-am putut incerca, pentru ca le-am gasit inchise. Insa foarte bune reviewuri pe Trip Advisor se gasesc pentru restaurantul Mabrouk, unde nu stii ce meniu se serveste, precum si Osteria Barcelloneta. Niciunul dintre acestea nu se afla pe malul marii, insa ambele sunt in zona centrala veche si se gasesc foarte usor.

Si pentru ca tot veni vorba de osterii si fructe de mare, sambata se organizeaza piata de peste si fructe de mare in Piata Centrala. Am mers si noi sa vedem, si intr-adevar se gasesc toate tipurile de peste si fructe de mare posibile, la preturi chiar rezonabile: 12 euro/kg pentru crabi, caracatita sau calamari, 9 euro/kg pentru mini crabi, si preturi chiar mai mici pentru pestii locali.

Ne-a placut tare mult si Turnul Sant’elmo, de unde se poate vedea o priveliste superba a intregului oras si a portului. De altfel, cred ca aici mi-a placut cel mai mult… Si chiar daca era destul de rece afara, iar vantul sufla cu putere, nu puteam sa nu ma bucur de ceea ce vedeam. Cerul negru, acoperit de nori densi si intunecati, facea ca totul sa para cel putin apocaliptic. Imi coboram apoi privirea inspre mare, unde zeci de barcute mici si albe se clatinau linistite. Faleza era complet pustie, insa casele ce o incadrau erau pline de culoare si de flori proaspete. Ce peisaj antitetic iti ofera oraselul acesta! Pe de o parte ai impresia ca te afli in plin sezon la mare, judecand dupa port si casele cochete, pe de alta parte insa nu stii cand se va dezlantui o adevarata furtuna apocaliptica. Si nu, nu am folosit vreo figura de stil exagerata, pentru ca am avut surpriza sa aflam ca fix dupa plecarea noastra s-a pornit o ploaie puternica in partea de nord a Sardiniei, inundand intregul oras.

Dar noi am ramas cu amintirea unui tablou extrem de frumos si de dramatic al acestui mic orasel din Sardinia. Asa ca dupa cateva ore petrecute aici, ne-am luat ghiozdanele in spate si ne-am indreptat catre aeroport. Urma sa ajungem in Madrid in scurt timp si abia asteptam seara de stat la povesti cu Carole. O sticla de Sangria, o tortilla delicioasa facuta in casa si un pachet de Lacasitos. Nu ne-am fi putut dori nimic mai mult pentru o sambata seara!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s