Cu autorulota in Grecia – detalii administrative

La nici macar trei luni dupa ce ne-am intors din aventura Tarilor Nordice cu autorulota, ni s-a facut iar dor de duca. Mersul cu autorulota ne-a cam dat dependenta. Nu ne-a placut din prima, dar si cand a inceput sa ne placa, nu ne-am mai putut opri πŸ™‚ Si inca avem ganduri de a ne cumpara propria autorulota insa singurul lucru care ne tine inapoi e faptul ca cel mai probabil, rareori am merge singuri. Dupa atatea experiente in grupuri mari de autorulote (si de weekend, si putin mai lungi, si foarte lungi cum a fost cea din vara), ne dam seama ca frumusetea unei astfel de excursii sta fix in mersul acesta in caravana. Iar tururile acestea de grup organizate de Joy2wander, cu toate locatiile tentante pe care le propun (stiati ca in octombrie au fost in Cappadoccia?!) sunt greu, prea greu de refuzat. Asa ca iata-ne din nou cu jumatate de casa impachetata (exagerez, de data aceasta chiar am fost mult mai chibzuiti fata de Tarile Nordice, pare ca ne-a prins bine experienta), gata sa ne indreptam catre Grecia. De altfel, planul initial era sa ajungem in insula Evia, prima insula greceasca pe care avea sa o viziteze Andrei. Si daca aveau sa ramana planurile asa cum erau conturate la inceput, chiar nu se juca, urma sa inceapa cu a doua cea mai mare insula a Greciei (prima e Creta). Insa chiar daca are titlul acesta pompos, Evia este una dintre insulele grecesti mai putin cunoscute lumii. Nu are faima altor insule, dar este un fel de “hidden gem” al grecilor. O insula mai pentru ei, mai pentru localnici, la est de Atena.

Prima dilema reala legata de acest loc era de ce se numeste peninsula! Pentru ca singurul loc care o uneste de continent este un simplu pod la est de Atena. Si cum ramane cu pensinsula, portiunea de uscat inconjurata din trei parti de apa? πŸ™‚ Ei bine, am lamurit misterul destul de rapid, pentru ca se pare ca intr-adevar, pana in 2021 Evia a fost considerata peninsula. Deci parte din Grecia continentala. Ceea ce se traduce rapid prin mai putini bani, mai putine investitii, mai putina dezvoltare, mai putina infrastructura, mai putine spitale etc. Spre deosebire de insulele grecesti, care beneficiaza de toate aceste β€œluxuri”. Astfel ca in 2021, Ministerul Transporturilor Maritime si al Politicii Insulare au votat Evia ca fiind insula. Insula cu drepturi egale cu celelalte insule grecesti. Asa ca insula it is! Planul era sa profitam cat mai mult de zilele pe care le aveam la dispozitie si sa vedem insula Evia. Cea despre care se stiu atat de putine lucruri si despre care sincer… nici macar nu am auzit vreodata pana acum, cand ne-au propus cei de la Joy2wander acest tur.

Si cam aici s-a oprit toata documentarea noastra despre Evia. Nu am mai avut nici energie, nici timp sa cautam prea multe inainte de plecare, si cum stiam ca avea sa fie o excursie foarte relaxanta, nu ne-am stresat cu prea mult research. Si parca universul ne-a citit pentru ca fix cu o saptamana inainte de plecarea in Grecia, am primit mailul cu detaliile despre vacanta aceasta, prin care luam in calcul si o eventuala schimbare de destinatie. Parea ca vremea nu avea sa fie foarte buna in perioada im care urma sa ajungem noi si din toate recomandarile primite de la persoane care fie locuiau in zona, fie fusesera foarte recent in Evia, am inteles ca insula ar fi destul de afectata dupa inundatiile din septembrie (multe campinguri erau inchise din cauza aceasta) si incendiile din vara si din anii trecuti. Si ca multe dintre zonele in care voiam sa ajungem nu aratau deloc bine. Am tot verificat prognoza meteo si chiar daca initial pareau sa fie si 25 de grade in Evia, pe masura ce trecea timpul parea ca vremea se tot raceste. Nefiind un plan complet batut in cuie cu Evia, am inceput sa luam in calcul si varianta de a schimba destinatia. Ni s-a propus sa avem in vedere doua alte locatii din Grecia continentala: Parga (pe coasta vestica a Greciei) sau Pelion (pe coasta estica). Nu a am fost dezamagiti de aceasta posibilitate de a schimba destinatia, pana la urma asta este frumusetea si avantajul calatoriilor cu autorulota. In functie de ce se intampla la destinatie, poti schimba locatia, fara niciun alt impact (spre deosebire de calatoriile cu avionul spre exemplu). Asa ca pe langa tot ce incepusem sa citim despre Evia, am deschis cateva link-uri despre Parga si Pelion, doua orase grecesti despre care nu stiam absolut NIMIC pana la aceasta vacanta.

Excursia aceasta avea sa aiba noua zile. O zi si jumatate pe drum la dus, o zi si jumatate pe drum la intors, deci un total de sase zile la destinatie. Pentru o mini-vacanta de Sf. Andrei si 1 decembrie (cu doar trei zile de concediu necesare), nu suna rau delooooc! Imi e atat de greu sa scriu articolul acesta, din perspectiva unui roman care nu stie mai nimic despre Grecia, intr-o mare de romani care stiu mai TOTUL despre Grecia πŸ™‚ Nu as putea vreodata sa explic rational de ce nu am venit in Grecia pana acum sau de ce am evitat, in mod intentionat uneori dar de cele mai multe ori complet neintentionat (mai degraba ignorant) tara aceasta, insa foarte mult timp pur si simplu nu a fost pe lista noastra de destinatii in care sa vrem sa ajungem. Asta desi are toate premisele potrivite pentru a o include pe aceasta lista πŸ™‚ Plaje superbe, insule cate vrei, mancare DELICIOASA, taverne, vreme geniala si distanta mica fata de tara noastra. Cu toate acestea, suntem probabil printre foarte putinii romani care nu au mers niciodata in… Thassos πŸ™‚ Daaaaaaar poate ca totusi nu sunt atat de multi oameni care calatoresc cu autorulota in Grecia, pentru care informatiile de mai jos ar putea fi folositoare. Simt ca reinventam roata cu aceasta vacanta in Grecia, but here it goes!

CAMPINGURI

Multor oameni le plac tarile din sudul Europei, si in special Grecia, pentru ca exista multe asemanatori intre noi si greci. Si chestia asta de a nu fi totul perfect, totul pus la punct, la fel ca in Romania, ajuta sa ne simtim mai… acasa πŸ™‚ Trebuie sa recunosc ca am plecat la drum avand preconceptia ca nu vom gasi niciodata campinguri mai prganizate, mai curate si mai frumoase ca in Tarile Nordice. Si intr-o oarecare masura poate ca e un pic adevarat (daca luam Danemarca ca termen de comparatie). Si chiar daca nu am testat multe campinguri in aceasta vacanta (doar doua) amandoua ne-au placut si ni s-au parut foarte bine organizate (in special campingul Sikia). Din pacate insa, pe timpul iernii (sau toamnei tarzii), cele mai multe campinguri (m-as incumeta sa zic chiar toate) sunt inchise. Pentru ca… nu vine mai nimeni si efectiv nu are niciun rost sa le tina deschise. In ambele campinguri (Sikia de langa orasul Volos si Gold Beach de langa orasul Paralia Katerini) am gasit deschis pentru ca cei de la Joy2wander au sunat, s-au rugat de cei care administrau campingurile sa le deschida special pentru noi si au rezervat cu cateva zile inainte. Si cred ca singurul motiv pentru care au acceptat sa deschida special pentru noi a fost faptul ca eram douasprezece autorulote, un grup atat de mare. Daca am fi fost singuri, cel mai probabil nu am fi putut campa in campinguri. Pe timpul verii situatia este complet diferita, desigur.

Pentru a cauta campinguri in Grecia (sau oriunde altundeva) folosim aplicatia park4night.com (sau site-ul). Filtram dupa campinguri (uneori si parcari, in functie de ce vrem sa gasim) si ne sunt listate pe harta campingurile. Verificam optiunile care ni se par bune si gasim acolo toate informatiile despre campinguri. Cat costa camparea, ce facilitati si servicii are campingul (daca are baie, curent, apa, loc de spalat vase/rufe, daca e sau nu pet friendly, daca se poate deversa apa etc – pare ciudat dar chiar sunt campinguri care nu au multe dintre aceste facilitati), cate locuri are campingul (nu este insa o informatie actualizata real-time, este listat doar numarul total de locuri de campare), cateva poze cu locatia si recenzii. Stim ce trebuie facut si de unde sa ne luam informatia, dar de toate aceste treburi administrative s-au ocupat cei de la Joy2wander. Noi doar ne-am prezentat in vacanta si am mers acolo unde s-a decis πŸ™‚

Costurile campingurilor sunt bineinteles mai mici decat cele din Tarile Nordice (in Danemarca ajungeau si la 70 euro). In Grecia sunt la jumatate. Cele mai multe campinguri au o taxa de autorulota si o taxa de persoana. Multe costau 8-9-10 euro pe noapte de autorulota si 6-7-8 euro de persoana. Cam 30 euro pe noapte am platit in ambele campinguri. In sezon probabil ca ajung inspre 40 euro unele dintre ele.

COSTURI

Daca in Tarile Nordice ne notam orice cheltuiala (panicati fiind ca ne va decima bugetul destinatia aceasta), in Grecia nu am avut nici cel mai mic stres legat de costuri si cheltuieli. Chiar si la o luna dupa ce ne-am intors din excursia aceasta nu am avut nici cel mai mic interes sa facem un total. Asa ca notez cheltuielile mari, pe care a fost mai usor sa le retinem. Inchirierea autorulotei, pentru noua zile, a fost 1150 euro. Am mers aproximativ 2200 km in total, dus-intors. Cu motorina costand 1.7 euro in Grecia si 1.3 euro in Bulgaria, estimam asa, un cost destul de evaziv, de 500 euro pentru combustibil. Au mai fost o gramada de taxe de autostrada in Grecia, costul campingurilor (cam 30 euro pe noapte) si ce am mai cheltuit pe acolo la restaurante si cumparaturi de la supermarket credem ca am ajuns la un total de 2000 euro.

ITINERARIU

A existat un itinerariu initial si apoi un itinerariu schimbat pe ultima suta de metri, inainte de plecare. Cum spuneam, cred ca principalul avantaj al calatoriilor cu autorulota (pe langa multe altele pe care le vedem noi acum, avand doi copii mici) este faptul ca te poti adapta pe drum. Daca nu iti place ceva la destinatia aleasa initial, o schimbi fara prea mult efort. Chiar si daca nu gasesti campinguri pe drum (desi noi preferam sa stam cat mai mult in campinguri) poti campa peste noapte si intr-o parcare. Si sa reconfigurezi mereu traseul in functie de cum te razgandesti pe drum. Pentru noi, destinatia initiala era insula Evia. Si am vrut sa ramana aceasta pana in ultimul moment (in ciuda avertizarilor primite de la cei care se aflau in zona si ne spuneau ca insula este foarte afectata de inundatiile din septembrie), cand am vazut ca vremea se stricase foarte tare. Pentru ca scopul vacantei era sa mergem undeva in Grecia la mare, sa ne bucuram de vreme un pic mai calda si de stat afara, am schimbat rapid traseul. Ne-am uitat ce zone ar fi mai interesante si cu vreme mai buna si am ales zona muntelui Olimp, pe coasta estica Greciei Continentale.

Punctual, traseul a fost acesta: prima zi a fost de condus aproape continuu. Ne-am stabilit ca target sa ajungem din Bucuresti pana in satul Nea Agathoupoli (9-10 ore de condus). A doua zi ne-am propus sa ajungem in campingul Sikia din preajma orasului Volos (2,5 ore de condus), insa am oprit un pic de drum sa ne plimbam prin satul Portaria. A treia, a patra si a cincea zi am stat in campingul Sikia iar intr-una din zile am facut o excursie prin munti, sa vedem cateva satuce (satul Tsagkarada, satul Kissos si satul Agios Ioannis). La finalul celei de-a cincea zi am pornit catre crama La Tour Melas (aproximativ 2 ore de condus), unde am si stat peste noapte. A sasea zi am mers la izvoarele termale de la Thermopile si apoi la campingul Gold Beach la sud de Paralia Katerini. A saptea si a opta zi am ramas aici, la plaja, iar in a noua zi am pornit inapoi spre Bucuresti.

INCARCAREA AUTORULOTEI

Dupa excursia de trei saptamani in Tarile Nordice, am realizat ca nu e nevoie sa luam chiar toata casa dupa noi si ca in Grecia (la fel ca in Tarile Nordice) exista si supermarketuri, si restaurante, si tot ce am putea avea nevoie πŸ™‚ Asa ca nu am mai luat cu noi mancare cat pentru armata, doar ca sa avem ce pune inapoi in rafturi cand aveam sa ne intoarcem acasa. A fost totul mult mai functional si mult mai rapid. In doua ore aveam masina gata incarcata cu haine, provizii de mancare, activitati pentru copii, asternuturi aranjate deja pe pat, prosoape si toate celelalte accesorii necesare pentru camping. Autorulotele Joy2wander vin incarcate deja cu tot ce este nevoie pentru o vacanta (bucataria complet utilata, accesorii de curatat, masa de picnic, scaune, covoras de exterior etc) insa noi ne mai luam uneori diverse lucruri care sa ne faca vacanta mai draguta si mai confortabila. Aragazul de exterior, ghirlanda, lampa, pompa de aer, aspiratorul de mana etc. Fata de excursia in Norvegia nu am mai luat bicicletele noastre, de adulti, gandindu-ne ca nu ne vor fi de folos si ca nu vom avea pe unde sa ne plimbam cu ele. Si intr-adevar nu au fost foarte multe locuri in care sa le putem folosi, asa ca am procedat bine sa nu le luam. Incercam pe cat posibil sa nu supraincarcam autorulota, sa nu mai luam lucruri voluminoase sau grele doar ca sa fie, pentru ca stim ca o greutate mare a masinii (deja grea) poate impacta si performanta masinii, si consumul. Am simtit-o pe pielea noastra in Tarile Nordice.

Spre deosebire de excursia din vara, acum am fost mult mai putin pregatiti. Dar surprinzator asta nu ne-a facut mai anxiosi (cum am fost in Tarile Nordice), ci dimpotriva, mult mai relaxati. Nu am mai facut lista de cumparaturi, nici lista de mancaruri pe care sa le gatim si ne-am adaptat din mers. Un lucru pe care il facem intotdeauna cand mergem cu autorulota este sa luam de acasa mancare deja gatita, care sa ne ajunga cateva zile, poate chiar si o saptamana. Burdusim frigiderul cu mancare gata facuta, congelam ce se poate congela, vidam ce se poate vida, astfel incat sa gatim cat mai putin in deplasare. Sau daca e nevoie sa gatim, sa facem mancaruri cat mai simplu de preparat.

Totusi, cea mai mare provocare cand plecam cu autorulota e sa organizam lucrurile pe care vrem sa le luam intr-un mod cat mai eficient. Chiar daca mai toate autorulotele sunt foarte spatioase si au multe locuri de depozitat lucruri, este un spatiu destul de limitat. Chiar nu putem lua toata casa cu noi, desi noua ne place sa spunem ca ne β€œmutam” in autorulota atunci cand plecam perioada mai lungi. Asa ca ne-am format mici obiceiuri cand incarcam o autorulota, ca sa ne fie cat mai usor. Nu nimerim mereu aceeasi autorulota, deci de multe ori trebuie sa ne adaptam spatiilor noi si sa ne obisnuim cu ele, insa incercam sa avem la indemana hainele pentru copii, in compartimentele de deasupra banchetelor unde stau ei. In felul acesta evitam si situatii mai neplacute, in care vreunul dintre sertare s-ar deschide (se intampla rar dar se mai intampla, mai ales pe drumuri foooooarte proaste, cu multe gropi) iar obiectele ar cadea peste ei. Fiind doar haine deasupra lor, we’re good. Tot ce tine de mancare incercam sa incapa in spatiile de depozitare de deasupra bucatariei. Daca avem borcane sau recipiente care s-ar putea sparge in miscare, incercam sa le punem astfel incat sa nu existe loc de β€œjoaca”, sa nu se gliseze stanga-dreapta in mers (in felul acesta nici nu se aud zgomotel puternice in mers). Fie umplem complet sertarul, fie adaugam intre borcane servetele sau orice alte lucruri moi πŸ™‚ Avem insa grija sa nu incarcam excesiv sertarele (mai ales cu borcane grele) pentru ca se poate intampla ca politele sau sertarele in sine sa se rupa (am invatat si asta tot pe pielea noastra, dupa ce ni s-a rupt un astfel de sertar mergand pe serpentine). Tot ce nu e musai sa folosim inauntrul autorulotei (incaltari spre exemplu) punem in portbagaj. Pe care il organizam usor folosim cutii mari, transparente (avem unele de la Jysk, sunt altele similare la Ikea). Unde punem tot ce avem nevoie pe categorii. Medicamente – cutia lor in portbagaj. Incaltari – cutia lor. Conserve – cutia lor. Este mult mai usor sa le gasim atunci cand avem nevoie de ceva si sunt organizate mai bine, mai stabil, fara sa se plimbe dintr-o parte in alta.

Hainele noastre, de adulti, au cea mai mica prioritate asa ca le impachetam cat putem de bine si de strans in dulapurile din spatele autorulotei. In cele mai multe masini exista si dulapuri cu umerase, lungi, asa ca daca vrem sa avem si haine mai dragute si mai… calcate (si da, vrem/vreau :D), avem unde sa le tinem bine. Tot ce inseamna haine mici (lenjerie intima, sosete) le depozitam in cutii pentru fiecare dintre noi. Fiecare membru al familiri are cutia sa, ca sa nu se imprastie si piarda prin toata autorulota. Hainele murdare le punem in portbagajul masinii, in saci de gunoi, astfel incat daca vrem sa le spalam in campinguri (in Tarile Nordice a fost cazul de mai multe ori) sa le putem duce direct in masina. La fel si acasa cand revenim, stim ca avem unul-doi-trei saci de haine de spalat, toate adunate gramada, si ne ajuta sa fim mai eficienti.

La capitolul β€œgadgeturi”, Andrei e specialistul πŸ™‚ Si-a luat special pentru autorulote o tableta ca sa poata vedea harta mai usor decat pe telefon (i-a fost de mare folos in Tarile Nordice si ar fi folosit-o si in Grecia, insa am nimerit o autorulota mai noua care avea deja un ecran foarte generos). Inca un set de walkie-talkie (nu sunt necesare dar ii plac lui mult si vrea sa aiba back-up). Un aragaz de exterior cu mini-butelii (la fel, nu e neaparat necesar dar ca sa nu gatim in interiorul autorulotei – sau sa gatim mai putin). Si β€œmaruntisuri” de ghirlanda, lampa, pompa de aer etc. Sincer prea multe nu luam, pentru ca nu este nevoie. Autorulotele vin echipate cu tot ce e nevoie, restul ce aducem noi in plus sunt mofturi πŸ™‚

ACTIVITATI PENTRU DRUM PENTRU COPII

Aici as putea scrie un roman. Pentru fiecare plecare cu autorulota ma pregatesc cu cat mai multe β€œchestii” de facut pentru copii. Pentru ca stiu ca le e greu sa reziste drumurilor lungi si ca au nevoie de diverse distractii care sa ii tina ocupati (care sa nu fie ecrane). Asa ca pregatesc din timp o cutie cu diverse, in functie de ce interese au la acel moment. In excursia in Grecia spre exemplu, desi le luasem tot felul de β€œmestesugareli” interesante, au fost amandoi multumiti cu colorat si citit o serie noua de carti de la Usborne (o colectie de phonic books – aceasta). E drept ca asta m-a solicitat foarte mult pe mine (si vocea mea haha), dar am reusit sa ii tin captivati ore in sir cu acele carti. In rest, ca activitati iau de pe diverse site-uri ce mi se pare interesant. Pentru desenat si colorat prefer site-urile micostore.ro si dacomag.ro, pentru stickere si jocuri diverse site-ul colorazon.ro, pentru craftureli site-urile joujou.ro sau juland.ro, pentru diverse jocuri micute si usor de transportat site-ul minilimoni.ro, care chiar are o categorie pe site de β€œjocuri pentru calatorii”. Pentru ascultat povesti le iau negresit difuzoarele Yoto Mini si cardurile care le plac lor. Iar in excursia aceasta in Grecia le-am luat niste aparate foto cu printare care i-au distrat maxim (acestea). Vazand din excursia trecuta cu autorulota cat interes a fost pentru walkie-talkie-urile masinilor (ca sa putem comunica intre noi mai usor) le-am luat si niste mini walkie-talkie-uri de copii (acestea) dar nu au fost prea apreciate. Inca πŸ™‚ cele 8-9-10 ore de condus s-au impartit intre joaca, opriri la fiecare trei ore, mancat, dormit la pranz si iar joaca. Sincer… fata de Tarile Nordice chiar a fost peanuts drumul catre si din Grecia :))

A fost o vacanta exact asa cum ne-am dorit-o. Relaxanta, fara prea multe de facut, fara prea multe de vazut. Cu zile lenese, cu dormit la pranz, cu stat pe plaja chiar daca era frig, cu apusuri frumoase si multe povesti πŸ™‚ Grecia este intr-adevar o tara minunata si tentanta. Nu stiu daca am indrazni sa venim in plin sezon (cel putin nu in zona continentala), de teama aglomeratiei, dar am vrea sa facem un efort sa ne documentam un pic mai mult si sa gasim cateva locatii/insule mai putin faimoase in care sa venim (cu sau fara masina, nu conteaza) si vara. De dragul meselor cu fete de masa in carouri alb-albastre, tavernelor cu terasa catre mare, plajelor cu nisip alb si fin si apei line. Chiar intelegem perfeeeeect de ce Grecia e atat de cautata si apreciata si ne-am convins (in sfarsit!) ca nu doar apropierea de Romania o face atat de populara. Chiar e o tara minunata pentru mers la plaja. Deci… avem un pic de research de facut πŸ™‚