Islanda – Reykjavik

Adevarul e ca Reykjavik n-a fost nici pe departe o prioritate in scurta vacanta de patru zile in Islanda. Pur si simplu nu aveam vreme de vazut orase, iar itinerariul continea orice altceva, dar nu capitala. E drept ca am facut marea greseala de a sta cazati in Reykjavik in prima noapte (greseala pentru ca preturile sunt pur si simplu uriase!), dar asta a fost doar pentru a inlesni cumva traseul de a doua zi. Dar, printre picaturi, am facut ce-am facut si tot am alergat de colo colo prin tot orasul. Ca doar nu era sa plecam fara sa urcam in Hallgrimskirkja, cea mai inalta biserica din Islanda la cei numai 73 de metri inaltime (dar de, esti in Islanda, doar nu te astepti la skyline ca-n Hong Kong :D). Sa urcam cu liftul pana sus, sa vedem privelistea cu casele colorate ale Reykjavik-ului, si-apoi sa pozam coloanele din exterior, ca parca prea seamana cu Svartifoss-ul! Sau parca mai bine cu paralelipipedurile de bazalt de la Reynisfjara. Sau parc-aduce cu un instrument muzical, ca tot sunt islandezii innebuniti dupa muzica si arta. Seamana cu o orga, gata, am hotarat! Sau parc-un nai… Ei bine, o semana cu ce o semana, cert ca e trebuie s-o vedem!
Iceland Hallgrímskirkja Reykjavik
Iceland Hallgrímskirkja Reykjavik 5
Iceland Hallgrímskirkja Reykjavik 6
Iceland Hallgrímskirkja Reykjavik 3
Iceland Hallgrímskirkja Reykjavik 4
A si apropo, Reykjavik se traduce ca “Bay of Smokes”, Golful cu Fum, si asta din cauza fumului, care de fapt e abur, produs de izvoarele geotermale din zona. Si culmea sau nu, e cam singurul oras din Islanda, pentru ca restul sunt numai niste mici satuce. Nu degeaba doua treimi din populatia “uriasa” de putin peste 300.000 de locuitori traieste in Reykjavik. Dar unde sa locuiasca bietii oameni, daca tot centrul tarii, tot marele Highland, e complet nelocuit?!
Iceland Smoke
Si daca tot suntem prin centru, dam si o fuga pe strada principala, pietonala, si ne oprim si la un Kaffitar, sa vedem care e treaba cu cafeaua delicioasa de la islandezi si cu tot ritualul lor de baut si savurat cafeaua. E o adevarata traditie statul la cafea si vine la pachet cu o serie de superstitii amuzante. Ai grija sa nu pui frisca sau laptele in cafea inainte de a pune zaharul, ca risti sa ramai necasatorit(a). Daca nu bei cafea cu zahar, esti compromis! Si nici nu o bea prea fierbinte, ca te face uratel. Iar daca indraznesti sa bei dintr-un set in care ceasca nu se potriveste cu farfurioara, atunci e clar, o sa ai o aventura viata asta sau o sa te recasatoresti. In general, cele mai multe superstitii legate de cafea au ce au cu maritisul 🙂 Bun, si-acum ca ne-am facut lectiile si stim ce si cum sa bem, unde bem, aceasta-i dilema cea mare. Ei bine, sunt trei cafenele de renume in Reykjavik, una e Kaffitar (care are cafea si in benzinariile Olis/OB), alta e Te&Kaffi si cea mai nou venita e Kaffismidja.Iceland Coffee
Iceland Coffee Kaffitar 2
Si pe urma fuga pan’ la Sun Voyager, la nava vikinga, construita ca simbol al soarelui. Pusa in cadru cu muntele Esja in fundal, la fix pentru o poza de profil 🙂 Ca doar era musai sa aduca un tribut vikingilor norvegieni care au venit ei fuguta-fuguta sa populeze Islanda cam prin anii 800, calare pe calutii bretonati (care intre timp au devenit cai islandezi).
Reykjavik Sun Voyager 2
Reykjavik Sun Voyager
Mai sunt vreo 30 de minute pana trebuie sa fim in aeroport, numai bine cat sa ajungem rapid si pana in Portul Vechi si sa trecem si pe langa Harpa, sala de concerte cu arhitectura interesanta, de ne aduce aminte de Filarmonica din Hamburg, cea atot-inghititoare de euro 🙂 Si-o sa gasim in port o mare de restaurante si cafenele si magazine de suveniruri (desi pentru suveniruri mai degraba incercam Flea Market-ul de weekend), o multime de barci si tururi de tot soiul. Cine mai vrea balena, cine mai vrea pufinul, ii gaseste pe toti in Old Harbour.
Reykjavik Old Port
Reykjavik Old Port 2
Reykjavik Old Port 3
Reykjavik Old Port 4
Reykjavik Architecture 2
Reykjavik Old Port 5
Reukjavik candies
Cat despre arhitectura islandeza, in Reykjavik nu ai case de turf 🙂 Ar fi si culmea! Dar ai cladiri de tot soiul, construite in stil de “nestil”. Cum zic si islandezii, “Stilul nostru este ca nu avem niciun stil. Avem cladiri si-atat”. Macar le pun o pata de culoare sa para mai vesele, ca altfel ar turba de plictiseala 😀

Reykjavik Architecture
Reykjavik Architecture 3
Reykjavik Architecture 4
Si gata-i mini turul de Reykjavik. Ne-ntoarcem la oile noastre, la elfi, la peisaje frumoase, la vulcani si ghetari si alte cele. To be continued!
Reykjavik Blue Car Rental