Legoland Billund

Initial, Legoland nu era inclus in traseul catre Norvegia, insa vazand cat de aproape treceam de Billund, parca era pacat sa nu mergem! Pana la urma, cea mai importanta si apreciata atractie turistica in Danemarca (dupa Copenhaga) este… Legoland Billund :))) Asa ca in dimineata celei de-a patra zi, dupa trei zile de condus nebuneste, ne-am gandit noi ca ar fi la fiiiiix o zi intr-un parc de distractii pentru copii :)) Totusi, ne-am inceput un pic mai lenes ziua, cu mic dejun afara, cu plimbat un pic cu bicicletele in camping si jucat in padure (am campat in campingul Billund Stellplatz, la cateva minute de mers cu masina de parcul Legoland, un camping dragut, aproape de o padure). Am fi putut merge cu bicicletele la Legoland, era foarte aproape, insa am ales bine sa nu o facem pentru ca oricum urma sa stam campati in alt camping (la fel ca la hoteluri, si campingurile au ora de check-out) si trebuia sa plecam cu autorulota. La Legoland a fost nebunie curata, nu ne asteptam sa fie atat de aglomerat intr-o zi de luni (special am evitat o zi de weekend, in speranta ca vom prinde mai putin haos). Insa fiind atat de cunoscut, primul parc de distractii Lego (construit inca din 1968!), construit aproape de fabrica originala de Lego, ar fi trebuit sa anticipam faptul ca va fi foarte multa lume. Mai ales ca stiam o informatie importanta despre acest loc si aeroportul construit aproape poarta-n poarta cu parcul de distractii: este AL DOILEA cel mai aglomerat aeroport al Danemarcai. Exista chiar si zboruri din Bucuresti catre Billund (cu Wizz). Si in plus, am prins si vacanta daneza in plin, deci o perioada mai aglomerata fata de normal. Insa pana la urma… ce parc de distractii din lume NU este aglomerat?

In fata parcului exista o parcare mare pentru masini mici, iar in spatele acesteia se afla si parcarea pentru rulote si autorulote (doar pentru autorulote!). Se vede ca am venit intr-o tara unde calatoriile cu autorulota sunt la ordinea zilei, exista si infrastructura, si foarte multe optiuni de campinguri, si parcari destinate. Totusi, camparea inafara locurilor special amenajate este ilegala in Danemarca (off camping). Noi am cautat campinguri in aplicatia Park4Night. Asa ca am putut foarte usor sa parcam in aceasta parcare la Legoland, dar nu am fi putut sa campam aici. In orice caz, camparea in Danemarca nu inseamna sa opresti masina si sa dormi in ea, ci sa… campezi cu totul, sa scoti mesele, cortul, scaunele etc. am vazut si noi in aceasta vacanta cum camparea poate fi dusa la nivel de… mutat. Niste corturi mai mari decat casa in care locuim, atasate ca extensie a rulotelor (nu am vazut in viata noastra rulote atat de uriase!), cu tot ce nu ne-am putut imagina ca poate exista (mese, frigidere de camping, cuptoare de pizza portabile, gratare portabile, tot felul de “gadgeturi” pentru campat).

Fiind un grup atat de mare, am luat bilete de grup, care au fost putin mai ieftine fata de cele individuale (329 dkk, aproximativ 44 euro), iar copiii sub trei ani nu platesc intrare. A fost insa o “distractie” teribila cu luatul biletelor pentru ca site-ul Legoland Danemarca nu permitea tranzactii cu carduri romanesti 🙂 Ta-daaam 🙂 Fie ca foloseam Visa, Mastercard ori Revolut, nicio familie din grup nu reusea sa cumpere bilete de pe site-ul Legoland. Am reusit intr-un final folosind un VPN de Elvetia si un card Revolut. In parc nu am stat cu totii impreuna, fiecare familie a mers in ritmul sau, la atractiile care prezentau interes. Daca suntem intrebati ce atractii minunate am vazut, in ce nebunii s-au dat copiii, ce recomandari avem pentru acest parc, ce e de facut si mai ales ce nu… ei bine nu stim. Pentru ca ai nostri copii nu au fost incantati neaparat de atractii (desi erau foarte dragute), ci de zona Miniland, unde sunt replicate diverse orase sau puncte din orase din Danemarca si din lume. Si adevarul e ca arata spectaculos aceste constructii chiar si pentru un adult, daramite pentru ei. Ar fi putut sa stea fara niciun fel de exagerare doar in zona de Miniland o zi intreaga, si tot nu s-ar fi saturat. Iar nivelul de detalii al constructiilor este absolut incredibil. Cata rabdare si cata munca sa fie construite toate, erau de-a dreptul captivante. Fiecare Legoland din lume are zona aceasta de Miniland, unde sunt replicate cladiri din diverse zone ale lumii, este cea mai interesanta si captivanta parte a acestui parc de distractii (din punctul nostru de vedere). Trenulete care merg singure pe trasee interesante, avioane care se plimba pe pista aeroportului, platforma petroliera in actiune, tot felul de minunatii care ii fascinau pe copii. Asa ca da, restul atractiilor au fost in plan secundar. Interesante, apreciate, dar incomparabile cu constructiile Lego. Cred ca nu am apucat sa vedem nici un sfert din intregul parc (poate nici macar atat) in cele sase ore petrecute in parc (am ajuns mai tarziu, nu chiar la deschidere, iar orele de functionare sunt 10-18). Oricum, si daca ar fi fost deschis pentru mai multe ore, pana la o ora mai tarzie, eram foarte obositi dupa cele trei zile de condus si abia am facut fata agitatiei din Legoland. Insa realist vorbind, probabil ca cel putin doua zile ar fi necesare pentru a profita de mai multe atractii din parc, mai ales ca timpii de asteptare sunt foarte mari, sunt cozi pretutindeni, la orice ora, indiferent de atractie.

Legoland Billund, desi e cel mai cunoscut parc Lego din lume (parca vine natural sa spui Billund dupa ce pronunti Legoland, deja este un adevarat brand aceasta asociere de nume), nu este cel mai mare parc Legoland din lume. Poate ca nu e nici cel mai spectaculos (avand in vedere ca s-au deschis recent altele mai mari, mai spectaculoase, mai nu stiu cum). Insa cel din Billund este primul parc deschis de ei. In 1968 a fost inaugurat (acum 55 de ani, incredibil!), aproape de fabrica originala de Lego. Adica are un soi de nostalgie pe care pasionatii de Lego siguuuur o vor simti. Insa pentru cei care vor sa aleaga din start un Legoland mai nou, mai mare si cu atractii mai multe, probabil ca Legoland Windsor (din Marea Britanie) ar fi o alegere mai potrivita – e de cinci ori mai mare ca suprafata decat Legoland Billund.

Noi am mai fost la un Legoland in Dubai, acum un an si jumatate iar la acel moment nu am inteles exact de ce Legoland e… parc de distractii si nu… atelier de construit Lego. Asteptarea noastra era sa fie TOTUL despre construit cu piese Lego, ateliere, constructii, proiecte etc. Nu credeam ca este de fapt un parc de distractii cu roller coastere, un fel de… Disneyland cu decoruri Lego. Tot atunci am aflat ca de fapt si de drept, Legoland nu apartine complet de compania Lego si de grupul Lego ci si de Merlin Entertainments (o companie britanica care detine de fapt 70% din franciza Legoland, restul de doar 30% fiind detinut de grupul Lego).

Asa ca acum, la Billund, stiam exact la ce sa ne asteptam si nu am mai fost surprinsi de acest lucru. Totusi, Alexei cel putin este mult mai impresionat si captivat de centrele Lego Discovery World, cum este cel din Bruxelles spre exemplu, unde intr-adevar, tot ce inseamna aceasta locatie este despre construit. Mii/milioane de piese pe care le pot folosi la construit tot felul de constructii tematice sau nu, o nebunie totala! Totusi, la finalul vizitei in Legoland Billund am aflat ca exista si Lego House (o alta atractie, nu e parte din Legoland), unde chiar sunt foarte multe ateliere de construit. Daca am fi stiut dinainte, credem ca am fi ales sa mergem acolo mai degraba. Sunt si in Legoland ateliere de construit insa nu sunt nici pe departe focusul parcului. Sunt micute si foarte aglomerate, noi nu am reusit sa intram sub nicio forma. Si tot asa, din asteptari nedocumentate si nerealiste, aveam impresia ca orice Legoland vinde in magazinele Lego de la iesirea din parc colectii mai deosebite, seturi nemaiintalnite sau editii speciale. Insa nu a fost chiar asa. Magazinul este un magazin mare, intr-adevar, dar mai vazusem seturile din magazin si in tara, iar preturile erau, asa cum ar fi trebuit sa anticipam de altfel, mult mai mari decat ce am gasit pe emag.ro spre exemplu (totusi, editiile exclusive de seturi Lego par sa fie la Lego House, nu la Legoland). Un “truc” pe care l-am primit si noi la randul nostru si il dam mai departe (pentru ca ne-a fost de folos) a fost sa mergem la magazinul Lego la ora de pranz, cand cei mai multi oameni erau fie la masa, fie in continuare la atractii, pentru a evita cozile extrem de lungi si aglomeratia din magazin (si intr-adevar, nu am prima deloc aglomeratie). In orice caz, a fost o experienta frumoasa, dar foarte obositoare dupa un drum atat de lung si de greu pentru a ajunge in Tarile Nordice. Asa ca este posibil sa fi vazut intreaga experienta printr-un filtru mai intunecat.

Mancarea in parc este ca in orice alt parc de distractie. Foarte scumpa si de tip fast food. Asa ca am pregatit de acasa (de la autorulota :D) gustari, sendvisuri si apa si ne-a fost infinit mai bine si mai usor asa. Parcul in sine este frumos, chiar ne pare extrem de bine ca am vazut parcul original, cel de la care a inceput toata isteria Lego. Insa se vede ca este foarte vechi (cel putin comparandu-l cu parcul Legoland Dubai, vazut in urma cu aproape doi ani). Noi ne imaginam ceva mai grandios, mai spectaculos, mai mare, mai nu-stiu-cum. Insa am inteles dupa vizita ca nebunie creata in jurul lui nu este pentru ca ar fi cel mai mare sau cel mai impresionant, ci pentru ca este cel original. Cel de la care a inceput totul. Cred ca locatia merita mai degraba pentru nostalgia pe care o aduce locul si pentru faptul ca de aici a pornit totul. Dupa cum spuneam si mai sus in articol, asocierea de nume, “Legoland” si “Billund” e atat de fireasca incat nu le poti vedea altfel. Legoland e Billund, Billund e Legoland.