The Trip – Tarile Nordice – Ziua 12-13 – Gryta Camping si Ghetarul Briksdal

Ziua 12: Campingul Gryta si Ghetarul Briksdal

Avem deja un top trei campinguri preferate in aceasta vacanta! Au fost si nopti in care nu am campat in locuri spectaculoase (uneori chiar si in simple parcari pentru ca nu am gasit variante mai bune), insa trei dintre campingurile in care am fost pana acum ne vor ramane mereu in amintire. In ordinea preferintelor noastre, Gryta Camping, in Norvegia, la baza ghetarului Jostedal, este de departe in top. Cu privelistea de efectiv iti vine sa plangi uitandu-te la muntii acoperiti de ghetar, cascadele care se scurg din el, apa turcoaz care trece fix prin fata campingului si norii care uneori coboara de ai impresia ca ii poti atinge. E o poveste acest camping, o pura poveste. Chiar daca am prins o zi ploioasa si nu ne-am putut bucura pe deplin de camping, de plimbat in voie cu caiacele sau barcile, este de departeeee, foarte departe, cel mai frumos camping pe care l-am vazut noi vreodata. Apoi, un bine meritat loc doi pentru campingul Flam tot din Norvegia, la poalele muntilor si fiiiix la capatul fiordului Aurland (parte din imensul fiord Sognefjord). Si un loc trei pentru campingul Riis Feriepark din Billund, Danemarca, pe care eu una il consider un fel de… resort al campingurilor, pentru toate facilitatile extraordinare.

Ziua a 12a din aceasta aventura a venit cu doua constatari. Trecusem de jumatatea vacantei (ceea ce nu ne bucura deloc, parca am am fi vrut sa facem cumva sa prelungim cu cel putin inca o saptamana aceasta plecare) si aveam peste 3600 km condusi (60 ore de condus efectiv). Uau, ce statistici coplesitoare 🙂 Daca in prima saptamana drumurile erau lungi, frustrante si plictisitoare (kilometri intregi de autostrada continua), in Norvegia lucrurile erau complet diferite. Orice drum era o aventura in sine. Ba treceam prin cel mai lung tunel subacvatic (Ryfast Tunnel), ba prin cel mai lung tunel rutier (Laerdal Tunnel), ba peste poduri fabuloase ori treceri cu feribotul. Drumuri pe coasta, marginite de apele fiordurilor, drumuri spre interiorul tarii, cu peisaje dementiale, munti si casute de lemn rosu, pur si simplu sunt un adevarat spectacol, o atractie in sine. Un sir continuu de exclamatii din toate directiile. Iar drumul acesta, de la Flam la Gryta Camping, a fost poate ca cel mai frumos drum din aceasta vacanta. Si chiar daca a fost un mic ocol pentru a ajunge acolo (a trebuit sa ocolim un pic muntele, pe un drum destul de greu, ingust si in panta), a meritat din plin. Gryta Camping e un mic Paradis, imaginea aceea perfecta de carte postala din Norvegia.

Din satul Flam pana la Gryta Camping este un drum de aproape patru ore cu autorulota. Drum tipic Norvegiei. Cu feribot din Fodnes in Mannheller (feribot electric!), cu peisaje idilice, cu drumuri sinuoase, de coasta, pe o singura banda, cu ape turcoaz, creste de munti spectaculoase, satuce mici, cu case rosii de lemn si puncte de belvedere minunate catre fiord (chiar si noi am oprit la un astfel de punct, in apropierea satului Fjaerland). Iar drumurile incepusera deja sa arate complet diferit fata de tot ce vazusem pana atunci. Crestele muntilor incepusera sa fie acoperite de zapada (doar incepeau “ramurile” ghetarului Jostedal), peisajele erau deja mai dramatice, cerul mai intunecat, cascadele mai dese si mai impresionante. Totul era nesperat de frumos. Iar la un moment dat, in fata noastra, am zarit ghetarul. In toata splendoarea sa, imens, cu nuante de albastru, coborand usor dintre munti. Iar la baza muntelui, lacul Jolstravatnet cu apele sale turcoaz. Mi se par impresionanti ghetarii. Aceeasi reactie de uimire am avut-o si in Islanda, cand urcasem pe Vatnajokull (si de fapt am si intrat in interiorul sau), la fel si in Noua Zeelanda, cand am zarit in departare ghetarul Franz Joseph. Ghetarul Jostedal, cel pe langa care conduceam in caravana de autorulote, este cel mai mare ghetar din Europa Continentala (pentru ca daca luam in calcul si insulele, Vatnajokull din Islanda e cel mai mare din Europa). Opt sute de kilometri patrati de ghetar, care se intind si coboara in zone foarte accesibile de vizitat prin bratele sale (cum este bratul Briksdal pe care aveam si noi sa il vedem). Am continuat drumul pana cand am ajuns in zona satului Utvik, unde pur si simplu nu am mai putut sa conducem. Voiam sa oprim, sa coboram din autorulota si sa ne uitam la privelistea fascinant de frumoasa catre fiord. Parca era pacat sa o vedem doar in treacat, prin geamurile autorulotei. Aveam nevoie sa ne bucuram putin de locurile acestea spectaculoase. Ne convinsesem deja ca Norvegia este ireal de frumoasa, insa ziua si drumul acesta catre campingul Gryta au reconfirmat acest lucru. De la Utvik am avut o mica problema cu autorulota, pentru ca am trecut printr-o zona cu multe serpentine in curba si am suprasolicitat franele. Mirosea in toata autorulota a frane si am avut nevoie de o pauza de un sfert de ora pe marginea drumului, pentru a se raci un pic franele. Si apoi am ajuns in satucul Olden si campingul Gryta, destinatia noastra din acea zi.

Campingul Gryta este o minune de loc, dupa cum am tot spus pe parcursul acestui articol. Pe marginea lacului Oldevatnet, cu apele lui turcoaz (chiar sunt turcoaz, desi se pare ca este o iluzie optica, din cauza mineralelor din apa – foarte mult sylt), cu o priveliste absolut geniala catre ghetarul Jostedal. Pe parcursul zilei, cei de la Joy2Wander au vorbit la camping si au aranjat o excursie cu autocarul doar pentru grupul nostru, pentru a putea ajunge usor la ghetarul Briksdal (unul din “bratele” ghetarului mama, Jostedal), aflat la 10km distanta de camping. Aceasta pare sa fie cea mai accesibila zona pentru a vedea ghetarul atat de aproape. Eram destul de sceptici initial, pentru ca era deja tarziu pentru noi si copii (am plecat la ora 5 dupa amiaza catre ghetar), simteam ca eram si noi, si copiii destul de obositi, insa vremea de a doua zi se anunta foarte ploioasa. Ar fi fost imposibil sa mergem a doua zi la ghetar, asa ca am preferat sa facem un mic efort doar ca sa nu ratam urcarea la ghetar. De unde ne-a lasat autocarul urma o urcare destul de usoara dar lunguta (4km) pana la ghetar, asa ca am preferat sa luam o masinuta trollcar (am rezervat aici) care sa ne duca pana sus (era deja tarziu, copiii obositi din cauza drumului si pentru ca nu dormisera la pranz si voiam sa le pastrez mica energie ramasa ca sa se bucure de privelistea cu ghetarul). Au fost 50 de euro (260 nok de persoana) investiti in comoditate, dar ne-a prins bine. Probabil ca genul acesta de vacanta este potrivit familiilor cu copii de peste 4-5 ani. Cel putin noi asa am simtit (avand-o pe Anastasica inca foarte micuta, 2 ani) ca in multe momente am fi avut nevoie fie de mai mult timp, fie de mai mult confort. Nu regretam niciun moment faptul ca am mers in aceasta excursie, insa e posibil sa ni se fi parut un pic mai dificil si mai alert ritmul decat am fi preferat in aceasta etapa a vietii. Cu siguranta daca am fi fost peste doi ani, ni s-ar fi parut totul mult, mult mai usor si am fi cautat mai putine “scurtaturi”.

In orice caz, a fost extrem de amuzanta calatoria cu acel trollcar, am trecut printr-o cascada (care chiar ne-a udat bine) iar apoi am avut de urcat doar vreo 700m pe jos. Parca nici nu ne venea sa credem cat de usor a fost sa ajungem la ghetar, ne asteptam cu totii sa fie mai dificil de ajuns la baza lui. Si iata-ne, un intreg grup de 20 de adulti si 20 de copii, la baza ghetarului Briksdal, intr-o poza de grup care o sa ne ramana amintire intreaga viata. “Excursia cu clasa”. Ghetarul e spectaculos. De fapt intreaga zona era spectaculoasa, abia inaintam cu toate opririle noastre pentru poze! Este ireal cat de multe locuri frumoase exista in Norvegia, cat e de spectaculoasa tara aceasta si cat de multe are de oferit! Abia acum inteleg toate articolele si blogurile care sustin ca pentru a te bucura de Norvegia ai nevoie de cel putin o luna. Da, complet adevarat! Pentru ca spre deosebire de alte destinatii, unde poti grabi ritmul si poti vedea pe repede inainte anumite locuri (si sa te bucuri de ele chiar daca sunt vazute pe fuga), in Norvegia parca iti trebuie timp. Timp sa stai suficient in natura, timp sa apreciezi mai mult locurile prin care treci, timp sa te bucuri pur si simplu de privelisti.

Am ajuns tarziu inapoi la camping, eram destul de obositi cu totii si sincera sa fiu nu imi amintesc cum am ajuns in pat, stiu doar ca am dormit cu totii neintorsi pana a doua zi. Primisesem o propunere de la soferul autocarului sa facem o noua excursie a doua zi, sa ne duca printr-o vale paralela cu cea in care ne aflam, insa avea sa dureze intreaga zi. Si cum urma sa ploua, ne-a fost tuturor mai tentant sa ramanem la camping, sa stam, sa ne relaxam, sa dormim si sa ne incarcam fortele pentru urmatoarele zile si urmatoarele destinatii. De aceasta data am invins fear of missing out-ul 🙂

ZIua 13: Stat la campingul Gryta

Ne era dor de o zi de stat degeaba, chiar daca avusesem una similara si in urma cu doua zile, in campingul Flam. Insa aici, la Gryta Camping… era ATAT DE FRUMOS totul, incat pur si simplu voiam sa stam. Sa ne facem un ceai, sa stam in ploaie cu pelerinele pe noi, sa ne uitam la apa turcoaz (era turcoaz chiar si pe vremea aceea ploioasa si intunecata, nu imi pot imagina cum ar fi aratat cu soare), sa ne uitam la copii cum se joaca in ploaie si sa ne bucuram de privelistea incredibila cu ghetarul in dreapta noastra. Locatia acestui camping este un vis frumos. Si daca ar fi sa aleg un singur loc din Norvegia in care sa ma teleportez acum, fara sa stau nicio secunda pe ganduri, as zice Gryta Camping. Acolo jos, langa micul “debarcader”, cu barci, hidrobiciclete si sup-uri 🙂 De altfel asta am si facut intreaga zi. Am stat in locul acela, langa apa, am dormit si ne-am relaxat. Iar ploaia, desi insistenta, a fost perfecta. Nici ca putea contura mai bine imaginea frumoasa a acestui loc. Cand a parut ca se mai opreste un pic din intensitate, ne-am incumetat sa luam o hidrobicicleta toti patru (erau incluse in costul camparii, primeam si veste pentru fiecare in parte) si am mers in larg. Cat de frumos se vedea ghetarul si de acolo, din mijlocul apei!

Chiar si acum, scriind si finisand acest articol dupa terminarea vacantei, campingul Gryta ramane cel mai frumos loc vazut in aceasta vacanta. Si nu pentru facilitatile grozave ale campingului, ci pentru privelistea superba si imprejurimi. Next stop: ALESUND!