Montepulciano

E uite c-ai o lista intreaga de satuce toscane care mai de care mai grozave, si mai autentice, si mai cu dichis, si mai cu ce vrei tu. Si ai de-alesΒ numai cateva, ca n-ajunge deloc timpul asta. Si-atunci iei harta Sienei la puricat (ca doar aici sunt cele mai cele peisaje toscane), si dai cu banu’, c-altfel nu prea merge. Si iese Montepulciano. Vs Montalcino. Si-alegi Montepulciano doar pentru ca ti-ai amintit de cadrul cela de sub soarele toscan. Aka filmul Under the Tuscan Sun. Si uite-asa ajungi in Valdichiana, ori Val di Chiana, cum ti-o placea sa ii spui. Sau Valea Chianei, mai simplu si mai romanesc πŸ˜€ Si-ti iei o sticla de Vino Noble di Montepulciano, si-o iei la pas pe stradute medievale, pana ai s-ajungi la bifurcatia aceea din poza de pe Pinterest, cu casa de caramida la mijloc, cu acoperisul cu tigle. Si ai sa dai pe drum de palate renascentiste, de biserici medievale, de piatete de toata frumusetea si mai presus de orice altceva… o priveliste dementiala catre Val d’Orcia si Valdichiana. Unde mai pui ca ai si Pienza la doi pasi, o alta nebunie de oras toscan!
Montepulciano 4
Montepulciano 19
Montepulciano 17
Montepulciano 18
Montepulciano 2
Montepulciano 20
Montepulciano 21
Montepulciano 25
Montepulciano 24
Montepulciano 8
Si apropo, daca tot suntem pe pamantul vinului, sa vezi ce curiozitate! Nu c-am fi noi mari experti in ale vinurilor, insa tocmai ce am aflat ca Vino Noble, facut in Montepulciano, n-are nicio treaba cu tipul de strugure Montepulciano, foarte raspandit in Italia. De fapt si de drept, Vino Noble este facut din struguri Sangiovese, Β ca mai toate vinurile din nordul Italiei, in timp ce strugurii Montepulciano se fac de-abia in partea sudica si centrala. Hm, prea usor de facut confuzii! Ca si concluzie, cel mai bun vin din struguri Montepulciano se face in provincia Abruzzo, nu Toscana. In schimb cel mai bun vin toscan (sa zicem un Chianti sau un Vino Noble) e facut din struguri Sangiovese. Phiu, macar atata lucru sa ne intre-n cap πŸ˜€ Si apropo, ca daca tot am citit nspe bloguri de travel inainte de a veni in Toscana, macar sa va spunem ce am mai descoperit πŸ™‚ Langa Montepulciano se afla o vinarie faimoasa (printre multe altele!), se numeste Avignonesi, unde am citit noi ca ar fi foarte frumoase tururile de wine tasting (si includ si un pranz cu cinci feluri de mancare!). Noi nu l-am ales pe acesta pentru ca aveam deja inclusa o degustare de vinuri la hotel. Cat Vino Noble sa tot bei?!
Montepulciano 11
Montepulciano 12
Montepulciano 13
Si-acum singura problema a Montepulciano-ului ar fi ca in ultima vreme a devenit cam prea faimos. Nu mai este un hidden gem dupa ce-a aparut intr-unul din Twilights-uri (habar n-avem care), cu focus pe castelul din Montepulciano si piata centrala. Dar chiar si-asa, nimeniΒ nu poate contesta frumusetea oraselului, asa ca tot merita o vizita. Si daca nu iti place aglomeratia chiar deloc si deloc, mergi in vecinul Montalcino. Nu de alta, dar au si ei un Brunello rosu de-ti ia mintile. La propriu. Sau, si mai simplu, vino in MontepulcianoΒ cand toarna cu galeata (aviz amatorilor :D), si n-ai sa vezi tipenie de om pe strada.
Montepulciano 7
Montepulciano 23
Montepulciano 10
Montepulciano 5
Montepulciano 22
Montepulciano 6
Si daca vrei ceva recomandari de restaurante grozave in Montepulciano, incearca La Grotta. Ori daca vrei o piticanie de locsor, si mai traditionala, din tot research-ul nostru de pe internet am gasit La Dolce Vita. E si char daca cea mai buna miere din Italia se face in nordul Toscanei, prin Lunigiana, poti gasi miere demential de buna si in sud. Si se fac chiar si degustari de miere!

Si daca te tin picioarele, mergi in susul si-n josul cetatii, pe stradutele inguste dintre case. Mai o poza, mai un gelato, mai un ascuns de ploaie intr-un gang. Sa fie tacamul complet πŸ™‚ Si daca tot esti la doi pasi de Pienza, te poti opri la un platou de Pecorino si un Vino Noble. Si-un picut de crostini cu ulei de “olive”. Doamne si ce ulei! Sau te pastrezi pentru Pienza, ca parc-acolo este Raiul pe pamant pentru iubitorii de branzeturi. Si uite cum a si trecut timpul si mai avem inca doua pe lista! Hit the road, Cinquecento!
Montepulciano 9
Montepulciano 14
Montepulciano 15
Montepulciano 16