O noapte in Paris

Ianuarie 2014

Incep sa scriu despre Paris inca din avion, pentru ca pur si simplu nu mai am rabdare sa ajungem! Mai avem trei ore de zbor si abia astept sa ma vad in fata Turnului Eiffel, sau plimbandu-ma pe Champs Elysees cu o cutie colorata de macarons in brate! Si chiar daca avem doar cateva ore de petrecut in Paris (pentru ca ajungem abia la 18:00 seara), sunt convinsa ca o sa imi placa enorm de mult. Si stiu ca ma voi intoarce cat de curand aici, si voi avea suficient timp sa ii descopar fiecare coltisor!

Astfel ca dupa 11 ore de zbor dinspre Beijing catre Paris cu AirChina, am ajuns intr-un final in Paris. Era destul de tarziu dar voiam neaparat sa ajungem si in centrul orasului, cat sa vedem turnul indeaproape.

Pentru ca eram cazati la hotelul B&B din apropierea aeroportului, am beneficiat de shuttle bus gratuit, care vine la aproximativ 20 de minute. Astfel ca am luat rapid autobuzul, ne-am cazat la hotel iar apoi ne-am indreptat catre centru. Pentru ca eram patru persoane a fost mai ieftin sa alegem sa mergem cu taxiul decat cu trenul sau autobuzul. Am mers de la hotel pana la prima statie de metrou, Bobigny (pretul a fost de 35 euro pentru toti), apoi am luat metroul catre statia Trocadero. Chiar daca sunt foarte multe statii si a trebuit sa schimbam o data linia de metrou, am ajuns in aproximativ 30 de minute si asta pentru ca in Paris statiile de metrou sunt foarte scurte. Am optat pentru biletele ce includ 10 calatorii, care au costat 13,70 euro, spre deosebire de o singura calatorie care costa 1,70 euro.

Si iata-ne ajunsi la statia de metrou Trocadero, de unde aveam sa vedem o priveliste minunata a turnului, care mi-a depasit cu mult asteptarile.

Punctul culminant a fost momentul in care la ora 19:00 fix s-au aprins si mai multe lumini; era atat de frumos incat nu ne-a mai pasat de poze, am vrut doar sa ne bucuram impreuna de momentul acela pe care l-am asteptat cu atat de multa nerabdare. Pentru ca da, pentru prima oara ma aflam in fata turnului Eiffel, in bratele sotului meu.

Iar pentru ca voiam sa intram cat mai mult in spiritul parizian, ne-am cumparat cate o delicioasa clatita cu gem de capsuni de la “Les Gourmandises du Trocadero” pe care am savurat-o urmarind luminitele de la turn.

Era deja ora 22.00 si voiam sa ajungem neaparat si la Arcul de Triumf. In cea mai mare viteza ne-am urcat din nou in metrou si am ajuns la statia Charles de Gaulle Etoile, in fata vestitului Arc de Triumf. Apoi ne-am plimbat usor pe Champs Elysees, in speranta ca voi gasi cel mai renumit magazin de macarons, Laduree. Din pacate cam toate magazinele erau deja inchise, insa simplul fapt ca am reusit sa ma plimb pe cel mai faimos bulevard din Paris a fost suficient pentru a compensa lipsa macarons-urilor.

Si pentru ca deja se facuse foarte tarziu ne-am hotarat sa ne indreptam spre hotel, urmand acelasi traseu – metrou pana la Bobigny apoi taxi pana la hotel. Insa planurile nu ne-au iesit intocmai cum ne propusesem, asa ca la iesirea din metrou nici urma de taxi. Am asteptat ceva vreme sa treaca vreun taxi pe strada, insa nu am gasit niciunul. Dupa multe straduinte cu cei de la hotel, am reusit sa facem o comanda de taxi si sa ajungem in final la hotel. Fiind treji de aproximativ 24 de ore, eram extrem de obositi, asa ca ultima seara din acest concediu am sarbatorit-o cu o bere Desperados pe care nu am reusit sa o terminam, si cu mult, mult somn.

Este oarecum surprinzator faptul ca desi am vazut atat de multe orase din lumea-ntreaga, nu am ajuns inca sa vad Parisul. Iar sentimentul pe care mi l-a trezit atunci cand ma aflam in fata turnului, sau atmosfera pariziana data de cafenele pe care le intalneai la fiecare colt de strada, ma fac sa cred ca ne vom intoarce aici impreuna, pentru mai mult timp. Cateva ore in Paris nu sunt nici pe departe suficiente, dar chiar si asa merita din plin efortul de a alerga dupa metrou sau taxi in miez de noapte chiar si numai pentru a vedea turnul Eiffel. Iar cireasa de pe tort a fost micuta cutie de macarons cumparata din aeroport; chiar daca nu am reusit sa le incerc pe cele de la Laduree, am savurat 4 delicioase macarons de la Dalloyau, si sincer… pot spune ca au fost de departe cele mai bune pe care le-am gustat vreodata!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s