Cat costa o excursie in Sri Lanka?

Oferte pentru Sri Lanka au tot fost, insa nu foarte dese. Asa ca cine a fost interesat, a profitat de preturile bune fara sa stea pe ganduri prea mult. Pentru ca da, daca vrei vacanta exotica si mai ales ieftina, iti trebuie doua lucruri mari si late: primul este flexibilitatea, atat ca perioada de calatorit, cat si ca destinatie. Nu discutam aici de cazurile in care iti doresti cu tot dinadinsul sa ajungi intr-o tara anume (cand da, nu putem vorbi despre flexibilitate), ci de termenul generic de “vacanta exotica”. Al doilea sunt evident banii. Pentru ca ai nevoie de o suma de bani destul de mare (sau nu?) pe care sa o investesti in biletele de avion. Asa ca daca nu ai o destinatie de vacanta prestabilita, nu stii unde sa mergi in concediu si nici cand, insa ai strans ceva banuti in cont special pentru asta, pasul urmator este vanatoarea de oferte de avion.

Cam asa au facut si prietenii nostri, Octavian si Georgiana, cu excursia in Sri Lanka. Si pentru ca stiau ca ii vom interoga amanuntit si despre buget, si-au pregatit temeinic toate detaliile πŸ™‚ Si ca sa facem o introducere cat mai elocventa, am cautat bilete de avion Bucuresti – Colombo, ca sa vedem cam care ar fi preturile pentru luna martie, cand au fost ei. Cel mai ieftin este FlyDubai, la 503 euro de persoana, insa la pretul acesta se adauga si bagajul, care nu este inclus. Urmeaza apoi oferta celor de la KLM, la 594 euro. In rest, alte oferte sar bine de 700 euro, ca de exemplu Air Berlin la 750 euro cu doua escale (in Berlin si Abu Dhabi), sau Alitalia la acelasi pret cu o escala in Roma si la dus si la intors. La 690 euro putem gasi o combinatie de Tarom si Srilankan Airlines: Bucuresti – Roma (Tarom) si Roma – Colombo (SriLankan Airlines). Cu alte cuvinte… cam scump.

Ei bine, in primavara lui 2013, Saudia Airlines a avut o oferta foarte buna pentru plecarile din Paris catre Sri Lanka. Astfel ca pretul unui bilet care in mod normal costa 600-900 euro de persoana, a fost de 290 euro de persoana. Asadar mai bine de jumatate de pret. Si cum isi doreau sa ajunga si in Paris (la o partida de rugby din campionatul Frantei), oferta aceasta le-a venit ca o manusa! Si chiar daca biletele de avion din Bucuresti catre Paris nu au fost foarte ieftine (170 euro de persoana), per total pretul final al biletelor de avion a fost de 460 euro de persoana. Dupa spusele lor, biletele le-au cumparat din timp pentru ca a fost un “impulse buy”. Nu voiau neaparat sa mearga in vacanta, insa a fost pur si simplu o oferta de nerefuzat.

“290 euro de persoana ca sa zbori din Paris in Sri Lanka… e pomana. Le-am cumparat in aprilie 2012 pentru martie 2013, deci cu 11 luni inainte. Restul biletelor le-am luat pe parcurs, in felul acesta am distribuit impactul cheltuielilor. adica nu am scos banii grup intr-o singura repriza“.

Cazarea in Colombo au gasit-o singuri, fara agentie, prin booking.com. Existau multe variante mai ieftine, insa au Ridee Villa pentru poveste si pentru serviciile oferite. Pentru Paris, la fel. Iar preturile pentru hoteluri au fost rezonabile:
– in Paris – la dus cazare 2 nopti la hotel Villa Opera Lamartine – 76 euro/camera/noapte
– la intors cazare o noapte la hotel B&B Rossy Charles de Gaulle – 65 euro/camera/noapte
– in Unawatuna (Sri Lanka) – cazare 7 nopti la hotel Ridee Villa – 81 euro/camera/noapte

Iar banii de cheltuiala au fost 300 euro de persoana pentru 11 zile de vacanta.

Asadar, excursia in Paris si Sri Lanka (11 zile) a costat 1156 euro de persoana. Mai jos aveti sumarizat tot bugetul:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s