Uber – o alternativa la taxiurile clasice

Poate ati auzit (sau nu) de conceptul Black Cab din Bucuresti, care este practic o alternativa mult mai calitativa la taxi-urile normale. E adevarat ca pretul este putin mai mare, dar calitatea este net superioara.

Astazi va povestim putin despre o varianta globala a acestui concept si anume: Uber. Uber este o aplicatie de private drivers. Mai exact, in toata lumea (Uber exista in 42 de tari, lista completa aici: https://www.uber.com/cities ) exista soferi privati care se inscriu in aceasta aplicatie si pe care ii puteti folosi comandand o cursa direct din aplicatie. Surprinzator sau nu, Uber poate fi de multe ori mai ieftin decat transportul in comun sau taxiurile obisnuite, in special in orasele mari, precum Paris.

 

Exista mai multe clase de masini pe care le comandati (nu toate sunt disponibile in toate tarile) de la uberPOP (cu masini din clasa compacta: Renault Clio, Volkswagen Golf, Peugeot 308, etc) pana la uberLUXURY (cu masini ca BMW seria 7 sau Mercedes E-Classe).

Prin intermediul aplicatiei puteti alege clasa de masina pe care o doriti, introduceti destinatia si aplicatia va va afisa un tarif care este fix dupa ce confirmati comanda. Indiferent de ruta aleasa sau de cat timp se sta in trafic, tariful initial ramane neschimbat. Soferii inscrisi in Uber nu lucreaza cu bani cash, astfel ca pretul cursei vi se va lua direct de pe cardul bancar folosit in aplicatie. Simplu, fara tarife sau reguli ascunse. In clipa in care ajungeti la destinatie, soferul opreste cursa pe smartphone-ul din masina si suma initiala vi se blocheaza pe card. De asemenea, nu este nevoie sa lasati bacsis, intrucat nu este un serviciu de taxi clasic. In plus, la finalul cursei puteti lasa reviewuri si calificative soferilor.

Β Noi am folosit Uber anul acesta in Paris, de 2 ori in aceeasi zi (intr-o escala de o zi cand ne-am intors din St. Maarten) si tocmai de aceea ne-am gandit sa impartasim cu voi experientele noastre. Este bine de stiut de la bun inceput ca in orasele mari (Paris, Londra, Amsterdam, etc), exista tarife standard, fixe pentru curse intre aeroporturi si centrul oraselor. Tarifele fixe aplicate de Uber sunt de fiecare data mai mici decat tarifele unui taxi normal de la aeroport in oras. De exemplu, pentru o cursa intre aeroportul Orly din Paris si Gare du Nord am platit un tarif fix de 40 euro. Fiind 4 persoane, a fost mai ieftin decat daca am fi folosit trenul, care ne costa aprox 15 euro de persoana. A meritat si pentru confort si rapiditate cat si pentru faptul ca tariful era fix, spre deosebire de taxi-urile din Paris, care taxeaza si cursa pana la locul de unde vin sa te ia. Am comandat prin aplicatie si masina care a venit a fost un Citroen C5, care arata foarte bine si la interior si la exterior si cu un sofer foarte prietenos. E drept ca nu prea vorbea engleza si a fost destul de dificil sa ne intelegem, insa ne-am descurcat πŸ™‚

Β A doua oara am folosit Uber tot de la Gare du Nord, mergand spre aeroportul Charles de Gaulle de data aceasta, la un tarif fix de 45 euro. Am comandat prin aplicatie o masina si am avut o surpriza, un semn al globalizarii pe care o traim πŸ™‚ Masina nemteasca – un VW Passat CC (nou-nout, cu acoperis panoramic, cutie automata), cu numar de inmatriculare de Germania, condusa de un sofer… indian πŸ™‚ La fel, soferul foarte prietenos, masina intr-o stare impecabila, sticle de apa la discretie in masina, totul foarte civilizat. Si binenteles, tipica engleza indiana πŸ™‚ β€œSir, is everything ok, Sir?”Β  “Is the temperature ok in the car, Sir?”Β  “Please take some water Sir if want”. Desi eram intr-o cursa contra-cronometru pentru a ajunge la aeroport (de fiecare data cand ajungem pe Charles de Gaulle suntem in intarziere), soferul nostru indian ne-a dus la timp la aeroport. Iar la finalul cursei, ca si dimineata, a inchis cursa in aplicatie si suma stabilita dinainte a fost blocata automat pe card.

Β Ca o concluzie, Uber este o alternativa foarte buna la serviciul clasic de taximetrie (de altfel, in Bruxelles exista dispute mari intre soferii de Uber si taximetristii clasici, deoarece Uber a luat foarte mare amploare si taximetristii clasici se simt amenintati) si devine foarte rentabila atunci cand calatoriti in mai mult de 2 persoane. Si pentru 2 persoane merita, pentru confortul de a ajunge dintr-un punct in altul, fara a schimba prea multe mijloace de transport in comun.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s