Cum sa strangi bani pentru excursii?

Am spus-o de nenumarate ori in viata asta si o spun si acum cu toata sinceritatea: merita cu adevarat sa iti cheltui toti banii pentru a-ti indeplini idealurile sau pentru a-ti urma pasiunile, oricare ar fi acestea. Iar de-a lungul timpului am invatat o lectie importanta: sa nu judec vietile oamenilor sau alegerile pe care le fac acestia. Pentru ca fiecare dintre noi este “croit” din alt material si “cusut” de un alt croitor. Ea vrea succes in cariera de avocat, el vrea sa castige un turneu de tenis. Ea vrea cante, el vrea sa scrie. Ea vrea sa invete sa gateasca, el vrea sa urce muntii de nebun. Ea vrea sa umple rafturile de carti, el vrea sa alerge la maraton. Toti ne dorim lucruri diferite si toti luptam pentru ceea ce ne face cu adevarat fericiti.

Noi amandoi vrem sa calatorim. Si reusim sa facem asta cu multa, multa organizare. E foarte adevarat ca pentru a calatori ai nevoie de bani, de multe ori mai multi bani decat ti-ai putea inchipui ca esti in stare sa strangi din salariul care nu ajunge niciodata. Dar daca iti doresti cu adevarat, este posibil. Mai mult decat atat, poti ramane foarte placut surprins sa vezi ca daca renunti la unele obiceiuri “nefaste”, poti strange bani.

O prima regula, pe care nu o incalcam niciodata, este sa punem bani deoparte atunci cand luam salariul. Teoria conform careia astepti sfarsitul lunii si pui deoparte ce ti-a ramas necheltuit nu functioneaza. Pur si simplu nu raman niciodata bani la sfarsitul lunii. Asa ca setam un procent din salariu si il punem in contul de economii inca din prima zi. In felul acesta banii aceia nu mai exista pentru noi si ne chinuim sa ne descurcam cu ce avem. Si desi pare destul de extrem si poate prea restrictiv, chiar functioneaza! Si asta o spune o persoana care obisnuia in trecut sa cheltuiasca absolut orice leut pe haine, si ale carei conturi erau intotdeauna goale pe 30 ale lunii.

A doua regula starneste intotdeauna controverse, pentru ca multi nu inteleg utilitatea sa: excelul de cheltuieli. Da, e adevarat, a avea excel de cheltuieli nu inseamna sub nicio forma ca vei cheltui mai putin. Dar te ajuta sa preconizezi niste cheltuieli si sa iti adaptezi bugetul in functie de acestea. Vei stii asadar ca in luna in care ai de facut revizia la masina, de mers la doua nunti si de cumparat cadouri pentru cine stie ce ocazie, nu iti mai poti permite sa pleci un weekend la munte. In plus, daca esti o fire analitica si iti place sa vezi care e trendul cheltuielilor tale, te ajuta sa vezi pe ce anume se duc banii in cazul tau si poti corecta pe alocuri unde se depasesc limitele normale.

A treia regula este sa ai intotdeauna un scop pentru care strangi bani. Uneori poate fi greu sa pui deoparte “doar ca sa fie acolo” si cei mai multi nu se simt motivati sa stranga daca nu au un scop bine definit. Asa ca daca te gandesti ca in urmatoarele cinci luni trebuie sa strangi bani pentru a-ti cumpara ceea ce ti-ai dorit de ani de zile, ai mult mai mult spor si mult mai multa motivatie sa o faci.

Apoi vin regulile de bun simt, pe care le urmam chiar daca nu avem nevoie de un regim atat de strict. Se intampla uneori sa nu le respectam intru totul, insa suntem constienti ca este vorba de niste exceptii, nu de un comportament obisnuit. Astfel ca de multe ori alegem sa nu mergem la film in weekend, ci mai degraba in timpul saptamanii, cand un bilet este de doua ori mai ieftin. Preferam sa nu mancam la restaurant in pauza de masa la birou, ceea ce ne salveaza de cateva sute de lei bune. Nu ne omoram cu iesitul in cluburi, insa atunci cand o facem, nu cheltuim necugetat. Incercam sa evitam hypermarketurile (unde suntem tentati sa cumparam carucioare intregi) si alegem magazinele mici, de unde luam doar ce avem nevoie. Imi impun un buget de haine lunar, pe care ma straduiesc sa nu il depasesc. Nu cumparam niciodata cele mai scumpe produse, dupa principiul “ce e mai scump e mult mai bun”, alegem intotdeauna cel mai bun raport calitate-pret.

Atunci cand mergem in excursii nu cheltuim fara rost doar pentru ca “o singura data in viata ajungi aici”.  Alegem intotdeauna cazari la preturi rezonabile si vanam oferte si reduceri. Daca un anume obiectiv costa aberant de mult, e simplu, nu il vizitam. Daca cel mai bun restaurant de pe Trip Advisor are cel mai ieftin fel de mancare la 30 euro, evident ca nu vom manca acolo, ci vom alege un food-court cu mancare specifica tarii. Daca un bilet de autobuz costa cat o masa, vom merge pe jos. Pentru noi, a vizita nu inseamna a bifa o lista de obiective, ci a trai niste emotii atunci cand vezi un loc nou, a cunoaste oameni si culturi noi si a le vedea stilul de viata. Si asta poate fi mult mai ieftin decat ne putem imagina!

In felul acesta reusim intr-adevar sa strangem bani, fara sa ne privam de mici bucurii de care fiecare dintre noi are nevoie. Daca la inceput a fost putin mai greu si uneori frustrant, acum ne-au intrat in obicei toate acestea. Ni se pare normal sa avem grija ce cheltuieli facem pentru ca stim ca in functie de acestea ne vom permite sau nu urmatoarea excursie. Asa ca da, cu un venit decent, poti strange bani. Trebuie doar sa iti doresti cu adevarat si sa iti impui sa fii ceva mai organizat decat obisnuiesti.

One thought on “Cum sa strangi bani pentru excursii?

  1. Sunt si eu intrebata cum ajung sa ma duc in locuri care suna “exotic de scumpe” si multi presupun ca ma scald in averi incomensurabile. Putini ma cred cand le spun ca zbor low cost si ca prefer pensiunile hotelurilor de 5 stele. La cat mai multe calatorii frumoase!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s