Or fi Turnurile Petronas fabuloase, insa Kuala Lumpur ne-a cam terminat psihic dupa trei zile. Pur si simplu aveam nevoie sa scapam de tot acest “hustle and bustle”, de toata caldura, agitatia si mizeria din oras. Si slava cerului ca locuri interesante pe langa Kuala Lumpur gasesti cat cuprinde. Iar unul dintre ele este fara doar si poate orfelinatul de elefanti de la Kuala Gandah, din apropierea satului Lanchang. Sunt cam 100 km intre Kuala Lumpur si Kuala Gandah, insa nu este foarte greu de ajuns. Pentru ca noi eram un grup de 8 persoane, am inchiriat un microbuz de la receptia hotelului, care sa ne asigure transportul pentru intreaga zi. Iar pentru o zi intreaga de plimbat de la hotel la Batu Caves, apoi la Kuala Gandah si inapoi la hotel am platit cam 20 euro de persoana. La Kuala Gandah nu se plateste bilet de intrare, insa ti se cere sa te inregistrezi la intrare, apoi esti rugat sa donezi ceva, orice, pentru orfelinat.
Se pare ca din cauza defrisarilor si diverselor dezvoltari in ale agriculturii, habitatul natural al elefantilor devine din ce in ce mai mic. Drept urmare, bietelor animale le este din ce in ce mai greu sa gaseasca hrana, asa ca nu e de mirare ca de multe ori sunt gasiti elefanti rataciti fie in sate sau orase, fie pe plantatiile oamenilor. Iar scopul celor de la Kuala Gandah (pe langa cel turistic), este de a aduce in orfelinat acesti elefanti, de a-i ingriji si vindeca in cazul in care sunt raniti, de a-i hrani si in final de a-i reloca in salbaticie. Cat despre partea turistica a orfelinatului, se organizeaza diverse activitati cu public, toate la ore fixe. Asa ca daca aveti drum pe aici, verificati programul inainte. In orice caz, toate activitatile incep in jurul pranzului, nu mai devreme. Se incepe cu hranirea elefantilor, apoi plimbarea si pentru cei norocosi, baia in rau, daca nivelul apei este suficient de inalt. Toate detaliile se gasesc aici.
Insa se pare ca de pe la sfarsitul lui 2012 autoritatile au interzis interactiunea turistilor cu elefantii (si bine au facut!), pentru a nu stresa animalele. Asa ca toate activitatile de mai sus sunt facute acum de ingrijitorii orfelinatului, iar turistii pot doar sa le observe. Tot e bine, avand in vedere ca initial voiau sa il inchida complet publicului. Noi am ajuns in Kuala Gandah in toamna lui 2012, cand inca nu erau toate aceste restrictii, asa se explica pozele de mai jos π