Vrei sa ajungi la Cap Nord, Norvegia? Think again…

De multa vreme voiam sa ajungem cu orice pret la Cap Nord, cel mai nordic punct al Europei. Si aproape ca ne hotarasem sa mergem anul acesta de Rusalii, de pe 29 mai pana pe 1 iunie. Bun, ne pregatisem sufleteste sa dam o groaza de bani pe biletele de avion. Dar inainte, am zis sa facem un mic research, sa vedem care este mai exact toata grozavia cu Cap Nord. Asta dupa ce cativa prieteni ne avertizasera deja sa nu mergem, pentru ca este unul dintre cele mai mari tourist traps din Europa. Dar stiti cum e omu’, pana nu se convinge singur, nu ii iese nebunia din cap 🙂 Asa ca daca aveti si voi planuri sa vedeti Cap Nord, sa va dati peste cap ca sa ajungeti acolo, sa cheltuiti multi bani pentru a vedea ceva fenomenal… ganditi-va de doua ori.

Si va spunem exact de ce. In primul si primul rand, Cap Nord nu este cel mai nordic punct al Europei. Surpriza, surpriza, chiar nu este. Cel mai nordic punct este Knivskjellodden, aflat in apropiere de Cap Nord. Si ca sa fim mai catolici decat Papa, sa o spunem pe aia dreapta. Cel mai nordic punct al Europei continentale (da, subliniem continentale) este capul Nordkinn, situat tot in Novergia. Pentru ca de fapt si de drept, Cap Nord este situat pe insula Magerøya, deci face parte din Europa insulara. Se spune insa in mod gresit ca este parte din continent, pentru ca este legat de acesta prin tunelul subacvatic (despre care va povestim mai jos). Dar pentru cultura noastra generala, e bine de stiut ca cel mai nordic punct al Europei (cuprinzand si insulele) este insula Svalbard. Unde apropo, chiar vrem sa ajungem!

Biletul de avion este o alta problema, insa ne asumasem faptul ca nu vom gasi ceva ieftin. Gasim o varianta cu Air Baltic, plecare din Bucuresti pe 29 mai, escala in Riga, apoi ajuns in Oslo si de acolo in Tromsø. Toata distractia ar fi costat 459 euro de persoana.

Din Tromsø pana la Cap Nord voiam sa inchiriem o masina. Este un drum de 550 km, aproximativ 9 ore de condus. Stim, nu suna bine deloc. Insa daca am fi vrut sa aterizam pe un aeroport mai apropiat, ar fi insemnat sa zburam cu compania Wideroe, de la Tromsø pana la Honningsvåg. Iar cel mai mic pret ar fi fost de 295 GBP (412 euro) de persoana.

Asa ca am fi ales varianta cu inchiriatul masinii pentru toate cele trei zile. Asta ar fi insemnat 150 euro pentru toate cele trei zile, si inca vreo 100-150 euro benzina. Cazarile nu sunt foarte multe in zona, si cu greu gasesti ceva la sub 100 euro pe noapte. Totusi, am fi ales sa stam ceva mai departe de Cap Nord, ca sa platim un pret mai mic.

Ok, am lamurit cu transportul si cazarea. Trecem la vizitatul propriu-zis. Ca sa ajungi la Cap Nord trebuie sa treci printr-un tunel subacvatic, ce conecteaza partea continentala cu insula Magerøya. Pretul pentru a intra in tunel este de 145 KR (15,5 EUR) pentru masina si 47 KR (5 EUR) pentru fiecare persoana in parte. Asta nu ar fi o problema prea mare, insa trebuie sa platesti taxele acestea si la dus, si la intors… Deci dintr-un foc peste 51 euro doar pentru a traversa tunelul.

Si pe langa taxa de tunel, mai este si o taxa de intrare, de 245 KR (26 EUR) de persoana. Bilet redus in 2013, dupa ce multi turisti au facut diverse reclamatii ca vechiul bilet de 40 de euro de persoana era extrem de scump. Una peste alta, ar fi trebuit sa cheltuim 1600 de euro pentru trei zile, fara bani de cheltuiala. Daca luam in calcul si banii de cheltuiala, am fi ajuns probabil la 2000 de euro.


Daca vreti sa cititi mai multe povesti ale unor oameni (chiar norvegieni :P) care au ajuns la Cap Nord si au fost dezamagiti, gasiti aici. Iar ca si concluzie, nu vrem sa spunem sa nu mergeti la Cap Nord. Mergeti, cu siguranta va fi o experienta frumoasa! Insa trebuie sa aveti in vedere toate aceste lucruri si sa stiti exact ce urmeaza sa vedeti. Pentru ca daca sperati sa fiti singuri pe un varf de stanca, admirand linistea si frumusetea naturii, e posibil sa nu fiti foarte multumiti de ce este intr-adevar Cap Nord. Iar daca vreti sa atingeti neaparat cel mai nordic punct al Europei, mergeti in Svalbard! Mai putin invadat de turisti, mai putin conventional. Si posibil sa iesiti mai ieftin decat la Cap Nord.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s