Cat a costat excursia de trei saptamani in Japonia?

Ei uite ca ai sa ramai uimit cand o sa iti spunem ca excursia in Japonia nu a fost deloc mai scumpa decat altele pe care le-am facut pana acum. Pentru ca in realitate, Japonia nu este atat de scumpa precum se spune. Mancarea este foarte accesibila, chiar si in zonele centrale. Obiectivele turistice nu costa mai mult decat cele din Europa. Transportul in orase este intr-adevar ceva mai scump, undeva la 5-6 ron o calatorie cu metroul, dar sa fim seriosi… Sunt multe orase europene unde platesti mai mult de atat.

Ce costa foarte mult intr-adevar este cazarea, mai ales daca alegi ca perioada sfarsitul lui martie – inceputul lui aprilie, cand infloresc ciresii. Noi am gasit insa un hotel situat destul de central (Tokyo Green Palace Hotel), fix deasupra unei statii de metrou, unde am platit un pret decent de 84 euro pe noapte pe camera. In Kyoto situatia a fost ceva mai complicata, pentru ca nu ne-am ocupat din timp de cazare si nu am mai gasit absolut nimic in oras. Fiind perioada ciresilor, cazarile din Kyoto, mai ales la ryokanuri, erau epuizate complet. Am urmarit anularile de pe ultima suta si am sperat sa prindem ceva, insa nu am avut noroc. Asa ca am ales sa stam in Notogawa si sa facem zi de zi naveta, 45 de minute pana in Kyoto. Da, nu pare ideal, insa nu a fost deloc atat de rau precum pare. Plecam dimineata si ne intorceam seara, asa ca nu conta foarte mult unde stateam. Si eram constienti ca nu am fi putut prinde un pret de 73 euro pe noapte la un hotel din Kyoto, in plin sezon de ciresi. Asa ca hotelul Az Inn din Notogawa a fost mai mult decat decent. Iar pentru Nara, aceeasi poveste. Nimic disponibil. Singurul hotel care avea camere libere a fost hotelul Fine Garden Nara, care nu e situat tocmai ideal, accesul catre autobuz e destul de greu si… e un love hotel πŸ™‚ Nu vi-l recomandam, insa cand n-ai ce face sau de unde-alege, e un compromis rezonabil. Mai ales cand platetsi 66 euro pe noapte pe cazare si ai o camera de 40mΒ².

Si bineinteles, o alta cheltuiala mare sunt abonamentele de tren, care sperie pe toata lumea. Da, e mult cand dai odata atat de multi bani, insa daca te gandesti ce distante mari parcurgi intre orase si cata flexibilitate iti asigura un JR Pass, nu o sa ti se mai para atat de mult. O sa facem un articol separat despre JR Pass-uri, in care sa va explicam mai multe despre optiunile existente (pentru ca da, sunt foarte multe si uneori poate ca nu e cea mai buna optiune sa alegi JR Pass-ul complet, pe care il cumpara toata lumea). Pana pregatim noi excelul cu calcule de trasee ca sa demonstram ce varianta e mai buna, puteti verifica voi preturile JR Pass-urilor. Fie alegeti cel complet, JR Pass, si il comandati de acasa, inainte de a ajunge in Japonia (7 zile – 223 euro, 14 zile – 355 euro, 21 zile – 455 euro – acces nelimitat pe ORICE tren JR). Fie va faceti temele cat se poate de temeinic si studiati ce zone si orase vreti sa vizitati si alegeti un JR Regional, care sa cuprinda access nelimitat DOAR in zona pe care vreti sa o vizitati. Varianta aceasta poate fi foarte convenabila daca stiti exact ce urmeaza sa vizitati si aveti un program prestabilit. Noi nu am avut un program stabilit, stiam doar ca vrem sa ajungem in Tokyo, Kyoto, Nara si cateva orasele din zona Kansai. Asa ca am ales ca in Tokyo sa folosim metroul, intre Tokyo si Kyoto sa folosim avionul (low cost JetStar, mai ieftin decat Shinkansen-ul de vreo trei ori), si sa alegem un JR Pass Regional pentru zona Kansai. Mai exact, cate 2 pass-uri de 4 zile. Un astfel de pass costa 49 euro pentru 4 zile. In orice caz, studiati aici variantele si preturile pentru pass-urile regionale.

Ideea principala care trebuie avuta in vedere este ca pretul excursiei tale in Japonia depinde foarte mult de alegerile pe care le faci si de flexibilitatea ta. Cu cat vei fi mai comod, cu atat vei fi nevoit sa platesti mai mult. Insa noi vrem sa demonstram ca se poate sta in Japonia aproape trei saptamani cu mai putin de 2000 de euro de persoana, incluzand absolut totul! Cazare, avioane, abonamente la trenuri, mancare, metrouri, transferuri si orice alte cheltuieli. Iar asta in conditiile in care noi nu ne-am numarat printre norocosii care au prins promotia din martie, cu biletele de avion de 350-360 euro de la Alitalia. Nu πŸ™‚ Noi am platit un bilet intreg, la pret normal, la Qatar Airways, de 636 euro de persoana. Deci voi, cei mai vigilenti decat noi, puteti demonstra ca se poate chiar si cu mai putin de atat!

Pentru ca da oameni buni, pana la urma Japonia nu e tara in care nu visezi sa ajungi pentru ca e prea scumpa. Iar daca esti cumpatat in cheltuieli si ai grija pe ce dai banii, poti cheltui chiar mai putin decat te-ai fi asteptat vreodata. Mai jos gasiti cheltuielile noastre, iar daca vreti detalii si mai multe ne puteti scrie un mesaj privat si va trimitem cheltuielile detaliate pe categorii. Asta ca sa va convingem ca de acum in colo sa luati in calcul si Japonia cand va ganditi la destinatii de vacanta. πŸ™‚

One thought on “Cat a costat excursia de trei saptamani in Japonia?

  1. Apreciez informatiile despre transport, in special despre JR Pass. Ajung in Japonia in noiembrie, stau 2 saptamani, si ma gandeam sa iau un Pass de 7 zile, dar nu sunt inca hotarata. Multumesc si o zi buna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s