Esti tanar, indrazneste sa vezi lumea!

Ne povesteau cu patos despre India iar noi ii ascultam cu interes, sorbind cu nesat din ceaiul masala atat de delicios si perfect condimentat. Calcutta, ashramuri, Delhi, trafic, galagie, trenuri, aglomeratie, culori, mancare, iar galagie, iar claxoane, iar harmalaie, un adevarat vacarm. O gura de masala, apoi povestea continua. Cinci ore de vorbit fara oprire si inca mai erau multe de spus. Pentru ca in ciuda aparentelor si poate a prejudecatilor, India este un loc deosebit, in care daca ai ajuns o data, iti vei dori in mod cert sa te intorci.

“Cat sunt tanar, nu am sa mai calc in niciun oras european. Acum este momentul sa vezi tari din lumea a treia, cand nu ai nevoie de comoditate, de confort, de autobuze high class, cu butoane si traduceri in nspe limbi. Acum e momentul sa mergi in tari ca India, in tari sarace, mai putin dezvoltate. Acum e momentul sa cunosti, sa inveti, sa observi. Cand oi fi batran si plictisit, o sa ma duc la lux intr-un hotel din Europa si o sa fac turism de masa, dar pan-atunci mai am multe de vazut in lume.”

E vreme pentru toate. E timp destul pentru promenade pariziene si restaurante luxoase, pentru London Eye, Red Light District, shopping la Milano, “hausareala” in Ibiza, targuri de Craciun in Viena, Oktoberfest in Munchen sau plaja in Grecia ori Bulgaria. Insa curajul de a-ti lua inima in dinti si a face ceva altfel il ai doar cat esti tanar. Nu ai nevoie decat de un ghiozdan burdusit, un aparat foto si de curiozitate. Curiozitate din plin. Si… indrazneala. Indrazneala de a iesi din aria de confort, de a renunta la cutume si reguli impuse de cei din jur. Indrazneala de a spune nu cliseelor si destinatiilor mainstream. Indrazneala de a accepta necunoscutul, imprevizibilul, putin probabilul. Indrazneala de a accepta alte culturi, alte obiceiuri, alte religii, alte popoare. Indrazneala de a ajunge acolo unde nu ti-ai fi inchipuit vreodata ca poti ajunge. Incearca sa nu fii comod. Nu face ce fac toti ceilalti, de dragul de a bifa destinatii comerciale, must-go-uri, must-see-uri, must-have-uri. Nu tanji sa ajungi in aceleasi locuri in care au ajuns prietenii tai, doar pentru ca vrei sa ai si tu aceeasi poza cu monumentul X sau cladirea Y. Deschide-ti ochii si mintea si accepta provocari. Asa ca rezerva biletul acela de avion catre Yangon si mergi la templele din Bagan chiar daca iti e teama de conflictele de acolo, de lipsa infrastructurii sau de regulile prea restrictive. Urca-te in avion si mergi in India, chiar daca nu iti place aglomeratia, murdaria, zgomotul si haosul. Traieste propria ta experienta in India si da-ti voie sa o descoperi prin ochii tai, nu ai altora. Mergi in Groenlanda, mergi in Africa, mergi in America Latina. Fara frica, fara preconceptii. Fii tanar, fii nebun! Si lasa destinatiile confortabile pentru mai tarziu, cand nu vei mai avea putere si rabdare sa accepti provocari.

Nu astepta sa treaca timpul pe langa tine. Nu astepta ziua in care te vei uita in urma cu regret si te vei simti deznadajduit si dezamagit ca nu ai facut in tinerete lucrurile pe care ti le-ai dorit. Esti tanar, asa ca… “Throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s