#3picspercountry – Japonia

Lume, lume, am inceput un nou proiect pe Instagram! Ca urmare a Retrospectivei lui 2015 postate pe blog, urmeaza o serie de postari zilnice, in care sa prezentam trei din cele mai reprezentative fotografii facute de noi in tarile vizitate in 2015. Unde e cazul de cultura gastronomica mai deosebita, postam si o a patra poza, ca sa fie tacam complet πŸ™‚ Daca vreti sa vedeti pozele postate, va asteptam cu un follow pe contul de Instagram, care pare-se ca tot creste, de la o zi la alta. Si va multumim tare mult, pentru ca voi sunteti “responsabili” pentru asta, stim πŸ˜› Si ca sa va fie cat mai simple cautarile pe Instagram, folositi hashtag-ul #3picspercountry, veti gasi toate postarile acoloΒ 

* * *

12576300_10154010146630757_1397063068_n

Si-ncepem cu Japonia, ca doar nu degeaba a fost cea mai impresionanta tara pe care am vazut-o in 2015. Nici nu speram sa ajungem prea curand aici, dar s-au aliniat cumva planetele incat nu doar s-ajungem, dar sa ne nimerim taman in plin sezon de ciresi infloriti. Si prima “intalnire de gradul trei” cu sakura s-a intamplat in Kawagoe, un satuc vechi din imprejurimile Tokyo-ului. Chiar daca nu erau complet infloriti inca, ciresii formau un tunel de arcuri cuΒ flori rozalii deasupra raului. Exact ca-ntr-un film de romanta cu sirop πŸ˜€

12575925_10154014194230757_711776455_n
Cherry Blossom in Kawagoe

Daca dai un Google search dupa Japonia, n-are cum sa nu-ti iasa in primele rezultate ceva despre Mount Fuji. Iar privelistea de la Chureito Pagoda e imaginea clasica, de postcard, pe care-o gasesti peste tot pe interneti. Β Ideea e simpla. Te urci in trenul JR pan’ la Kawaguchiko, apoi schimbi cu un altul pan’ la Shimoyoshida. Treci printr-un sat parca uitat de lume, printre curtile oamenilor pline de zarzavat πŸ˜€ si-apoi urci cele suficient deΒ multe (incat sa transpiri leoarca) scari pana la pagoda. Si-apoi te bucuri de aproape 3800 de metri de cel mai inalt munte japonez, acoperit de zapada ceva luni bune pe an.

12399303_10154014451480757_2022595878_n
Mount Fuji vazut de la Chureito Pagoda

SI daca suntem intrebatiΒ asa, pe nepusa masa, care e cel mai frumos loc din Japonia pe care l-am vazut, raspundem cu ochii inchisi FUSHIMI INARI. Dedicat lui Inari, zeul sintoist al orezului, are fara exagerare cateva mii bune de porti Torii, toate primite ca donatii. Un munte intreg de porti portocalii, insemnate cu numele donatorilor. Sa fim cat se poate de sinceri sinceri, am fi in stare sa ne-ntoarcem in Kyoto doar ca sa vedem din nou Fushimi Inari!

Kyoto_4
Fushimi Inari, in apropiere de Kyoto

Ei si doar nu era sa terminam postarea fara sa zicem nimic de mancarea japoneza. Oricat de sclifosit ai fi la mancare, nu ai cum sa nu gasesti ceva pe gustul tau in Japonia. Ok, bine, poate ca o sa ti se para prea fancy sa mananci sashimi din prima zi, dar fii fara grija. Avem ramen satios, cu supa din oase de porc, taitei grosi, ou si o felie generoasa de carne de porc. Sau poate niste giozas fripte si-apoi inmuiate in sos de soia. Si hei, doar nu o sa zici nu la tempura, cu crusta subtire si deloc uleioasa. Sau poate vrei sa iti faci singur un okonomiyaki, in restaurantele cu mese cu plita. Da, cu plita. Primesti bolul de ingrediente si Dumnezeu cu mila, gatesti cum stii si cum poti. Dar nu e bai, ai instructiuni in meniu si e chiar o experienta in sine sa te prinzi cum sa le gatesti. Si daca esti un mare fan al deserturilor, nu iti face iluzii prea mari. Te vei multumi c-un mochi cu crema indulcita de fasole rosie. Nu suna prea apetisant, dar odata incercat, provoaca dependenta. Vai, si matcha tea latte de la Starbucks! Pune-l pe lista, nu-l rata. Si noodlesi verzi, si yakitori, si muraturi, si omleta de orez!

12467941_10154014542595757_1016118666_n
Mancaruri japoneze

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s