Traseu si Cheltuieli Scotia

Plecarea in Scotia a fost complet atipica noua. De obicei, cautam oferte cat mai ieftine la biletele de avion si regula de baza e sa nu calatorim in lunile de vara. Luna august cel putin este complet taiata din orice plan de vacanta. Si asta pentru ca, stim cu totii, e cea mai scumpa si cea mai aglomerata. Insa anul acesta ni s-a pus pata pe Scotia. Pe Highlands mai degraba. Asa ca am lasat regulile la o parte si am plecat, against all odds.

Planul initial era sa ajungem cumva (oricum) in Londra, pentru ca apoi sa luam un easyJet pana la Inverness, in inima Highlands-ului. De unde ne-ar fi fost foarte usor sa ne inchiriem masina si sa pornim la drum. Insa biletele de avion pentru Londra in plina luna august sunt de neatins, asa ca a trebuit sa cautam o alta varianta. Si cea mai convenabila optiune a fost cea de la Lufthansa. Vorba vine convenabil, ca a fost de fapt o carca de bani. Dar asa e cand te-apuca dorul de duca taman in august. Unde mai pui ca am avut si doua escale (una in Munchen, una in Dusseldorf), iar pretul biletului de avion a fost 274 euro de persoana. Ustura, da, mai ales cand te gandesti ca am platit 300 euro sa ajungem in Hong Kong πŸ™‚ Iar in final nu am ajuns la Inverness, ci la Newcastle. De unde da, e cale lunga pana-n Highlands. Da’ n-a fost bai, numai bine am avut cateva ore sa vedem si Edinburgh-ul.

Bun, hai sa vedem care a fost planul initial si ce am reusit sa facem in cele doar 72 de ore pe care le-am avut in Scotia. 73 de fapt, ca sa fim complet corecti.

Ziua 1: Ajuns in Newcastle, inchiriat masina din aeroport, de la Hertz (cel mai bun pret gasit). Cea mai mica clasa de masina, Fiat 500. Fara sa fim catusi de putin partinitori (stim ca v-ati prins ca ne place Fiat 500-le :P), insa e cea mai potrivita masina pentru drumurile de o singura banda din Highlands. Sa ne intelegem, nu vorbim de o banda pe sens. Nu. O banda punct. Pe care mergi si tu si cel din sensul opus. Iar cand va intalniti… Surprize, surprize, nu e a buna. Noroc cu cele cateva laybys-uri, ca mai puteam sa ne facem loc unul altuia fara damage la caroserie. Pentru trei zile de inchiriat masina am platit 39 lire (56 euro). Am ajuns in Newcastle aproape de pranz, apoi am condus 2 ore si jumatate pana in Edinburgh. Deci am avut cateva ore bune de explorat capitala Scotiei, apoi am plecat spre Bathgate, unde am avut prima cazare, la hotelul Cruachan Bed & Breakfast, rezervat de pe expedia.com. Pret de 75 lire pe noapte, cu mic dejun inclus. (Toate detaliile despre buget le veti gasi la sfarsitul articolului)

Ziua 2: Plecat din Bathgate. Vizitat The Kelpies si Falkirk Wheel. Apoi la drum catre Inverness, prin rezervatia Cairngroms, pe A9. Drumul este lung, insa foarte frumos. Nu am ajuns chiar pana in Inverness, la un moment dat am iesit de pe autostrada si ne-am indreptat catre Dores, un sat de pescari de pe marginea lacului Ness. Si desi initial planul era sa facem parte din North Coast 500, de la Inverness la Kinlochewe, apoi Applecross, Attadale, Auchtertyre si inapoi in Dores, ne-am dat seama ca nu era deloc fezabil. Era un drum de cel putin 5 ore de condus, iar noi nu mai aveam la dispozitie decat o dupa-amiaza. Asa ca am renuntat la planul initial si am schimbat traseul cu o plimbare pe lacul Ness si imprejurimi. Ceea ce ne-a umplut intreaga zi. Apoi ne-am intors la cazare, la pensiunea Ach-na-Sidhe (luata de pe booking.com, 95 lire pe noapte cu mic dejun inclus).

Ziua 3: Cea mai plina zi. Plecat din Dores si pornit catre Isle of Skye. Oprit la castelul Eilean Donan, apoi ajuns pe Isle of Skye. Nu am facut un program foarte strict, insa am vrut sa facem tot drumul de coasta din partea de nord a insulei, sa ajungem in Portree, apoi la Old Man of Storr, Kilt Rock si nordul insulei. Ne-am oprit cateva minute in fiecare locatie, apoi am mers catre castelul Dunvegan si distileria de whisky de la Talisker (pe care am gasit-o inchisa, am ajuns chiar la ora 5 cand inchideau). Si desi nu am oprit mai deloc pe drum, o jumatate de zi a trecut de parca nici n-ar fi fost. Asa ca pe la 6-7 dupa amiaza am pornit catre urmatoarea cazare, un hostel din satucul New Lanark – Wee Row (49 de lire pe noapte).Β  Am prins la apus una dintre cele mai frumoase portiuni ale Scotiei: Glencoe Valley. Insa din pacate ne-a prins noaptea pe A82, un drum demential de frumos insa foarte periculos de condus noaptea. Apare chiar si pe dangerousroads.org πŸ™‚

In total, putin peste 1000 de mile conduse in trei zile. Cam multicel, dar drumurile scotiene merita efortul. Sunt fabuloase de-a dreptul! Cat despre cheltuieli… nu a fost o excursie ieftina. Preturile au fost mari si la avioane, si la cazari, dar asta in principal din cauza perioadei. Masina de inchiriat a fost insa ieftina (19 euro pe zi), si nici benzina nu a fost criminal de scumpa. De retinut ca in zona Inverness ar fi cea mai ieftina (1,10 lire/litru), iar in zonele foarte turistice cea mai scumpa, evident – 1,28-1,30 lire/litru (pe Isle of Skye, pe A82). Mai problematic pe A9 si pe A82, unde nu prea se gasesc benzinarii. Puse toate cap la cap, cheltuielile au fost acestea:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s