Perhentian, printre raze de soare si-o bere Tiger

Un milion de miliarde de grade Celsius incingeau parul meu negru si lung, strans intr-un coc, lipit de cap. Ma ridicam in picioare si simteam cum ma ia ba ameteala, ba naduseala, ba oboseala. Asteptam de mai bine de o ora in portul din Kuala Besut, pe scaunul murdar, cu vopseaua albastra scorojita. Apa din sticla de plastic pe care o caram in ghiozdan inca de la aeroport se clocise de-a dreptul. In jurul meu, cativa turisti terorizati si ei de caldura din miezul zilei, asteptau intinsi pe la colturi, sa apara pentru numele lui Dumnezeu, barca catre Perhentian. Frenezie excesiva la ghiseul de bilete. Un individ slabut, imbracat cu o camasa bej de in, murdar din cap pana-n picioare, indruma lumea sa vina la el sa cumpere bilete. Eram complet pierduti in spatiu, nu intelegeam nimic. Ba parca am si atipit la un moment dat.

Am reusit sa ma dezmeticesc abia atunci cand am simtit in sfarsit racoarea si agitatia valurilor. Cele un milion de miliarde de grade Celsius au disparut subit si parca imi era chiar putin rece. Am deschis ochii. Atarnam de marginea barcii, pe un scaun de lemn, cu parul desfacut de data aceasta. In zare un petic de pamant verde. Ne apropiam.

Cateva case de lemn printre palmieri si o plaja intinsa, cu nisip alb. Un hamac colorat, prins de doi palmieri mai zdraveni, miros de peste proaspat pe gratar si cateva sezlonguri rasfirate, cu cate o domnita cu nasul cojit si pielea rosie, uitata de lume sub soarele puternic. Ceva mai incolo, Nia vinde sucuri din fructe proaspat stoarse. Si platouri uriase de pepene rosu, mango si papaya. In fata mea, un bebelus cu par blond si ochi mai albastri ca marea, merge de-a busilea prin nisip. Se sperie cand il ating valurile reci si incepe sa planga cand se inteapa intr-o scoica. Dar e incantat nevoie mare cand da de un crab sau orice creatura miscatoare. Doi tineri joaca sah pe terasa la Tuna Bay, asistati de batranelul care in fiecare dimineata aduce provizii pentru restaurant. Il vad suspect de TBC, tuseste incontinuu. Dezaproba discret orice mutare de pe tabla. In bucatarie, bucatarul chinez stabilit de-o viata in Malaezia, pregateste cina. Ne trimite cate un rand de bere Tiger, asa, de bun venit in Perhentian Besar.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s