Acum aproape un an, va povesteam de initiativa celor de la Turkish Airlines, prin care se ofera un tur gratuit al orasului celor care au escale mai lungi in Istanbul. In caz ca nu va amintiti, puteti sa recititi aici articolul. Pentru noi, campania lor de promovare a orasului a functionat! Ne-a placut ce am vazut in cele cateva ore si am conchis hotarati ca ne vom intoarce aici. Zis si facut, astfel ca in iunie anul acesta ne-am cumparat din nou bilete pentru Istanbul, de data aceasta pentru a sta trei zile.
Stim ca sunt multe de vazut in Istanbul, si poate ca trei zile nu vor fi deloc suficiente pentru a ne bucura pe deplin de atmosfera de aici. Insa pentru ca vrem sa profitam cat putem de mult, ne-am facut o lista cu ce ar fi mai important de vazut, excluzand obiectivele pe care le-am vazut anul trecut. Asa ca am pus in ordine ce avem de vazut si facut in cele trei zile pe care le vom petrece weekendul acesta in Istanbul.
Ziua 1:
Palatul Topkapi
Acesta a fost resedinta sultanilor si face parte din patrimoniul Unesco. Se poate vizita muzeul, precum si haremul, partea palatului in care locuiau mama sultanului si sotiile sale.
Orar: 09:00 AM – 4:45 PM
Pret:
– Muzeu: 30 TL
– Harem: 15 TL
– Hagia Irene: 20 TL
Hagia Sophia
Este o fosta moschee, pe care presedintele Ataturk a transformat-o insa in muzeu.
Orar: 09:00 AM – 07:00 PM
Pret: 30 TL
Marele Bazar
Este unul dintre cele mai mare bazaruri acoperite din lume, cu peste 6000 de magazine ce vand bijuterii, suveniruri, haine de piele, haine traditionale, mirodenii si covoare. Este foarte aglomerat si destul de periculos in ceea ce priveste hotii de buzunare.
Orar: 08:30 – 19:00
Pret: intrare libera
Ziua 2:
Moscheea Suleymaniye
Este cea mai mare moschee din Istanbul, insa nu si cea mai cunoscuta. Moscheea Albastra este mult mai populara si invadata de turisti, pe cand Suleymaniye este mai ceva mai ferita de ochii lumii. A apartinut sultanului Suleyman si sotiei sale, Roxelana. Arhitectura initiala s-a modificat foarte mult, in urma restaurarilor facute dupa incendiul din 1660, care a afectat moscheea semnificativ (acum se resimt foarte mult influentele si stilul baroc). Se afla destul de aproape de Marele Bazar.
Orar: 9:30 AM – 5:30 PM (excluzand orele de rugaciune)
Pret: Intrare libera
Croaziera pe Bosfor
Sunt extrem de multe optiuni la capitolul croaziere pe Bosfor. Noi ne-am gandit sa alegem un tur scurt (12 TL), de la compania Sehir Hatlari, care pare sa fie cea mai serioasa si cea mai cunoscuta. Tot ei ofera si tururi de noapte (20 TL), insa sunt disponibile doar in iulie si august, si doar sambata. Detalii despre preturi si orare se gasesc aici.
Palatul Dolmabahce
A fost resedinta ultimului sultan al Imperiului Otoman, precum si locul in care a murit Ataturk, primul presedinte al Republicii (in 1938). In camera in care a murit se pastreaza inca ceasul ce indica si acum fix ora la care a murit: 9:05 AM.
Orar: 09:00 AM – 05:00 PM (inchis lunea si joia)
Pret:
– Palat & Harem: 40 TL
– Palat: 30 TL
– Harem: 20 TL
Chora Church
Este una dintre cele mai frumoase biserici bizantine, ce a fost insa transformata in moschee in timpul imperiului otoman, apoi in muzeu, dupa 1948.
Orar: 09:00 AM – 07:00 PM
Pret: 15 TL
Ziua 3:
Galata Tower
Are aproape 67 de metri inaltime, iar atunci cand a fost construit era cel mai inalt punct din Istanbul. Era folosit ca turn de aparare a orasului. In turn se afla si un restaurant si o cafenea, de unde se pot vedea privelisti foarte frumoase asupra Bosforului. Cei mai multi recomanda sa se viziteze turnul atunci cand este ora de rugaciune, preferabil la apus.
Orar: 09:00 AM – 07:00 PM
Pret: 6.5 euro
Maiden’s Tower (Leander’s Tower)
Se mai numeste si Leander’s Tower. Se afla pe o mica insula din stramtoarea Bosfor, iar legenda spune ca un imparat si-a inchis prea frumoasa sa fiica in turn, pentru a o proteja. Un oracol ii prezisese ca fata avea sa fie muscata si ucisa de un sarpe veninos in momentul in care avea sa implineasca 18 ani. Asa ca imparatul a decis sa construiasca turnul Maiden, cat mai departe de uscat, si aici a tinut-o pe fiica sa pana cand a implinit 18 ani. Insa de ziua ei, tatal i-a adus un cos cu fructe exotice, printre care se afla ascuns un sarpe veninos. Fata a fost muscata de acest sarpe si a murit in mainile tatalui ei, asa cum prezisese oracolul.
Taksim Square
Este o piata centrala, cu multe magazine si restaurante, in centrul careia se afla Monumentul Republicii, ce marcheaza momentul declararii Republicii Turce, in 1923.
Strada Libertatii (Istiklal Avenue)
Este una dintre cele mai faimoase strazi pietonale din Istanbul, cu multe magazine, restaurante, cafenele.
Ne va fi de folos si harta de mai jos, ce cuprinde principalele obiective turistice din centrul orasului:
Ce ar mai fi de facut in Istanbul? De luat in calcul ar fi si foarte cunoscutele hamami. Hamami sunt de fapt si de drept baile turcesti. Nu suntem inca foarte convinsi ca vrem cu adevarat sa le incercam, insa macar de dragul unei experiente atat de interesante, ne tenteaza. Exista destul de multe variante, insa Cemberlitas pare cea mai potrivita, fiind mai turistica si ceva mai curata decat altele mai traditionale. Si in centrul orasului. Pretul unei astfel de bai difera in functie de serviciile alese. Destul de interesant articolul acesta, care descrie destul de detaliat in ce costau baile si cam care ar fi “procedura”. Buyuk Hamam este insa mai traditionala, mai locala si mai ieftina (si mai departe de centru). Insa multi turisti spun ca nu este curat si ca au probleme mari de igiena. Sunt foarte multe locuri unde se pot face bai turcesti, cele mai cunoscute se gasesc in articolul acesta.
Cat despre transport (si aici ne referim in mod special la cel de la aeroport catre hotel si invers), variantele ar cam fi acestea:
1. mijloace de transport in comun: 4 TL (bilet simplu) sau 2.15 TL (cu Istanbul card)
2. taxi – o cursa normala nu trebuie sa depaseasca 40 TL
3. Uber – 100 TL (ceva cam scump)
Despre schimbat lire turcesti? Nu ne bazam pe schimbat in aeroport, pentru ca stim de data trecuta ca nu vom gasi un curs convenabil si in plus sunt si comisioane. Si pentru ca bancile de la noi nu prea au lire turcesti, cel mai probabil vom cumpara din Plaza Romania, de la Dristor Kebap 🙂 Cursul este mai bun aici decat la cel de pe Lipscani. In orice caz, un curs normal ar fi de 1 euro = 2,88 TL
Toate acestea fiind spuse… sa avem o mini vacanta frumoasa pe strazile agitatului Istanbul!
unde v-ati gasi cazare ?
Am stat la hotelul Sarnic Boutique Hotel, la 2 minute de mers pe jos de Blue Mosque.