——————————————————————————–
Preturi bilete avioane
——————————————————————————–
In Bruxelles am fost de nici nu stim cate ori, insa niciodata nu am pus cap la cap toate informatiile despre oras, despre transport si costuri. Asa ca ne-am mobilizat si am strans toate aceste detalii la un loc π Daca vreti bilete ieftine de avion, aveti de unde alege. Fie “vanati” promotiile celor de la Tarom pentru a lua biletele la 99 euro (cum am facut si noi de altfel), sau alegeti o companie low-cost. Nu stim insa de ce ati face asta, pentru ca preturile ajung sa fie chiar mai mari decat la Tarom (fara niciun fel de exagerare!) Spre exemplu, la o cautare rapida pentru ultimul weekend din februarie, gasim Blue Air cu 330 ron, dar trebuie adaugata taxa de 90 ron de plata cu cardul (sau 45 ron pentru transfer bancar) – atentie insa, bagajul nu este inclus. Daca vreti si bagaj inclus, adaugam 81 ron pe segment, asa ca ajungem lejer la 540 ron (~120 euro), mult peste pretul Tarom-ului. La Wizz Air cam aceeasi poveste, ultimul weekend din februarie costa 300 ron fara bagaj, iar cu bagaj la cala (113 ron pe segment) se ajunge la 534 ron (120 euro), sau 434 ron (99 euro) daca alegeti bagajul de cabina mare (63 ron pe segment) – atentie insa, se aterizeaza pe Charleroi, deci mai adaugam cel putin 20 euro pentru transferuri. Ryan Air poate fi insa o combinatie mai buna, la 57 euro, insa daca vreti si bagaj, adaugati 30 euro (15 euro pe segment) si ajungeti la 87 euro. Cu alte cuvinte… ALEGETI TAROM π
——————————————————————————–
Transport aeroport-oras
——————————————————————————–
Sunt doua aeroporturi pe care poti ateriza in Bruxelles: Zaventem si Charleroi.
Daca zbori cu Blue Air sau Tarom aterizezi pe Zaventem, daca zbori cu Wizz Air sau Ryan Air aterizezi pe Charleroi.
Marea diferenta intre cele doua este distanta pana in oras, Zaventem se afla mai aproape, la doar 15 km de Bruxelles, in timp ce Charleroi se afla la 55 km de Bruxelles. Asa ca atunci cand rezervati bilete de avion, e bine sa stiti cat va costa si transferul in oras.
Zaventem – Bruxelles
– tren – statia de tren se afla chiar sub terminal, iar un bilet standard (doar dus) de la statia Zaventem la statia Bruxelles Midi costa 8,5 euro. Biletele se pot cumpara online de aici. Exista insa mai multe variante de bilete, iar pentru cei care vin in Bruxelles doar pentru weekend, exista un bilet dus-intors la 14,5 euro (valabil doar intre vineri si duminica). Si periodic apar diverse promotii la trenuri, in special de sarbatori legale sau in perioadele de reduceri. Insa in general trenul este mai scump, in timp ce varianta cu autobuz este mult mai accesibila.
– autobuz – statia de autobuz se afla sub terminalul de sosiri. Pentru a ajunge in oras trebuie luat autobuzul cu numarul 21. Preturile sunt diferite in functie de biletul ales, insa de departe cel mai convenabil este biletul Discover Brussels de o zi, doua sau trei. Un bilet standard (doar dus) costa 2,10 euro, un bilet dus-intors costa 4 euro, un bilet Discover Brussels pentru o zi costa 7 euro, pentru doua 13 euro, pentru trei 17 euro. Mai multe detalii despre tipurile de bilete si preturile aferente se gasesc aici.
– taxi – un taxi de la aeroportul Zaventem pana in centrul orasului costa aproximativ 45 euro
Charleroi – Bruxelles
– Brussels City Shuttle – este un autobuz ce opereaza la fiecare 20/30 de minute si care face aproximativ o ora pana la statia Bruxelles Midi. Costul unei calatorii dus este de 14 euro, iar dus-intors 28 euro. Mai multe detalii despre bilete si preturi gasiti aici.
– combinatie de autobuz si tren – autobuz din aeroportul Charleroi pana la statia de tren Charleroi Sud (5 euro), apoi tren din Charleroi Sud pana in Brussels Midi (9,40 euro).Β Exista insa diverse combinatii de bilete SNBC (tren) si TEC (autobuz), care includ si transportul in comun pe orice mijloc de transport din Bruxelles
– taxi – nu este o idee foarte buna pentru ca distanta de la Charleroi la Brussels Midi este foarte mare, iar pretul unui taxi depaseste 80 euro.
——————————————————————————–
Transport autobuze/tramvaie/metrou
——————————————————————————–
Dupa cum spuneam mai sus, la transferul cu autobuzul de la Zaventem catre Bruxelles, preturile sunt diferite in functie de biletul ales, insa de departe cel mai convenabil este biletul Discover Brussels de o zi, doua sau trei. Un bilet standard (doar dus) costa 2,10 euro, un bilet dus-intors costa 4 euro, un bilet Discover Brussels pentru o zi costa 7 euro, pentru doua 13 euro, pentru trei 17 euro. Mai multe detalii despre tipurile de bilete si preturile aferente se gasesc aici.
——————————————————————————–
TransportΒ β taxi
——————————————————————————–
In general, preturile taxiurilor variaza intre 1,60 euro si 1,80 euro pe kilometru, cu 2,40 – 3 euro pornirea. Daca vreti sa simulati un traseu, pe siteul acesta puteti introduce punctul de pornire si destinatia si vi se va da nu numai ruta, dar si un cost estimativ al cursei.
——————————————————————————–
TransportΒ β trenuri
——————————————————————————–
Preturile pentru biletele de tren se pot gasi pe siteul acesta. Ca exemplu, un bilet de tren standard din Bruxelles pana in Brugge costa 28.20 euro. Insa pe timp de weekend sunt intotdeauna reduceri, biletele de weekend costand 15,20 euro. Ultima oara cand am fost in Bruxelles in perioada reducerilor de iarna, am prins chiar o promotie de “Buy one, get one free” pentru orice destinatie din Belgia pe timp de weekend. Toate biletele promotionale se pot cumpara online de pe site-ul oficial. Un bilet de weekend din Bruxelles pana in Antwerp costa 8,2 euro, pana in Gent 11 euro, Dinant 13,80 euro.
——————————————————————————–
Mancare
——————————————————————————–
Restaurant Amadeus
Fara doar si poate, daca ajungi in Bruxelles, trebuie sa mananci la Amadeus. In special daca esti fan coaste, pentru ca aici se pare ca ar fi cele mai bune coaste din tot orasul, si colac peste pupaza, poti manca fara limita! Spare Ribs all you can eat la numai 15,95 euro π Iar pentru cei care nu prefera coastele, au niste creveti dementiali! Gasiti meniul intreg aici.
Cartofi Prajiti Belgieni (Belgian French Fries – funny, nu-i asa? Avand in vedere eterna disputa intre cele doua tari)
Se gasesc peste tot vanzatori ambulanti care fac cartofi prajiti si se servesc intr-un cornet mare de hartie, fiind acoperiti cu maioneza sau alte sosuri la alegere.Β Nu foarte dietetic, ce-i drept, dar foarte gustos. Secretul gustului atat de bun este faptul ca sunt gatiti de doua ori in… untura! Unul dintre cele mai apreciate localuri unde se fac cartofii prajiti belgieni este Chez Antoine, unde o portie de cartofi simpla costa 2,40 euro, la care se adauga 0,60 euro pentru sosul ales.
Aux Armes de Bruxelles
Nu poti sa vii in Belgia si sa nu mananci macar o data Moules Frites, niste scoici absolut delicioase, servite intr-o cratita mare, alaturi de cartofi prajiti (belgieni!). Sunt considerate un fel de mancare specific belgian, chiar mancarea nationala a Belgiei. Un restaurant faimos pentru astfel de scoici este Aux Armes de Bruxelles, unde cea mai ieftina portie de scoici este 19 euro si poate ajunge si pana la 57 euro. Este intr-adevar cam scump, insa exista si variante mai ieftine.
Chez Leon
Un restaurant turistic, foarte cunoscut pentru moules frites, insa cu preturi mai “umane”, de la 11 pana la 35 euro portia.
——————————————————————————–
Vizitat
——————————————————————————–
Am strans cateva dintre cele mai importante si mai populare atractii turistice, alaturi de preturile biletelor de intrare.
Atomium – pret bilet: 11 euro
Mini Europe – pret bilet: 14,50 euro
Maneken Pis – gratuit
Muzeul de Aviatie – gratuit
Parlamentul European – gratuit
Palatul Regal – gratuit
Catedrala St. Michaelis si Guduale – gratuit
——————————————————————————–
Berea Belgiana
——————————————————————————–
Cine vine in Belgia cu siguranta este interesat de pretul berii π Ni se pare firesc pana la urma. In pub-uri, o bere costa cam 3,5 euro, insa bineinteles, preturile difera in functie de tipul de bere ales. Cele mai exclusiviste si mai rare vor fi mai scumpe, pe cand cele mai cunoscute sau berile fructate, sunt mai ieftine. Daca vreti sa cumparati bere din supermarket, preturile sunt mai bune insa cele mai bune “afaceri” le gasiti la magazinele specializate in bauturi alcoolice, cum ar fi spre exemplu De Bierschuur, care se afla in Dilbeek, la 7 km inafara Bruxelles-ului. Iar daca vreti mai multe informatii despre berea belgiana, gasiti aici.
——————————————————————————–
Ciocolata
——————————————————————————–
Si evident, ciocolata! Nu poti sa vii in Belgia si sa nu mananci Godiva, Neuhaus sau Leonidas. Sunt insa destul de scumpe, o cutie mica de ciocolata fiind cel putin 15 euro. Insa daca ajungeti in Brugge, trebuie neaparat sa incercati si ciocolata de la producatorii locali. Sunt tot felul de magazine mici si fancy de unde puteti cumpara ciocolata, si de multe ori este mai buna decat marcile consacrate. Mai “de casa” sa ii spunem π
——————————————————————————–
Gofre
——————————————————————————–
Si pentru fanii gofrelor, preturile difera in functie de locul de unde sunt cumparate. Se pare ca cele mai bune ar fi cele de la Maison Dandoy, chiar daca pretul este ceva mai mare. Teoretic, gofrele autentice sunt cele simple, presarate cu zahar pudra pe deasupra. Insa, dupa cum este de asteptat, cele mai cautate sunt cele cu diverse topping-uri, cu frisca, gemuri, fructe, ciocolata sau caramel. Sau toate la un loc π Preturile sunt de aproximativ 4-5 euro.
Daca imi cumpar online bilete de autobuz Aeroport Charleroi pana la Bruxelles , dus – intors le scot pe imprimanta de pe emailul meu sau cum se procedeaza ? Astept raspunsul tau .
Salut Valentin. Da, de regula daca iti cumperi online bilete de autobuz, este suficient sa le printezi si dupa aceea le prezinti soferului la imbarcare.
Salutare.Imi poti spune ,te rog ,pana la ce ora circula aceste autobuze?
Marius, ne poti da mai multe detalii despre care autobuz te intereseaza?
Ma intereseaza autobuzele de la aeroport Charleroi spre Bruxelles .Mersi.
Daca te intereseaza autobuzele de la aeroport Charleroi spre Bruxelles intra pe siteul lor , pe flibco.com si vezi acolo orarul de functionare . Este foarte simplu . Cum iesi din aeroport dai peste autobuzul spre Bruxelles . Cel mai bine este sa-ti cumperi online bilete dus-intors si sa le scoti pe imprimanta . Soferul il va scana si vei urca in autobuz . Autobuzele circula la fix si la si jumate . In 45-55 de minute ajungi in Bruxelles in Gara de Sud . Eu am fost in Bruxelles in 15 – 17 octombrie 2016 .
Salut.Ma interesa orarul de functionare pentru ca avionul meu ajunge la ora 23.00.
FLIBCO.COM este siteul autobuzelor care circula spre Bruxelles . De acolo poti cumpara biletele online . Biletele cumparate online costa 14 euro doar dus . De la sofer poti cumpara doar cu cardul sinu este posibil cash. La sofer costa 17 euro .
Ai orarul de functionare al autobuzelor – siteul FLIBCO.COM . Acolo gasesti tot ce te intereseaza .
DacΔ cumperi bilete la flibco Charleroi-Bruxeles cu 3 luni inainte,le gΔseΘti la 5 euro.Eu asa am cumparat anul acesta.