Octombrie 2011
Sa ajung in Maldive a fost intotdeauna un vis frumos, la care poate ca nici nu indrazneam sa ma gandesc. Insulele mici din mijlocul oceanului, plajele pustii si casutele pe apa formau intr-adevar un cadru perfect intr-o vedere prelucrata in Photoshop. Astfel ca atunci cand am coborat pentru prima oara din hidroavion si am vazut un singur petic de pamant in fata mea, intesat de palmieri inalti, cateva vilute de lemn raspandite haotic prin apa si o plaja larga cu nisipul fin, am avut reactia sincera a unui copil uimit: “Nu imi vine sa cred! Arata fix ca in poza prelucrata in Photoshop!”. Mi-a zambit, apoi m-a luat de mana. Incepuse luna noastra de miere perfecta.
Am ajuns in Male la ora pranzului, si ceea ce ne-a atras atentia inca din avion a fost aeroportul de pe insula Hulhule: o pista in mijlocul oceanului, pe care am observat-o doar in momentul in care am ajuns aproape de pamant. Chiar ne intrebam unde aveam sa aterizam, pentru ca in jurul nostru nu puteam vedea decat insulite mici, nicidecum un aeroport.
Am intrat in aeroport, ne-am luat viza si ne-am indreptat catre hidroavion. Am fost foarte amuzati de faptul ca am primit boarding pass si pentru hidroavion, ca ni s-au luat bagajele la fel ca in aeroporturile mari, si mai ales ca am fost condusi de un mini bus catre poarta de imbarcare. Bineinteles, totul era la dimensiuni absolut miniaturale, biroul de check-in, autobuzul, portile de imbarcare, avioanele in sine. Insa erau impresionante, ne-am uitat cum decolau si aterizau, am filmat, ne-am pozat cu ele, eram de-a dreptul fascinati.
Am urcat in cele din urma in hidroavion, avea maxim 12 locuri si era foarte inghesuit. A fost de-a dreptul socanta decolarea, cum a zburat pur si simplu de pe apa, fara nicio dificultate. Avionul era pilotat manual de catre un pilot imbracat in pantaloni scurti si incaltat cu papuci de plaja (pe care initial l-am fi luat drept un turist, ca si noi) si ne spunea cu zambetul pe buze ca o sa avem un zbor de 45 de minute pana la insula Medhufushi. La fel de surprinzatoare a fost si aterizarea, care a fost foarte lina desi ne asteptam sa ne zguduie putin. Am trecut peste multe dintre insulele din Maldive, peste coloratul si micul Male, cu cele cateva blocuri inalte si pestrite, toate ingramadite pe o bucata de pamant in mijlocul oceanului.
Am ajuns intr-un final si in Medhufushi, un loc absolut minunat, de vis. Casutele bungalow le puteam vedea inca din avion, puntea pe apa, din lemn, marcata de luminile felinarelor pe margine, restaurantul de pe apa si nu in ultimul rand, plaja pustie si palmierii de peste tot, m-au facut sa cred ca am aterizat in Paradis, intr-un loc care pur si simplu nu poate exista pe pamant. Am fost primiti cu prosoape ude si reci si cate un cocktail delicios la restaurantul de pe apa.
Pentru primele trei nopti am ales o vila pe plaja, cu o camera mare si un pat imens cu baldachin, cu o terasa cu balansoar si baie in aer liber. Initial am fi vrut sa alegem doar vilele de pe apa, insa acestea nu erau disponibile pentru toata perioada in care stateam noi.
Spre seara a plouat, insa o ploaie puternica cum nu am vazut niciodata. Am ajuns in Maldive la sfarsitul sezonului ploios (sezonul musonic incepe undeva la sfarsitul lui mai si se termina la sfarsitul lui octombrie), insa pe noi ne-a bucurat nespus sa vedem si partea aceasta mai dramatica a insulelor. In orice caz, ploile erau scurte, iar ziua desi cerul era acoperit de nori, soarele era foarte puternic, astfel ca nu am dus lipsa statului la soare. Mai mult decat atat, am cam renuntat la cremele de plaja, crezand ca nu sunt necesare pe o astfel de vreme, insa nu am fost deloc inspirati si a doua zi ne-am ales cu niste arsuri destul de grave. Insa in zilele urmatoare am avut ceva mai multa grija si ne-am putut bucura de plaja. Pentru ca da, plaja este minunata! Iar ceea ce ne-a placut cel mai mult a fost faptul ca pe parcursul intregii zile eram singuri pe plaja! Rareori mai intalneam cate un turist ratacit, care insa alegea intotdeauna partea opusa a insulei pentru plaja, pentru a nu ne deranja. Si cu riscul de a ma repeta, chiar ma fascineaza faptul ca plajele in Maldive arata exact asa cum sunt prezentate in brosurile de calatorie: perfecte, cu nisipul auriu extrem de fin si apa clara, de un turcoaz incredibil!
In pachetul de honeymoon pe care il rezervasem la hotel aveam incluse si doua excursii: “Sunset Fishing” si “Island Hopping”. Pescuitul la apus a fost o dezamagire totala, intrucat nu am prins peste asa cum speram si nici parte de apus nu am avut, din cauza cerului foarte innorat. Insa a fost interesant sa mergem cu o barca de pescari, am trecut pe langa multe insule cu localnici care ne-au impresionat, ne-am facut multe poze si in final am reusit sa prindem un singur peste.
Urmatoarele zile a urmat mutarea in vila de pe apa, pe care o asteptam amandoi cu sufletul la gura. Stiam ca acesta va fi apogeul excursiei, si desi am recunoscut ca si vilele de pe plaja erau extrem de frumoase, nimic nu s-a putut compara cu fericirea de a sta in balansoarul de pe terasa, citind si admirand linistea oceanului.
Bungalowurile de pe apa sunt absolut minunate, ne-au placut mai mult decat cele de pe plaja, si asta dintr-un singur motiv: puteam sa vedem un apus senzational de pe terasa. Asa ca pana la plecare, seara de seara ne-am bucurat de o priveliste minunata, iar pozele de mai jos chiar nu pot surprinde cu adevarat frumusetea cerului la apus.
Trebuie insa sa recunosc ca mi-a lipsit dusul exterior din bungalow-ul de pe plaja, chiar daca per total cel de pe apa era mult mai impresionant. Insa spre deosebire de cel de pe plaja, care parea foarte autentic, acesta parea sa fie mai modern si parca nu iti dadea senzatia de izolare pe care o aveai pe plaja.
Ce ne-a placut in mod deosebit la insula Medhufushi a fost in primul rand linistea. O insula mica, pe care o puteai strabate de la un capat la celalalt in cateva minute, cu cateva case pe uscat si alte cateva pe apa, cu alei scurte strajuite de palmieri si plaje intinse, absolut pustii. Ce-i drept, a contribuit si faptul ca nu ne aflam acolo in plin sezon, insa acest lucru a adus un plus de farmec locului. Daca ar fi sa alegem sa venim din nou in Maldive, cu siguranta am alege aceeasi perioada. Pentru ca pana la urma… sezon ploios in Maldive inseamna ploaie noaptea si cer innorat ziua pentru cateva ore. In rest vremea este foarte frumoasa, si ai o insula intreaga doar pentru tine. Casuta de pe apa din pozele de mai jos este HoneyMoon Suite – este aproape de trei ori mai scumpa decat orice alt bungalow pe apa, insa este mult mai mare si mai luxoasa; in plus, nu exista ponton pana la ea, se poate ajunge doar cu o barca, asadar poti avea parte de toata linistea si izolarea pe care ti-o doresti. Noi am optat insa pentru bungalowurile normale, oricat de tentanta ar fi fost aceasta HoneyMoon Suite.
Apoi… piscina infinity a hotelului a fost pur si simplu perfecta, atat ziua, cat si seara la apus.
Cea de-a doua excursie din pachet a fost Island Hopping, in care am vazut doua insule ale localnicilor din Maldive. A fost o zi foarte interesanta, in care am putut sa vedem cum traiesc oamenii de aici. Si este socant sa vezi ca pe unele dintre insule se afla resorturi de lux, in vreme ce localnicii locuiesc in case construite din corali. Sa nu mai vorbim despre faptul ca in 2004, tsunamiul provocat de cutremurul din Indonezia, a afectat si insulele Maldive si a distrus complet casele acestor oameni, cauzand moartea a 88 de persoane si disparitia a peste 20 de persoane. Si totul s-a intamplat intr-o zi de Craciun, pe 26 decembrie 2004. Inca de atunci, tara incearca sa isi revina, a fost ajutata in mod special de catre cei de la Crucea Rosie care au donat bani oamenilor sa isi reconstruiasca casele, sa modernizeze scolile si moscheile, in asa fel incat oamenii sa poata duce o viata mai buna. In fiecare curte se puteau vedea insemnele Crucii Rosii, la fel si in scoala locala.
Prima oprire a fost pe insula Nalaafushi, vecina de altfel cu insula pe care se afla resortul nostru. Am aflat de asemenea ca inainte de a fi un resort pentru turisti, Medhufushi Island era un loc unde localnicii din Nalaafushi cresteau arborii de nuca de cocos, vanzand mai departe fructul celor din Male. Apoi, ghidul nostru ne-a povestit cum Maldivele si-au obtinut independenta dupa suprematia britanica, cum sunt alcatuite din 26 de atoluri, fiecare continand mai multe insulite locuite sau nelocuite, si fiecare avand cate o capitala. Noi, pe Medhufushi Island, ne aflam in Meemu Atoll, acesta avand capitala in insula Muuli, cea de-a doua insula vizitata de noi in excursia Island Hopping.
Scoala primara din Nalaafushi a fost si primul edificiu vizitat, unde cativa copii de 4-5 ani invatau sa numere alaturi de un profesor local. O camaruta modesta, cu niste mese foarte simple si primitive, scaune pe alocuri – in principiu mobilier foarte modest, cateva lazi cu jucarii, cateva perechi de papuci in dreptul usii, cateva inscriptii pe pereti cu diversi termeni in limba engleza, cu calendarul ramadanului si alte lucruri de baza pe care trebuie sa le cunoasca copiii inca de mici. Limba engleza este una dintre materiile cele mai importante pentru ei, intrucat marea majoritate a localnicilor isi gasesc locuri de munca doar in resorturile din Maldive.
Scoala fusese reconstruita dupa tsunamiul din 2004, intrucat cea initiala a fost complet distrusa din cauza valurilor puternice. Nici nu e de mirare, avand in vedere faptul ca aici casele se construiau din bucati de corali aduse din ocean si lipite una peste alta. Am si vazut o astfel de casa in constructie, si ne-a frapat pe amandoi modul primitiv in care oamenii acestia isi construiau un adapost.
Am intalnit un localnic lucrand, un pescar ce isi impacheta marfa pentru a o trimite in Male; in curtea sa se aflau o multime de pesti-ton, afumati si pusi sa se usuce la soare, pe care ii impacheta in saci de rafie si ii trimitea in capitala. Am inteles de la ghidul nostru ca un localnic primeste cam 8-9 dolari pe kilogramul de ton.
Cea de-a doua insula vizitata a fost capitala atollului Meemu: Muuli Island. Inca de cand am coborat din barca s-a vazut o diferenta de dezvoltare fata de prima insula. Malurile erau asfaltate, formand practic un mic port, cateva diguri in fata portului pentru a le proteja de valuri, drumuri aranjate (insa nu asfaltate), masini pe alocuri, scutere, localnici mai ingrijiti, case mai putin saracacioase, un centru educational destul de mare unde erau inscrisi foarte multi copii de scoala gimnaziu (pana la clasa a 10a). Aveau chiar si un laborator de calculatoare, pentru ca scolarii sa invete sa le foloseasca, lucru ce avea sa ii ajute in viitor, intrucat toate complexurile hoteliere unde aveau sa lucreze folosesc sisteme informatice si calculatoare. Aveau si sali de examene, foarte simple si primitive, toalete, sali de sport, laborator de stiinte. A fost foarte interesant sa observam toate acestea, si chiar ne-am dat seama ca de multe ori ne plangem degeaba de conditiile in care traim si locuim noi, de conditiile in care invatam sau lucram. Oamenii de aici sunt mult mai simpli si au infinit mai putine lucruri decat am avut si avem noi. Si cu toate astea, se bucura enorm de mult de ele, si stiu sa le aprecieze.
In Muuli exista chiar si o banca, cu ATM, un spital ce trata bolile usoare (pentru cazuri mai complicate exista un spital mai mare in Male, capitala Maldivelor), o sectie de politie (desi rata criminalitatii aici este aproape de zero), un loc unde se organizau petreceri ale pescarilor, diverse magazine locale si altele.
Maldivele vor ramane poate cel mai frumos si mai exotic loc pe care l-am vazut vreodata, si putem spune ca aici se gasesc de departe cele mai potrivite insule pentru a petrece o luna de miere de vis! Am trait intr-adevar o poveste frumoasa in cele cateva zile petrecute in Maldive, insa ni le vom aminti mereu cu drag. Este drept ca preturile sunt destul de piperate si suntem de acord ca se pot gasi locuri frumoase si in alte parti, insa Maldivele sunt cu adevarat incredibile! Iar acum, dupa alti doi ani de calatorit in tari exotice, inca mai credem ca Maldivele se afla in topul preferintelor noastre. Si chiar suntem curiosi daca vor fi vreodata inlocuite de un alt loc!
Buna ziua,
Mi-a placut foarte mult articolul tau.
Am dori sa mergem si noi in Octombrie.
Poti sa ne spui te rog cum ati organizat transportul cu hidroavionul?
Noi am dori sa nu mergem prin agentie.
Multumesc frumos,
Olivia
Buna Olivia! Noi am avut transferul cu hidroavionul ca parte a pachetului de cazare si zbor din Londra. Poti incerca separat, la Maldivian Air Taxi.