Întotdeauna am fost cât am putut de precauți atunci când am planificat o vacanță însă trebuie să recunoaștem că de multe ori ne-am lăsat entuziasmați de un preț mai bun al unui bilet de avion sau a unei cazări non refundable, fară să ne gândim prea serios la varianta în care “se întâmplă ceva”. Și până să avem copii ne-a cam mers strategia aceasta de… “dacă nu riști, nu câștigi”. Însă după ce au apărut copiii, lucrurile s-au schimbat complet. În primul rând pentru că suntem mai mulți (deci costuri mai mari), și apoi pentru că întotdeauna se poate întâmpla ceva atunci când ai un copil mic. O îmbolnăvire în ultimul moment, un întârziat la aeroport și un eventual avion pierdut, o cazare pierdută și plătită în avans și tot așa. Din fericire, am avut destul de puține astfel de situații, însă fiecare dintre ele a fost extrem de neplăcută iar toată nebunia cu contactat compania aeriană a fost extrem, dar extrem de stresantă și ne-a mâncat o grămadă de timp și de discuții.

Unele anulări au fost cât de cât ușoare, fară mari pierderi, altele destul de anevoioase, cu multe discuții, mailuri, telefoane, rugăminți pentru a recupera ce plătisem sau pentru a primi un voucher în schimb. A doua a fost în mai 2021, când Andrei avea planificat un bachelor party în Praga, iar compania aeriană a anulat pur și simplu zborul. Nici acum nu este solutionata aceasta problemă, banii aceia pe biletele de avion au rămas complet pierduți. Au mai fost câteva astfel de situații și inainte de pandemie, pe care am reușit să le soluționăm într-un final, dar cu foarte multă greutate și cu foarte multe insistențe din partea noastra. Dacă nu am fi știut exact ce trebuie făcut pentru a ne recupera banii (în fine, de fiecare dată am primit doar vouchere, pe care le-am folosit ulterior pentru alte rezervări) cu siguranta nu ne-am mai fi bătut capul și am fi renunțat să ne “luptăm” cu morile de vânt.

În orice caz, este o nebunie totală de care am vrea să ne lipsim de acum înainte. Astfel că din ce ne consideram suficient de precauți și cu o toleranță destul de scăzută la risc (desi ne mai aventuram și noi din când în când), am devenit complet paranoici când vine vorba de rezervări de vacanțe. Însă este un lucru în plus de verificat în permanență, ceea ce poate fi destul de stresant. Dar… acestea sunt timpurile pe care le trăim acum, în plină pandemie, și trebuie să ne adaptam.


Iar adaptarea aceasta ar trebui să se întâmple și în randul agentiilor de turism. Lucru pe care Vola.ro l-a și implementat de altfel, lansând produsul Vola Fast Refund. Dacă este ceva in lumea călătoriilor care e complet inafara controlului nostru, ei bine acestea sunt zborurile și modificările de orar de zbor sau chiar anulările. Și dacă un zbor este complet anulat, se declanșează un efect de domino. Se pierde cazarea, se pierd zilele de concediu, eventualele activități deja rezervate și poate chiar plătite, vacanța copiilor la școală și tot așa. Și în astfel de situații ar fi ideal să știi că poți recupera (măcar parțial) banii platiti, fară prea multă bătaie de cap, fară telefoane, mailuri, stres și certuri inutile. Prin Vola Fast Refund cei de la Vola.ro vor să încurajeze oamenii să călătorească, știind că au întotdeauna posibilitatea să își recupereze banii plătiți pe o vacanță în cazul anulărilor sau modificărilor operate de compania aeriană.

Din păcate, pe noi pandemia ne-a dat foarte rău peste cap cu călătoriile. Am devenit foarte speriați, foarte precauți și de multe ori am preferat pur și simplu să nu mergem într-o vacanta decat să ne asumăm riscuri. Riscuri de îmbolnăvire, de anulări, de modificări de ultim moment, de reguli noi la destinație sau la întoarcere, de carantină sau altele. Pur și simplu nu ne mai simteam confortabil să ne aventurăm (din fericire începem să ne revenim ușor, ușor). Iar faptul că apar astfel de produse la agențiile de turism ne dă încredere și curaj să acceptăm noi provocari. Vola Fast Refund este o garantie ca vei primi banii rapid, indiferent de procedurile greoaie ale companiilor aeriene din aceasta perioada. Plătești o taxa (prețul acestui serviciu incepe de la 4,99 euro) și în caz de anulare sau modificare a orarului de zbor la companiile aeriene, ei se ocupă de tot ce inseamna rambursare în locul nostru. Mai mult, plătesc din fondurile proprii rambursarea, fară să aștepte soluționarea si recuperarea banilor de la compania aeriană (adică preiau ei asteptarea rambursării de la compania aeriană, în locul clientului). Iar banii sunt primiți în maxim 7 zile, spre deosebire de rambursările făcute direct la companiile aeriene, care pot dura intre 30 și 60 zile. Uneori chiar și mai mult iar în unele cazuri se pot restitui banii doar sub forma de voucher – been there, done that. De fapt cu siguranță mulți dintre noi am experimentat nebunia aceasta cu “nu putem rambursa banii, va oferim vouchere” de când a început pandemia. Ceea ce nu e neapărat un capăt de țară, pentru că până la urma sunt tot bani si pot fi refolosiți, însă sunt bani blocați. Iar în cazul unei familii care plătește trei sau mai multe bilete de avion… nu este tocmai grozav.

Serviciul Vola Fast Refund funcționează destul de simplu, fară condiții kilometrice de citit și fară clauze ascunse. Daca un zbor este anulat sau are o modificare a orarului mai mare de cinci ore, suntem întâi notificați și, in general, compania aeriana oferă o altă variantă de călătorie (un alt zbor), fară niciun cost adițional. Dacă variantele alternative nu pot fi acceptate (din orice motiv), Vola.ro declanseaza procedura de rambursare si banii se returneaza cash în maximum 7 zile ramanand ca Vola sa ii recupereze de la compania aeriana. Daca vă doriți să călătoriți în continuare, Vola.ro poate emite un voucher imediat pentru ca tu sa iti cumperi orice alt zbor de pe Vola.ro de la orice altă companie. Bineînțeles, toate acestea sunt posibile în cazul în care rezervarea biletului de avion a fost făcută pe site-ul Vola.ro iar serviciul a fost adaugat în momentul în care se face rezervarea, în secțiunea Detalii Pasageri. Mai multe detalii despre Vola Fast Refund se găsesc aici.

În speranța că informația aceasta va fi de folos persoanelor care se temeau de toată tevatura aferentă unei anulari de zbor, nu ne rămâne decât să ne dorim (atât pentru noi, cât și pentru cei care ne urmăresc) să avem mai mult curaj să călătorim din nou. Să ne aventurăm din nou să plecăm, să fim mai puțin timorați și mai puțin stresați de tot ce înseamnă călătoriile în pandemie și să ne reluăm ușor, ușor ritmul de vacanțe și plecări inafara țării.
În mai puțin de două săptămâni vom pleca în Malta, pentruprima oara, și abia așteptăm să descoperim un loc nou. Da, avem fluturi în stomac, și tare ne era dor de sentimentul acesta de dinaintea unei plecări!

*Pozele din acest articol sunt amintiri din vacanțele făcute cu Alexei în primul an de viață, când ne încumetam să mergem în fiecare lună în călătorii. Nu știm daca vom fi la fel de curajoși și cu Anastasia, în principal din cauza contextului pandemic, însă așa sperăm Vacanța în Malta va fi a doua vacanță inafara țării în patru și spre deosebire de cea din Egipt, din august, va fi mai… “aventuroasă” (atât cât se poate de aventuroasă cu doi copii mici:D). Abia așteptăm!