Ca sa fim sinceri, n-aveam niciun plan sa ajungem in Canada prea curand. Eram pur si simplu setati pe Asia. Si totusi, dupa ce parintii nostri si-au luat bilete catre Montreal cu 400 euro din Bucuresti, parca ni s-a aprins beculetul. Un pret foarte bun, o escala in Istanbul si zbor cu Turkish. De ce nu pana la urma? Si-asa n-aveam planuri pentru octombrie, si nici nu mai pusesem piciorul pe pamant nord american vreodata. Zis si facut, am rezervat bilete de avion si hop top si noi, pe capul parintilor π Ce-i drept, biletele le-am rezervat in februarie, iar perioada de calatorie a fost in octombrie. Stim, cu foarte mult timp inainte, insa nu voiam sa ratam pretul acesta.
Am planificat sa ramanem primele patru zile in Montreal, dintre care una am rezervat-o pentru statiunea Mont Tremblant.Β Fiind patru persoane, am ales sa stam cazati intr-un apartament, care a costat 1498 RON pentru toti patru. Adica aproximativ 94 ron (20 EUR) de persoana, pe noapte. Apartamentul ales de noi a fost L’eco Logis, situat pe Rue Viau, destul de aproape de centru, iar rezervarea am facut-o pe booking.com.
Ca si transport in Montreal am ales transportul public, desi initial am fi vrut sa rezervam masina pentru toata perioada. Insa din cauza unei experiente neplacute cu cei de la firma de inchiriat masini de la aeroport, am renuntat. Problema cu cei de la Payless Car a fost ca desi pretul masinii pe care urma sa o rezervam pentru doua saptamani era de 360 de dolari, incluzand toate taxele conform rezervarii confirmate si pe mail, in momentul in care am ajuns la ghiseu ni s-a cerut sa platim obligatoriu si asigurarea. Bun, daca asa-s regulile aici, am zis sa ne conformam. Atata doar ca de la cei 360 dolari pe care trebuia sa ii platim, am ajuns dintr-un foc la 800. Cum asta inseamna mai bine de doua ori bugetul alocat pentru masina, am renuntat la inchiriat, am luat un taxi si am plecat spre cazare. Nu tocmai inteligent, pentru ca in Montreal taxiurile sunt foarte scumpe, un drum de la aeroport pana in centru fiind putin peste 40 de dolari canadieni. In fine, nu am avut de ales, eram obositi si nu voiam sa mai pierdem mult timp prin aeroport. Aveam sa vedem zilele urmatoare ca asigurarile nu sunt insa obligatorii si ca poti inchiria o masina si fara sa platesti in plus asigurarea. Atata doar ca o faci pe proprie raspundere. Iar cele mai bune preturi le-am gasit la Budget, de unde am si inchiriat masina dupa cele patru zile in Montreal. Pretul pentru 8 zile cu tot cu asigurare a fost de 554 CAD (~ 410 EUR), insa am ales o masina mai mare, un Chrysler 200. Concluzia pe care trebuie sa o aveti in vedere este sa NU INCHIRIATI sub nicio forma de Payless Car, indiferent de ce preturi grozave or avea.
Dupa Montreal, next stop Niagara. Desi din Montreal pana la Niagara sunt doar 700 km, pe care ii parcurgi integral pe autostrada, limita de vizita de 100 km/h te omoara. La fel si lucrarile de constructii de pe autostrazi, precum si traficul infernal din preajma Toronto-ului. Asa ca aproape o zi intreaga am petrecut-o pe drum, iar asta a fost destul de istovitor. Cazarea am rezervat-o atunci cand am ajuns la primul Tim Hortons cu internet de pe drum, si am ales la intamplare motelul Glengate Gold, in principal pentru faptul ca era mai ieftin decat restul si avea si micul dejun inclus. Pretul a fost de 44 CAD (~32,5 EUR) camera pe noapte.
Dupa Niagara am pornit catre Ottawa. La fel ca si la Niagara, cazarea am rezervat-o pe drum. Pentru ca eram deja foarte obositi, am oprit inainte de a ajunge in Ottawa, in oraselul Perth. Ne-am cazat la motelul Aquarius, iar rezervarea am facut-o de asemenea pe booking.com. O camera a costat 65 CAD (~48 EUR). Urmatoarea destinatie era Quebec, insa inainte de a ajunge am mai facut o scurta oprire de o noapte in statiunea Mt. St. Hilaire, la Motelul Mt. St. Hilaire, unde am platit 60 CAD (~44 EUR) pentru cazare.
In Quebec am stat cazati 4 nopti la Hotel du Nord, unde am platit 340 cad (~252 EUR) pe camera, deci 85 CAD (~63 EUR) camera pe noapte.
Ce ar mai fi de stiut este costul benzinei. Noi am platit in general undeva intre 1,22 CAD (~0,91 EUR) si 1,3 CAD (0,97 EUR) pe litrul de benzina. Deci pentru un plin plateam aproximativ 60-65 CAD (44-48 EUR). Restul cheltuielilor cu mesele, suvenirurile, parcarile, diversele intrari au costat 700 de EUR de persoana. Asadar, in total, cu tot cu cazari, avioane si bani de cheltuiala, excursia a costat 1580 EUR/persoana pentru 2 saptamani de vacanta.