——————————————————————————–
Transport aeroport TOKYO NARITA – oras
——————————————————————————–
Presupunand ca ati aterizat pe aeroportul Tokyo Narita, e bine de stiut ca acesta se afla la 78km de Tokyo, iar in orele de varf traficul este pur si simplu criminal. Se pot face chiar si 1-2 ore pana in oras. Si da, transferul este scump, indiferent de ce optiune alegeti. Iar daca nu vreti sa cititi despre toate optiunile, rezumam cat se poate de scurt: cea mai ieftina varianta e autobuzul Keisei (atentie, nu Keisei line, linia de tren!), care costa aproximativ 7 euro. Iar detaliile le gasiti mai jos, la punctul 1 π
Ce trebuie stiut este ca pentru a ajunge in oras de la aeroportul Narita exista trei optiuni (detalii despre acestea gasiti aici):
1. autobuze:
Limousine Bus
– nu este cea mai fericita optiune, pentru ca este de fapt si de drept un autobuz care opreste la mai multe hoteluri de pe traseu. Daca hotelul la care esti cazat nu este inclus pe lista traseului, singura varianta e sa opresti la cel mai apropiat hotel din lista si apoi sa iei un taxi sau alt mijloc de transport. Nu tocmai convenabil
– biletele sunt de regula o combinatie de bus si access la metrou pentru o zi intreaga in zona centrala. Detalii aici
– pret bilet bus+metrou o zi: 3200 yeni (~22 euro)
Β Keisei Bus
– este tot o linie de autobuze, insa mult mai ieftina si mai convenabila. De la aeroport pana la statia Tokyo Station biletul costa 900 JPY (~ 7 euro) daca este cumparat online, sau 1000 JPY daca este cumparat la fata locului. La fata locului insemnand de la aeroport, la ghiseul de autobuze Keisei aflat chiar la iesirea din terminalul de sosiri. Ultimul ghiseu din dreapta este Keisei Bus.
Β Access Narita
– un autobuz la fel de bun ca si Keisei Bus (noi am folosit Keisei Bus la dus si Narita Express la intors), la 1000 JPY (~8 euro). Nu se cumpara bilete online, ci la fata locului. Nu exista insa ghiseu in aeroport ca la Keisei Bus, biletele se cumpara de la soferul autobuzului. Statia de autobuz este exact in acelasi loc ca si autobuzul Keisei. Cum iesi din aeroport, in partea dreapta, la statia cu numarul 2, numita Inter-City Bus. Autobuzele vin alternativ, din 20 in 20 de minute.
2. linia speciala Keisei Line
– trebuie luat Keisei Syliner de la aeroport pana la statia de metrou Ueno Sta (aproximativ 40 min). De aici se poate lua metroul catre hotel.
– este o linia speciala de tren, mai noua si mai “fancy”, cu interioare mai frumoase si mai confortabile, iar principalul atu este faptul ca ajunge mult mai repede in centrul orasului.
– pret bilet standard (doar pentru Keisei Skyliner, pana la statia Ueno – pret special, doar pentru turisti): 2200 yeni (~15 euro). Detalii aici.
– pret bilet Keisei Skyliner + metrou o zi: 2600 yeni (~18 euro)
3. tren (JR Line)
– trebuie luata linia Narita Express de la aeroport pana la statia de tren Tokyo Station (aproximativ o ora). De aici se poate lua metroul catre hotel.
– pret bilet standard: 3020 yeni (~21 euro). Mai multe detalii despre preturile biletelor de tren aici.
– exista insa un bilet special pentru turisti, valabila insa doar pe ruta Tokyo Narita – Tokyo (nu si invers, din oras catre aeroport), insa este la jumatate de pret! Adica 1500 yeni (~12 euro). Mai multe detalii gasiti aici.
UPDATE: Din 13 martie acest bilet nu se va mai comercializa, au introdus un nou bilet insa (dus-intors), la pretul de 4000 yeni (~30 euro).
– Cu biletul acesta redus se poate face transfer catre alte trenuri JR East asa ca pentru a ajunge la hotel. Cum noi vom fi cazati la hotel Tokyo Green Palace, vom putea ajunge de la hotel folosing liniile de JR numite Chuo Line (statia Yotsuya) sau Sobu Line (statia Ichigaya), ambele la 7 minute de mers pe jos de hotel.
Β
——————————————————————————–
Transport aeroport TOKYO HANEDAΒ – oras
——————————————————————————–
Aeroportul Haneda se afla la 30 km de Tokyo, fiind asadar mult mai aproape de oras decat Narita.Β Pentru a ajunge in oras de la aeroportul Haneda exista trei optiuni (detalii despre acestea gasiti aici):
1. autobuz – acelasi limousine bus care duce si la Narita
2. Linia Keikyu
Pe site-ul celor de la Keikyu line se gaseste un plan de traseu, astfel ca poti stii exact cum sa ajungi la Haneda Airport din orice statie de metrou din Tokyo! Nu este insa valabil si pentru Narita Airport π Planul de traseu (si pretul aferent calatoriei) se gaseste aici. Spre exemplu, o calatorie de la hotelul nostru (Tokyo Green Palace), de la statia de metrou Kojimachi Y15 (linia galbena Yurakucho) pana la aeroportul Haneda ar costa aproximativ 740 yeni (~5.5 euro). Voila!
3. Monorail
Preturile pentru monorail se gasesc aici. Pentru o calatorie de laaeroportul Haneda pana la statia Hamamatsucho costa 490 jpy (~3,8 euro). Pentru a ajunge insa la hotelul nostru ar trebui sa mai luam un mijloc de transport in comun pana la statia Kojimachi, care ar adauga cam 4 euro calatoriei.
——————————————————————————–
Transport in comun β metrou
——————————————————————————–
Nu stim altii cum sunt, dar pe noi ne cam ia ameteala de fiecare data cand trebuie sa citim harta metroului din Tokyo. Noroc insa ca exista pe siteul oficial un plan de traseu, care iti explica exact ce si cum trebuie sa faci pentru a ajunge dintr-o statie in alta (plus pretul calatoriei). Linkul-minune este aici.
Pretul biletelor depinde in functie de distanta pe care o parcurgi. Cel mai ieftin bilet este cel de 170 yeni (1,20 euro), pentru o distanta de 1-6km.
Pentru un bilet valabil o zi intreaga pe toate liniile de Tokyo Metro, pretul este este de 600 jpy (~4,5 euro). Detalii aici.
Sau bilete speciale pentru turisti de o zi, tot la 600 jpy (~4,5 euro). Pentru doua zile la 980 jpy (~7,5 euro). Detalii aici.
Ce e de stiut este faptul ca exista mai multe companii de metrouri. Spre exemplu, Tokyo Metro si Tokyo Toei Subway sunt doua companii complet diferite, la care trebuie sa cumperi bilete de metrou separat. Nu poti merge cu acelasi bilet cu ambele companii. Asa ca poate cel mai potrivit ar fi un bilet combo, care sa includa acces la toate liniile de metrou, indiferent de companie. Pentru o zi, pretul este de 800 jpy (~6 euro), pentru doua 1200 jpy (~9,5 euro) iar pentru trei 1500 jpy (~11,5 euro). Detalii aici.
——————————————————————————–
Transport in comun β trenuri JR
——————————————————————————–
JR Lines (Japan Railways) este cea mai cunoscuta companie de trenuri, fiind de fapt si de drept fosta companie feroviara de stat, care in 1987 a fost privatizata. JR Lines sunt impartite in 6 companii regionale: JR Hokkaido, JR East, JR Central, JR West, JR Shikoku si JR Kyushu. Pe noi ne-a interesat in mod deosebit JR East. Biletele sunt multe, exista o multime de variante, in functie de preferintele fiecaruia. Nu are sens sa le detaliem pe toate, insa ca idee, un pass de o zi pentru zona metropolitana a Tokyo-ului costa 750 yeni (~ 6 euro). Un pass de o zi pe toate liniile de JR East, nelimitat, costa 1590 yeni (~ 12 euro). Sau un exemplu si mai concludent, pentru un bilet de tren JR de la statia statia Yotsuya de pe linia Chuo Line (unde este hotelul nostru), pana la Tokyo Station, pretul unui bilet ar fi deΒ 170 yeni (1,20 euro). Practic acelasi pret ca si la metrou. Bilete si calcule de traseu pentru JR Line am gasit pe HyperDia (pare cel mai user friendly).
Iar daca va intereseaza o calatorie dus in Kyoto, pretul ar fi cam de 13080 yeni (~102 eur), deci un drum dus-intors e destul de scump la 204 euro… Noi am preferat sa luam avionul pentru a ajunge in Kyoto si am gasit la Jet Star Airlines un pret de 80 de euro de persoana dus intors, cu tot cu bagaj. Ce-i drept, aterizezi mai aproape de Osaka decat de Kyoto (in Kansai mai exact), iar de acolo mai trebuie sa platesti un tren sau alt mijloc de transport pana in Kyoto. JR Lines ar costa 1880 jpy (~14,7 euro) dus. Deci intr-un final avion + tren din Kansai pana in Kyoto ar ajunge la 110 euro de persoana, in loc de 204 cu JR Lines.
Iar daca vreti sa vedeti si imprejurimile mai traditionale, trenul din Tokyo pana in Kawagoe (one way) costa 3410 jpy (~26 euro) cu Shinkansen sau 670 jpy (~5 euro) cu trenul normal. Sau chiar si 590 jpy (~4,5 euro) cu doua transferuri. Detalii aici.
Β ——————————————————————————–
Transport – taxi
——————————————————————————–
Nu este nici pe departe cea mai ieftina optiune de transport si nici cea mai rapida. Dar ca sa va faceti o idee, pretul taxiurilor este de aproximativ 300-320 yeni pe kilometru. Adica intre 2 si 2,5 euro pe kilometru. Iar pornirea este de 700-730 yeni, adica 5-6 euro. Recomandarea noastra este sa alegeti transportul in comun, mai ieftin si mai rapid, mai ales in orele de varf.
——————————————————————————–
Tururi cu Autobuz Turistic
——————————————————————————–
Daca nu aveti dispozitia sau timpul necesar sa va documentati ce aveti de vazut in Tokyo, puteti alege autobuzul turistic, un fel de hop on hop off, disponibil intr-un milion de miliarde de variante (cum ne-am obisnuit deja cu Japonia :P). Preturile pentru tururile de jumatate de zi incep de la 5000 jpy (~39 euro), cele de o zi intreaga costa aproximativ 10.000 jpy (~78 euro), iar un tur la Mount Fuji si Hakone costa 11.000 jpy (~86 euro). Gasiti mai multe detalii aici. Dupa parerea noastra… mult prea scump π
——————————————————————————–
Mancare
——————————————————————————–
Sushiiiiiii, sushiiiiii si iar sushiiii! Ca doar nu o sa vii in Japonia si nu o sa mananci cea mai populara mancare de aici, nu? Iar cand vine vorba de sushi, sunt n optiuni din care poti alege, in functie de preferinte culinare si evident, buget.
Si ca sa incepem cu restaurantele high class, nu putem sa nu mentionam (macar in treacat, ca sa nu ne zgariem prea mult pe ochi) cel mai renumit restaurant de sushi din Tokyo, de 3 stele Michelin – Sukiyabashi Jiro. Aici un meniu costa nici mai mult nici mai putin de 30.000 yeni (~222 euro)! Si daca vreti sa il cunoasteti pe Jiro Ono, bucatarul de 85 de ani care inca mai lucreaza la restaurant, gasiti aici cateva filmulete de prezentare foarte interesante.
Daca vreti totusi perfectiunea sushi-ului din familia lui Ono Jiro (proprietarul restaurantului Sukiyabashi Jiro), fiul sau, Takashi Jiro si-a deschis si el un restaurant Sukiyabashi Jiro in Tokyo, in zona Roppongi Hills, iar preturile sunt ceva mai mici. Am fi fost tentati sa spunem mai accesibile, dar nu, nu sunt accesibile π Restaurantul fiului are “doar” 2 stele Michelin, iar pranzul costa 18.400 yeni (~140 euro) iar cina 25.900 yeni (~190 euro).
Sunt insa o multume de restaurante de sushi mult mai ieftine si mai accesibile. Le vom incerca si va vom scrie despre ele π
Daca sunteti fani prajeala, sigur o sa va placa la nebunie tempura. Iar daca vreti sa stiti care sunt cele mai apreciate (si cu preturi normale) restaurante, gasitia aici o lista cu 4 restaurante pe care le puteti incerca. Preturile pot incepe de la 500 jpy (~4 euro) si pot ajunge pana la 5000 jpy (~40 euro) pentru un set complet de tempura, care sa contina doua aperitive, o supa, fel principal, orez si desert. Si bineinteles, puteti incerca si street food-ul, aveti optiuni nenumarate si MUUUULT mai ieftine π
La capitolul ceainarii, din tot research-ul facut pe internet, am ales sa vi-o prezentam pe cea mai cea! Aoyama Flower Market Tea House, o combinatie de florarie si ceainarie, care arata pur si simplu ideal! Un review complet al localului se gaseste aici. Un ceai costa 600 – 700 jpy (~ 4-5 euro).
Daca vreti si alte recomandari de restaurante si preturile aferente, puteti citi mai multe aici.
Insa dupa cum spuneam, trebuie sa incercati si street food-ul. Acolo veti vedea adevarata experienta culinara japoneza! Iar preturile sunt bineinteles mult mai mici, cu 500-1000 jpy poti manca pe saturate.
In orice caz, vom actualiza sectiunea de mancare pe masura ce vom testa si noi diverse restaurante.
——————————————————————————–
Cazare
——————————————————————————–
Ca hotelurile in Japonia sunt scumpe stiti deja, nu trebuie sa va mai spunem noi. Dar, cu putin research si fara pretentii prea mari de conditii puteti gasiti ceva rezonabil. Noi am ales hotelul Tokyo Green Palace, un hotel de 3 stele aflat aproape de centru, la 80 de euro pe noapte. Nu e un pret mic, insa e mai mult decat rezonabil.
Daca vreti insa conditii mai bune si amplasare fix in centru, preturile explodeaza.
Iar daca vreti sa incercati ceva mai inedit, puteti alege faimoasele Capsule Hotels (daca nu aveti o problema sa dormiti in camere de dimensiunea unui cosciug :).
Am gasit noi cateva astfel de hoteluri, la preturi decente (preturile sunt de persoana, asa ca daca mergeti in cuplu, veti iesi poate mai scump decat la un hotel normal). Dar fie, de dragul experientei in sine, merita incercat.
1. First Cabin Tsukiji (2 stele) – aproape de Fish Market si cu capsule ceva mai mari decat in mod obisnuit – pret ~40 euro pe booking.com
2. Green Plaza Shinjuku Caosule (2 stele) – doar pentru barbati – ~30 euro pe booking.com
3. 1 Night 1980 Hostel (1 stea) – mai putin de 20 euro pe noapte
——————————————————————————–
Vizitat
——————————————————————————–
1. Tsukiji Fish Market – intrare gratuita
E bine de stiut ca miercurea si duminica piata este inchisa. Iar daca vreti sa vedeti si faimoasa licitatie de ton (Tuna Auction) trebuie sa va treziti cu noaptea-n cap, pentru a fi acolo la ora 4 dimineata. Si nici macar asta nu garanteaza ca veti prinde un loc, pentru ca locurile sunt limitate si doar primii 120 de oameni pot intra. Si apropo, cititi cu atentie regulile pietei, pentru ca daca nu le respectati, riscati sa fiti dat afara π Gasiti pe acest site toate informatiile necesare.
2. Harajuku – intrare gratuita
Este o zona de tineret, plina de magazine si buticuri de moda, unde oamenii se imbraca inΒ costume si outfituri de Lolita π Cea mai cunoscuta (si aglomerata) strada este Takeshita Dori.
3. Imperial Palace – intrare gratuita
Intrarea este gratuita, insa pentru a vizita palatul este nevoie de o rezervare inainte.
4. Cladirea Guvernului – intrare gratuita
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retinem referitor la cladirea Guvernului este faptul ca de aici se poate vedea GRATUIT privelistea asupra orasului, de la etajul 45. Are doar 243m inaltime si ultima punte de observare se afla la 202m, insa… este gratuita π
Daca totusi vreti sa aveti o vedere panoramica si mai si, puteti alege si alte turnuri. Gasiti mai multe detalii aici.
– Tokyo Skytree (634m) –Β 2060 yeni (~15,5 eur) pentru puntea de la 350m sau 3090 yeni (~23,5 eur) pentru puntea de la 450m
– Tokyo Tower (333m) – 900 yeni (~6,5 eur) pentru puntea de la 150m si 700 yeni (~5,5 eur) pentru puntea de la 250m. Sau 1600 yeni (12 eur) pentru amandoua.
– Roppongi Hills (238m) – inchis pentru renovare pana pe 28 aprilie 2015 –Β 1500 yeni (~11 eur) pentru puntea principala sau 500 yeni (~4 eur) pentru sky deck
5. Gradini Japoneze si Parcuri – foarte multe gradini si parcuri au intrare in Tokyo. Exista insa si cateva unde se poate intra gratuit.
– Koishikawa Korakuen – intrare 300 yeni (~2,5 euro)
– Shinjuku Gyoen – – intrare 200 yeni (~1,5 euro)
– Yoyogi Koen – gratuit
– Rikugien Garden – intrare 300 yeni (~2,5 euro)
– Ueno Park – un parc imens in centrul Tokyo-ului, un fel de Central Parkin New York π – gratuit
6. Muzee si Temple
– Yasukuni Shrine si muzeul Yushukan – ambele construite pentru a comemora victimele razboaielor. Templul este gratuit, insa pentru muzeu se plateste o taxa de intrare de 800 yeni (~6 euro)
– Meiji Shrine – dedicat imparatului Meiji, primul imparat al Japoniei moderne (1852-1912). Templul este gratuit, insa se plateste o taxa pentru Treasure House (500 yeni ~4 euro) sau pentru Gradinile interioare (500 yeni ~4 euro).
– Sensoji Temple – unul dintre cele mai colorate si populare temple budiste – intrare gratuita
7. Mount Fuji – daca nu sunteti fani urcat pe munti, dar totusi vreti sa vedeti mai de aproape Mount Fuji, gasiti aici o lista cu cele mai bune locuri din imprejurimile Tokyo-ului.
foarte bunΔ prezentarea. as dori si alte noutΔΘi .