Care sunt preturile in Riga?

Dupa cum spuneam, Riga este INCA o destinatie ieftina, cel putin comparativ cu alte capitale europene. De la transportul in comun pana la mancare, preturile sunt accesibile spre mici, de multe ori fiind mai ieftin decat Bucurestiul. Am cules cateva informatii despre orice ar putea fi de interes pentru un turist ajuns in Riga, cu exemple concludente pentru fiecare in parte.

Transport aeroport-oras
Exista cel putin trei variante de transport public pentru a ajunge de la aeroport in oras, si anume:
1. autobuzul celor de la AirBaltic (Airport Express) – mai scump decat transportul in comun normal, la 5 euro/persoana
2. taxi-ul celor de la AirBaltic14 euro/masina pentru maxim 4 persoane
3. autobuzul 22 – un bilet costa 0,60 euro (sau 1,20 euro daca este cumparat de la soferul autobuzului)

 

Transport in comun – autobuze
Transportul in comun ofera o varietate foarte mare de bilete, toate la preturi foarte bune. Mai multe detalii se pot gasi aici.

Public Transport _ Ticket for a certain number of trips
Preturi bilete pentru una sau mai multe calatorii
Preturi bilete pentru una sau mai multe zile
Preturi bilete pentru una sau mai multe zile

Β 

TransportΒ  – taxi
Cele mai cunoscute companii de taxi sunt Smile Taxi , Panda Taxi si Lady Taxi. Regula sau nu, pe timp de vara toate taxiurile au flori la grila, fara doar si poate πŸ™‚
Preturile sunt de aproximativ 0,60 euro/km (variaza intre 0,43 si 0,71) iar pornirea este in general 1,5 euro (variaza intre 1,43 si 2,14).


Transport in comun – trenuri

Transportul cu trenul nu este deloc scump, iar detalii despre bilete, orare si trasee se pot gasi pe siteul oficial aici.
Exista si un calculator pentru a afla pretul biletelor (il puteti gasi aici) si e bine de stiut ca pentru grupurile mai mari de 10 persoane se ofera discounturi. Spre exemplu, un bilet din Riga catre Jurmala (statia Majori) costa 1,40 euro de persoana (dus intors) sau 1,26 euro pentru grupuri de peste 10 persoane.

Mancare
Preturile sunt rezonabile chiar si la restaurantele mai pretentioase, din centrul orasului. Noi le-am incercat pe urmatoarele patru (trei restaurante si o ceainarie), foarte cunoscute si apreciate. Si recomandam restaurantul Piejura, pentru ca au preparate baltice traditionale (atat letoniene cat si estoniene si lituaniene) absolut delicioase, si in plus, iti ofera gratuit un suvenir πŸ™‚

Restaurant Egle Open Air Leisure Venue

Restaurant Domini Canesconform Tripadvisor, este clasat pe locul 5 din cele 541 de restaurante din Riga


Restaurant Piejura – cu specific baltic


Ceainarie Apsara Tea House
– sunt doua astfel de ceainarii in Riga, noi am incercat-o pe cea din strada Kr. Barona 2a.Pentru fanii ceaiurilor delicioase si atmosferei boeme, este clar locul perfect! Iar un ceai costa aproximativ 2 euro.

Vizitat
Nici la capitolul vizitat preturile nu sunt mari, biletele de intrare la obiective fiind cat se poate de rezonabile. Am strans cateva dintre cele mai importante obiective si preturile aferente pentru biletele de intrare:

1. House of Blackheads – pret bilet: 3 euro

2. Catedrala Sf. Petru – pret bilet: 7 euro – privelistea din turn este superba!

3. Muzeul de Ciocolata Laima – pret bilet: 7 euro

4. Catedrala Riga (Dom Cathedral) – pret bilet: gratuit

5. Monumentul Libertatii – gratuit

6. Strazile Alberta si Elizabetes, faimoase pentru cladirile construite in stil art nouveau – gratuit

7. Piata Centrala din Riga – gratuit

8. Three Brothers – trei dintre cele mai vechi case locuibile inca in Riga – gratuit

9. Turnul Televiziunii – TV Tornis – pret bilet: 3,7 euro


10. Castelul Riga
– pret bilet pentru Muzeul National de Istorie: 3 euro
– pret bilet pentru Muzeul de Arta – 3,5 euro

 

Suveniruri si Produse Traditionale
Ce poti cumpara ca si suvenir din Letonia? Ei bine… un magnet costa aproximativ 2 euro. Bijuteriile din chihlimbar (amber jewelry) si cele din argint se gasesc la tot pasul si sunt unele dintre cele mai faimoase produse traditionale in tarile baltice. Preturile variaza insa foarte mult, se gasesc si produse foarte ieftine insa si destul de scumpe. De fapt, cele mai bune magazine de cumparat suveniruri (pe unele dintre ele le-am incercat si noi) ar fi acestea.

Ciocolata Laima este foarte faimoasa aici, in special sticlutele de Prozit, cu diverse lichioruri. Laima este la fel de cunoscuta si apreciata aici cum este Bucuria in Republica Moldova si la noi πŸ™‚ In centrul orasului exista un magazin Laima, aproape de Ceasul Laima si de monumentul Libertatii. Exista si un muzeu al ciocolatei Laima, unde se organizeaza tururi de vizitat, pretul unui bilet de adult fiind 7 euro. Trebuie insa facuta o rezervare inainte. Mai multe detalii despre bilete si program se gasesc aici.

Berea este de asemenea foarte populara si surprinzator sau nu, se spune ca in Letonia ar fi unele dintre cele mai bune beri din lume. Cele mai cunoscute beri sunt Aldaris, Cesu, Uzavas, Bauskas si Tervetes (ultimele trei fiind mai exclusiviste). Pentru fete, berea cu miere e delicioasa si se gaseste in orice restaurant. Mai multe tipuri de beri din Letonia se gasesc aici (site-ul este din UK, dar ca sa ne facem o idee care sunt berile baltice cele mai cunoscute)


Stiti de gustoasele branzici din Republica Moldova, pe care le mancam si noi cand eram mici? Se gasesc din plin si in Letonia, sunt niste produse traditionale foarte apreciate de localnici si nu numai. Karums sunt cele mai cunoscute, si sunt identice cu cele pe care le stim si noi: crema de branza cu glazura de ciocolata si diverse arome.

Si ramanem tot la capitolul mancare traditionala baltica, pentru ca nu putem sa nu punem pe lista painea de aici. Este pur si simplu delicioasa si au peste 40 de tipuri de paine. Ne aducem si acum aminte de micul dejun din Riga, unde nu stiam ce sa alegem mai intai in materie de paine. Au retete speciale pentru fiecare tip de paine iar cea mai cea este painea de secara.

Alte produse traditionale ar fi tricotajele, foarte apreciate aici. Sunt o multime de magazine handmade, unde se vand produse lucrate in case, de la manusi si sosete la pulovere groase. Se vand inclusiv pe timp de vara, iar centrul orasului este plin de tarabe cu astfel de produse.

Hoteluri
Si hotelurile au preturi foarte bune, iar dintre toate noi recomandam Hotel Avalon ****, fix in centrul orasului, pret intre 55-65 euro/noapte cu mic dejun inclus.
Alte hoteluri cu aceleasi conditii (4 stele, mic dejun inclus) si aflate centrul orasului, ar mai fi si urmatoarele:
1. Monika Centrum Hotels **** – 60 euro/noapte
2. Hotel Justus **** – 75 euro/noapte
3. Hotel Roma **** – 60 euro/noapte
4. Astor Riga Hotel **** – 65 euro/noapte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s