Montmorency Falls si St. Anne de Beaupre

Ultima cafea la Tim Hortons si ultimul mic dejun cu clatite si supradoza de sirop de artar. Intindem harta pe masa si incercam sa facem planul. Ne amintim de reclamele despre Quebec pe Travel Channel si hotaram rapid: cascada Montmorency si catedrala Sante Anne de Beaupre. Impaturim rapid harta, o aruncam pe bancheta din spate a masinii si pornim la drum. In ciuda frigului, e soare si vreme frumoasa, asa ca… hit the road Jack!

Cascada Montmorency se afla la 12 km de orasul Quebec si este renumita pentru faptul ca este cu 30 de metri mai inalta decat Niagara. Pare greu de crezut, intr-adevar, insa chiar este mai inalta πŸ™‚ Cu siguranta nu la fel de spectaculoasa si nici pe departe la fel de faimoasa, insa fie, ii dam Cezarului ce e al Cezarului si admitem ca are o bila alba in plus fata de Niagara la capitolul inaltime. Si fiti fara grija, in caz ca veti uita acest mic detaliu, vi se aminti si reaminiti de n si n ori acest aspect. Pe toate panourile publicitare, pe toate pliantele, peste tot va trona acesta pretioasa informatie. Nu este o cascada fabuloasa si nici privelistea nu este nemaivazuta, insa pentru cine are timp in plus in Quebec, merita vazuta. Cum noi abia ce ne intorsesem de la mai putin inalta cascada de la Niagara, Montmorency nu ne-a dat pe spate.

Si desi parea foarte simplu de ajuns din Quebec pana la Montmorency Falls, am reusit performanta de a ne invarti de cateva ori in jurul cascadei. Intr-un final am ajuns fara sa ne dam seama cum, in varful cascadei. De unde ce-i drept, privelistea nu e grozava. Si asta pentru ca nu vezi mare lucru, nici macar de pe puntea ce trece chiar pe deasupra cascadei. Asa ca cel mai potrivit este sa vezi cascada de la baza ei. Vrei, nu vrei, esti oarecum obligat sa platesti cei 11,5 dolari pentru parcare, chiar si daca ramai numai cinci minute in zona. Iar daca vrei sa mergi si cu funicularul, inca 12 dolari. Exista insa si niste scari cu puncte de observatie la diverse inaltimi, de unde se poate vedea foarte frumos cascada, fara sa trebuiasca sa platesti. Te uzi din cap pana-n picioare, insa merita privelistea. Si nici nu te mai inghesui cu toti chinezii.

Si daca tot ai ajuns la cascada Montmorency, e pacat sa nu mai mergi 25 km pana la Basilica Sante Anne de Beaupre, cea mai faimoasa catedrala catolica din Canada. Este de fapt si de drept considerata un loc sfant, de pelerinaj, cu puteri miraculoase, vindecatoare. Asa se explica de fapt si de drept stalpii plini de bastoane si carje din interiorul catedralei. Se spune ca oamenii bolnavi vin in pelerinaj in luna iulie, iar cei care au credinta se vindeca in mod miraculos de boli. Prin urmare, isi lasa carjele atarnate pe stalpii catedralei si pleaca acasa vindecati.

Si uite ca vrand nevrand, s-a dus intreaga ultima zi in Quebec. Ne asteapta acelasi drum spre Montreal, la fel de plictisitor ca si la dus. Unde mai pui si enervanta limita de 100 km/ora. Insa pana atunci, o ultima “poutina” la Fabrique du Smoked Meat, o ultima tarta cu sirop de artar si o ultima bere canadiana. Ah, si sa nu uit. Oprim la primul Tim Hortons si luam pachete de cafea cat sa ne-ajunga o viata!

One thought on “Montmorency Falls si St. Anne de Beaupre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s