De-a lungul timpului am avut doua reactii complet contradictorii in ceea ce priveste dermatita atopica. In prima faza, imediat dupa nasterea lui Alexei, a fost panica suprema cand vedeam cum i se inrosea uneori pielea, cum i se usca pe alocuri si cum nu trecea cu absolut nimic din ce stiam sau credeam ca ar trebui sa rezolve problema. Ulterior, dupa ce am aflat ca este o afectiune normala a pielii copiilor si ca multi dintre acestia sunt afectati de aceasta dermatita atopica, in special de inrosirea pielii si/sau mancarime (prurit) m-am relaxat destul de mult si incepuse sa imi fie greu sa inteleg de ce este o problema atat de intens dezbatuta. Prin urmare, am realizat ca nu stiam mai NIMIC despre ce este cu adevarat dermatita, cum se manifesta si mai ales de ce poate afecta calitatea vietii unei familii.
De cele mai multe ori, dermatita nu poate fi vindecata complet. Iar un bebelus care are episoade dese de dermatita atopica in primele luni de viata este mai predispus catre recidive ale acestei afectiuni, chiar si la maturitate. Cat despre ce cauzeaza dermatitaβ¦ sunt o multime de factori care duc la aparitia acestei afectiuni, uneori poate fi o problema genetica, alteori de mediu iar in cazul copiilor se intampla deseori sa fie asociata cu diverse alergii alimentare. Insa cea mai comuna cauza este afectarea barierei cutanate (cel mai banal exemplu ar fi spalatul cu un sapun agresiv, cu multe ingrediente iritante ce pot agresa suprafata pielii), ceea ce duce la uscarea pielii. Combinata cu scarpinatul se ajunge la diverse leziuni la nivelul pielii sau la infectii. Agresiuni la nivelul pielii pot produce si alti factori, nu doar un sapun/gel de dus iritant. Lana spre exemplu (pe care noi o folosim extrem de mult pentru copii, inclusiv ca prim strat, direct pe piele) poate provoca mancarimi si/sau inrosirea pielii, la fel cum si materialele foarte sintetice (precum poliesterul) pot avea acelasi efect. Detergentul cu care spalam hainele poate fi si el o cauza, la noi cel putin s-a simtit mai ales in cazul scutecelor refolosibile. Ori de cate ori foloseam un detergent normal, cu care spalam si hainele noastre, Anastasia avea negresit iritatii de scutec (lucru care nu ni se intampla cand foloseam un detergent special pentru bebelusi). Transpiratia este deseori cauza inroselii pielii, parfumul poate fi si el la fel de iritant, praful de asemenea. Si vremea prea rece sau prea calda poate afecta calitatea pielii. Apa prea fierbinte (cum imi place mie sa fac) si baile sau dusurile lungi pot de asemenea sa sensibilizeze pielea, uscatul pielii prin frecare (si nu tamponare) are acelasi efect. Iar in cazul alergiilor alimentare… este un domeniu atat de vast ca nici nu as stii cu ce sa incep intai. Pot doar sa fiu extrem de recunoascatoare ca pana acum cel putin, am fost feriti de acestea, la ambii copii.

Este destul de dificil sa controlezi aparitia dermatitei, fiind atat de multe cauze care o pot declansa. In plus, poate sa apara absolut oricand, iar un inceput bun, fara probleme ale pielii, nu este neaparat o garantie ca micutii vor fi feriti intotdeauna de inroseli si mancarimi. Ce putem face insa este sa tratam punctual pielea uscata, sa nu o ignoram si sa nu speram ca se va duce de la sine. Sa prevenim cat de mult putem. Sa hidratam pielea atunci cand este nevoie (sau preventiv chiar si in fiecare zi, daca stim ca avem o predispozitie catre piele uscata si usor iritabila), sa folosim haine cat mai naturale direct pe piele (exceptand lana 100% atunci cand exista istoric de mancarime cauzata de acest material), sa evitam sapunuri sau geluri de dus mult prea parfumate sau colorate, sa evitam pe cat posibil temperaturile extreme, sa avem grija cu aerul din camera pe timpul noptii (noi spre exemplu ajungem la concluzia ca avem nevoie de un umidificator in camera in care dormim).
Ce functioneaza in cazul nostru? Iar cand spun “nostru” ma refer indeosebi la copii π De cand s-a nascut Anastasia am schimbat complet gama de dermato cosmetice si folosim exclusiv La Roche-Posay, in special gama Lipikar. La baie si la orice schimbare de scutec folosim gelul de dus Lipikar (pentru noi, adultii si pentru Alexei folosim Lipikar Gel Lavant, insa pentru Anastasia preferam varianta Lipikar Syndet AP+ facuta special pentru pielea sensibila a bebelusilor). Iar dupa fiecare baie sau dus (incercam sa nu facem bai foarte lungi cu ei, iar apa sa fie doar calduta, nu fierbinte) le hidratam pielea cu emolientul Lipikar Baume AP+M. In aceasta combinatie am reusit sa prevenim orice fel de dermatita atopica la Anastasia (cel putin pana acum). Exceptand primele zile dupa nastere si cateva episoade sporadice de iritatii cauzate de scutec, nu a avut probleme cu pielea. La Alexei se mai intampla din cand in cand sa apara uscaciuni ale pielii pe picioare mai ales, zone in care pielea devine grunjoasa si iritata, uneori chiar inrosita (iar asta se intampla de regula cand schimbam mediul sau dupa o perioada in care nu bea suficienta apa), insa din fericire sunt afectiuni usoare, care trec usor dupa cateva zile de aplicat Lipikar de mai multe ori pe zi.
Cu siguranta fiecare caz de dermatita atopica este diferit. Cauze diferite, simptome diferite, frecvente diferite. Ceea ce functioneaza intr-un anume caz, poate fi apa de ploaie pentru un alt caz. Important e sa incercam sa prevenim, sa incercam sa depistam cauza care produce afectiunea pielii (si sa o eliminam daca putem), sa testam diverse produse, creme, unguenturi, orice ne recomanda medicul dermatolog si sa aplicam ceea ce functioneaza pentru fiecare caz in parte. Nu exista o reteta anume care sa se potriveasca tuturor. Insa ce am invatat dupa tot acest timp, in care am trecut de la a ma stresa cumplit de fiecare data cand vedeam o mica bubita rosie pana la a ma relaxa complet pentru ca “dermatita e doar o inrosire inofensiva a pielii” este faptul ca dermatita atopica nu este o joaca, nu este o exagerare, nu este ceva ce poate fi trecut cu vederea. Iar cazurile cu adevarat grave pot afecta cumplit calitatea vietii copilului dar si a intregii familii.
Le multumim celor de la La Roche-Posay pentru faptul ca vorbesc atat de mult si atat de des despre aceasta afectiune a pielii pentru ca datorita lor am aflat atat de multe despre ce inseamna bariera cutanata si cum putem sa o protejam.
