Anul trecut i-am serbat ziua lui Alexei in Olanda, in plina izolare, dupa doua luni de lockdown deja. Nu a fost petrecerea pe care ne-am imaginat-o insa a fost o zi frumoasa, pe care am avut timp suficient sa o planuim in detaliu (neavand alta “distractie” la acel moment). Si pentru ca in Olanda nu a fost niciodata o carantina completa iar intalnirile in numar restrans si iesirile din casa au fost permise intotdeauna, am primit chiar si o scurta (si foarte distantata) vizita de la niste prieteni olandezi cu copii de varsta lui Alexei, cu care obisnuiam sa mergem la cursuri de muzica de bebelusi. Am petrecut cateva minute in curte, am avut noroc de o vreme nesperat de frumoasa (soare, fara pic de ploaie si temperaturi anormal de ridicate pentru Olanda) cu decoratiuni, baloane si tort insa cam acesta a fost “apogeul” aniversarii de anul trecut (pentru care am fost extrem de recunoscatori, in alte circumstante nu am fi avut nici macar atat). Asa ca anul acesta, vazand ca lucrurile sunt din ce in ce mai ok cu pandemia, ne-am gandit sa planificam ceva mult mai… “grandios”. Nu ca Alexei ar fi avut nevoie de o petrecere cu fast (cred ca mai degraba noi aveam nevoie :D), insa eram atat de insetati sa organizam un eveniment dragut, inca planurile initiale chiar au fost marete π Voiam sa gasim o casa cu curte (si de ce nu piscina) in preajma Bucurestiului, pe care sa o inchiriem intregul weekend si sa petrecem acolo timp cu familia si prietenii apropiati. Nu ne-am dat seama insa ca este destul de greu sa gasim o astfel de casa (spre imposibil :D), ca nu exista multe variante pe care le puteam lua in calcul sau ca cele care existau erau mult, foarte mult peste orice ne-am fi putut imagina in materie de buget.

Asa ca am trecut la planul B π Si anume sa gasim un loc dragut in Bucuresti, cu terasa si loc de joaca, unde sa putem sta afara iar copiii sa se joace langa noi. Nu am avut multi invitati copii pentru ca prietenii nostri cu copilasi de varste apropiate lui Alexei sunt destul de putini, insa voiam sa se simta bine impreuna, sa aiba unde sa alerge, sa se joace, sa nastrusniceasca. Nu am crezut niciun moment ca pana si aceasta idee va fi greu de implementat, insa avand in vedere contextul actual si relaxarea restrictiilor, pare destul de lesne de inteles de ce ne-a fost greu sa gasim astfel de locuri libere π Avusesem un short list de cateva locatii dragute (in final ne hotarasem la The Kid si Gradina cu Licurici) insa ambele erau ocupate complet in weekenduri, pentru intreaga vara aproape. Ne-ar fi placut foarte mult si locatia Prajituresele insa ei nu acceptau inca evenimente. Si chiar cand ne pierdusem speranta si ne gandeam sa facem o simpla iesire la o terasa cu familia (lucru care nu ne-a fost oricum usor de gasit pentru ca inclusiv o simpla rezervare de masa mai mare ne-a fost greu de obtinut :D) a venit solutia salvatoare π Am vorbit cu cei de la gradinita Arkedo (unde am fost acum ceva vreme in vizita pentru ca ne gandeam sa il inscriem pe Alexei acolo) si am reusit sa rezervam ziua de duminica pentru micul nostru eveniment. Nici nu puteam spera la o varianta mai buna, pentru ca au o curte mare, cu loc de joaca si cu spatii ce pot fi amenajate pentru adulti. Chiar daca a fost totul organizat pe ultima suta de metri (am avut doar cateva zile la dispozitie) credem noi ca a fost o zi memorabila π Si o voi documenta chiar astazi, de ziua lui Alexei, la final de zi, cand dragul deja deja e adormit iar amintirile si detaliile sunt foarte proaspete.






Nu suntem noi cei mai priceputi in a organiza petreceri (de fapt suntem departe tare de a fi) si sinceri sa fim, anul acesta s-a nimerit sa fie si sarcina mea foarte avansata, fapt ce a ingreunat un pic pregatirile (nu ma simt foarte bine in ultima perioada iar ajutorul meu fizic a fost spre deloc din pacate). Insa Andrei si sora mea au fost cei care s-au ocupat de absolut tot ce inseamna organizarea petrecerii. Am vrut sa cautam o tematica tentanta pentru petrecere insa pentru ca nu am gasit nicio idee foarte creativa, l-am intrebat pe Alexei care ar vrea sa fie tematica petrecerii lui si mai ales cum si-ar dori sa fie tortul. Si ne-a spus foarte raspicat ca vrea petrecere cu trenuri si tort cu trenuri. Train Party sa fie π Daca am fi stiut mai din timp ce urma sa facem, as fi vrut sa pregatim ceva mai studiat in materie de decoratiuni (imi imaginam multe dintre ele facute de noi) insa fiind totul asa de rapid si organizat pe ultima suta de metri, a trebuit sa cautam decoratiuni in Jumbo si online (cu livrare foarte rapida). Am fi putut sa gasim mai multe decoratiuni tematice pe site-ul aniversaria.ro insa din pacate nu ar fi putut fi livrate la timp. Asa ca pentru partea de decorat am avut ghirlanda cu “Happy Birthday”, baloane in forma de tren, baloane normale, suflatoare de petrecere, coifuri, niste pompomsi imensi, cateva pahare si farfurii din carton de la Jumbo (nu au fost de calitate prea buna, insa ne asumasem). Si alte cateva accesorii de petrecere, printre care si o capa de dragon pentru Alexei (voia sa se deghizeze si el in ceva pentru copii :D) si lumanare cu artificii, in forma cifrei 3, de la davidandthea.com (au o sectiune speciala de party, cu diverse accesorii). Tot de la ei ne tenta sa luam si o pinata pe care o sa umplem cu dulciuri si alte nebunii, insa ne era mila de biata curte a gradinitei, nu am fi vrut sa facem prea mult haos π

Pentru partea de mancare si bauturi a fost un pic mai complicat (cel putin asa ni s-a parut noua) insa in final credem ca am reusit sa facem niste alegeri inspirate. Am vrut sa avem un carucior cu inghetata, chiar daca numarul invitatilor era cam mic si cantitatea de inghetata comandata putina, insa cei de la Friddi, de unde luam deseori inghetata, ne-au ajutat cu o varianta mai micuta de recipiente, potrivite pentru o petrecere micuta. Am vorbit direct cu ei, am ales 4 sortimente de inghetata si accesoriile (cornete albe, cornete negre, paharute, linguri), am stabilit durata pentru care aveam nevoie de carucior si am avut o persoana care ne-a ajutat cu servirea acolo. La cat de cald a fost (28 de grade!) am fi putut sa mancam doar inghetata intreaga zi π Pe langa inghetata am avut diverse mici gustari, multe nuci crude pentru adulti (de toate soiurile, am comandat cu cateva zile inainte de la biomarket) si fructe diverse pentru copii. Planul era sa avem si o lada mare de capsuni delicioase de la Mosia cu Capsuni (ferma de capsuni pe care am vizitat-o toamna trecuta, de unde ne-am cules singuri capsuni imense si cu gust minunat de bun), insa ne-am mobilizat foarte, foarte greu, cand ei nu mai aveau deloc, absolut deloc capsuni.



Pentru mancare am fi vrut sa apelam la catering insa ne-am dat seama ca ar fi fost mult prea complicat logistic. Asa ca am mers pe mana surorii mele, care ne-a recomandat sa luam cea mai buna pizza π Si anume de la Camionetta (nu o mai incercasem pana atunci, insa intotdeauna recomandarile ei in materie de mancare ne plac, asa ca am ascultat-o fara sa punem la indoiala nimic :D). A fost insa nevoie sa vorbim cu ei cu o zi inainte si sa stabilim detaliile despre livrare, ca sa se poata pregati. A fost o alegere inspirata spunem noi, iar pizza intr-adevar delicioasa. Partea de bauturi a fost intr-adevar mai complicata, pentru ca a fost nevoie sa caram toate bauturile (din fericire am avut acces si la partea de interior a gradinitei si am putut folosi frigiderul). Am avut si un bol mare de citronada (a avut cel mai mare succes, bauturile alcoolice au ramas aproape nedesfacute) si sampanie (atat pentru adulti, cat si pentru copii – stim, nu e deloc grozava insa ne-am gandit ca se vor bucura sa ciocneasca si ei cu noi, au baut oricum foarte, foarte putin). Din acest punct de vedere poate ca da, o locatie ce oferea atat baturi cat si mancare ar fi fost mai convenabila, in sensul ca fiecare persoana si-ar fi putut comanda ce isi dorea, fara ca noi sa ne mai ocupam de nimic. Insa dupa cum spuneam la inceputul articolului, locatiile la care ne gandeam erau fie fully booked, fie nu ne puteau oferi in exclusivitate locatia (si nu am fi vrut sa fim alaturi de multe alte persoane, ne doream un eveniment mai intim).


Tortul a fost de departe atractia zilei de nastere, acesta fiind de fapt si cel care a dat tematica petrecerii π Nu am stiut ce fel de tort sa facem, daca sa fie in forma de tren sau daca sa aiba decoratiuni cu trenuri, asa ca am apelat la cei de la Chez Marie Confiserie sa ne ajute. Am avut incredere ca vor face un decor foarte frumos, noi am ales doar compozitia tortului (vanilie si fistic). In rest, i-am rugat sa faca ce considera ei potrivit pentru o astfel de tematica. Si a iesit absolut minunat, nesperat de frumos decorat. Nici nu pot descrie in cuvinte reactia copiilor cand au vazut tortul (de fapt si a adultilor :D). Si pentru ca ne temeam ca nu vor fi suficiente dulciuri, am comandat si un mini candy bar (in final chiar am realizat ca nu ar fi fost necesar :D), cu 20 de cake pops colorate, 20 de briose decorate cu trenuri si etichete de “La Multi Ani” si 20 de macarons. Aratau minunat si au fost foarte gustoase.









Cat despre cadouri… ei bine, eu sunt un adevarat control freak cand vine vorba de cadourile lui Alexei π imi place sa am mereu un wishlist cu cateva produse pe care imi doresc sa le aiba (sau pe care si le doreste el), ca sa evitam situatia in care oamenii care vor sa ii cumpere cadouri ii vor lua ceva ce nu are nevoie, ce nu consideram ca il ajuta sau are deja. Anul acesta insa, mi-a fost imposibil sa fac aceasta lista, insa atat prietenii, cat si familia au ajuns sa stie exact preferintele noastre π Deci toate cadourile au fost extrem de inspirate si atent alese, si voi enumera cateva dintre ele, in caz ca sunt de ajutor ca inspiratie de cadouri pentru un copilas de 3 ani π Noi, parintii, am avut misiunea clar definita de a gasi o bicicleta cu pedale pentru Alexei. Pana la varsta de 3 ani am folosit doar biciclete de balans, intocmai cum am vazut ca procedau si olandezii cu copiii lor. Nu am vazut niciodata in Olanda un copil pe bicicleta cu roti ajutatoare, invatau direct pe bicicleta normala, insa dupa cativa ani de perfectionat mersul pe biciclete de balans, pentru a invata cum sa isi tina echilibrul. Ni s-a parut un mod foarte firesc de a proceda, asa ca si noi am facut acelasi lucru cu Alexei. A inceput cu o tricicleta de la Tiny Tot (care putea fi transformata in bicicleta de balans ulterior), am continuat cu varianta mai mare a aceleiasi triciclete/biciclete (Tiny Tot Plus) iar in final am ajuns la o bicicleta de metal (tot de balans) de la Little Dutch, cu roti de 12 inch. Pe care a invatat sa mearga extraordinar de bine, reusea sa isi tina echilibrul perfect, pe orice fel de suprafata, in curbe, in pante, oriunde. Abia atunci am considerat ca ar fi pregatit pentru o bicicleta cu pedale. Din pacate insa, ne-am hotarat cam tarziu ca acesta va fi cadoul din partea noastra, asa ca a fost o reala aventura sa ii gasim o bicicleta potrivita. Am tot citit despre biciclete si am vazut ca cele mai multe recomandari sunt catre bicicletele Woom, foarte usoare, insa faptul ca nu puteau fi livrate curand (cererea depaseste cu mult capacitatea de productie) si pretul ridicat (1600 lei pentru varianta Woom2 cu pedale) ne-au facut sa nu o alegem. Am fi vrut sa alegem o bicicleta de 12 inch pentru ca Alexei este inca micut de statura si eram convinsi ca nu va ajunge cu picioarele la pedale, insa ne-a fost imposibil sa gasim. Asa ca am ales o bicicleta Stoy de la catenlunasinstele.ro (link aici), chiar daca este de 14 inch si cantareste aproape 12 kg (fata de 5 la Woom2). Vedem cum se va descurca cu ea, daca o sa ii placa si cel mai probabil perioada urmatoare le va folosi alternativc (cand cea fara pedale, cand aceasta cu pedale). Multi parinti ne-au spus ca vom ajunge in final tot la Woom si ca ar fi meritat sa investim in bicicletele lor, chiar daca ar fi ajuns mai tarziu, insa vom vedea pe parcurs π


Trebuie insa sa recunosc ca ne pare extrem de rau, atat mie, cat si lui Andrei, ca nu ne-am putut tine nici anul acesta de planul nostru de a-i oferi in fiecare an de ziua lui, un cadou mai… putin material. La un an ne-am promis ca in fiecare an cadoul nostru, de parinti, va fi o vacanta cu familia inafara tarii, de fiecare data intr-un loc nou. Si ca mereu ii vom face o poza de familie iar cand va implini 18 ani ii vom face cadou un album cu toate destinatiile in care am fost impreuna (in speranta ca pana la 18 ani va vrea totusi sa mai calatoreasca cu noi :D). Din pacate, nu am reusit nici anul acesta, in principal din cauza ca nu voiam sa riscam nimic cu sarcina (si pentru ca e deja avansata, si pentru ca nu sunt inca vaccinata si pentru ca da, inca mi-e teama de covid). Am luat in calcul si varianta de a merge el singurel cu Andrei undeva, insa in final am decis ca nu ar fi avut sens, nu ar fi fost o excursie de familie in adevaratul sens al cuvantului. Poate ca totusi cea de-a patra aniversare va fi cu mai mult noroc π








Alte cadouri primite au fost carti, multe carti (pentru ca Alexei e innebunit dupa citit povesti sau dupa cartile educative, cu diverse informatii despre toate domeniile – a primit una cu sistemul solar, e fascinat de ea), multe jocuri educative (au extrem de multe si de interesante pe siteurile colorazon.ro sau jucariialtfel.ro), masinute Bruder (fara sa vrem sa ii imprimam vreodata pasiunea sau interesul pentru masini, se pare ca Alexei e intr-adevar foarte atras de masini in general, iar cele mai interesante masini pentru el par sa fie cele de la bruderland.ro), o pisicina cu bile (as fi crezut ca va fi de interes doar pentru copiii mici, insa nu, a fost o reala senzatie pentru copilasii de 3-4 ani care au fost prezenti la petrecere – a noastra este aceasta de la bunnyboo.ro), diverse produse Disneyland (cu Fulger Mcqueen si Mickey, personaje pe care le adora din niste carti de povesti si datorita unor jucarii pe care le are deja), costum de baie (acesta) si colac de baie (acesta) – la recomandarea noastra, pentru ca cele de anul trecut i-au ramas mici, piese de construit, un ceas de mana de jucarie (acesta), cateva hainute (din muselina si in, am gasit un site nou minunat numit Lola Kidswear) si bineinteles, trenulete de jucarie, pentru a se conforma tematicii π

Ce reactie a avut Alexei? A fost innebunit, pur si simplu innebunit π Atat de entuziasmat era de toata petrecerea in sine si de invitatii sai, ca nu a vrut sa doarma nicio secunda (in schimb seara a cazut lat la 18:30). A fost o zi foarte stimulanta pentru el, insa i-a placut enorm. Si faptul ca se afla la gradinita in curte, si faptul ca eram toti stransi acolo pentru el, si faptul ca se putea juca cu copiii (nu are prea des parte de interactiune cu copii, nefiind la gradinita inca). L-am vazut fericit si incantat peste masura iar asta ne-a umplut sufletele de bucurie π