Activitati pentru Alexei

Acum sase luni, in apogeul pandemiei (cel putin asa il consideram atunci) am scris acest articol despre activitati de facut acasa, in izolare, cu copiii mici. Nici in cele mai sumbre previziuni nu am fi crezut ca in octombrie nu vom fi foarte departe de acel lockdown, in continuare lucrand de acasa, in continuare avand grija de Alexei in acelasi timp si in continuare incercand sa ne pastram optimismul, calmul si energia. Da, nu mai este lockdown, nu mai sunt reguli atat de restrictive, insa pentru noi situatia de atunci nu s-a schimbat foarte mult. Insa focusul nostru a ramas acelasi: sa facem tot posibilul sa nu il neglijam pe Alexei din cauza joburilor si sa profitam de orice minut pe care il avem liber de la birou pentru a petrece timp cu el. Facem cu randul, ne programam sedintele in asa fel incat sa nu se suprapuna (nu reusim tot timpul), ne luam pauza de pranz in acelasi timp pentru a putea pregati pranzul si a manca impreuna (bineinteles ca sunt si zile cand nu poate fi vorba de pauze de pranz), ne amanam orice task poate fi amanat pentru seara, cand adoarme el sau recuperam in weekend astfel incat sa ne putem ocupa de el, sa ii citim, sa il implicam in activitati si sa ne jucam fara ca el sa simta vreun moment ca ne sta mintea la listele de to do pe care le avem la birou. Cu siguranta nu reusim mereu, cu siguranta sunt zile mai putin bune cand il frustram din cauza ca ne vede in fata laptopului atunci cand el vrea sa stam cu totii impreuna. Insa ne straduim sa simta cat mai putin toate aceste lucruri.

Am reusit pana acum sa ne descurcam fara desene animate, televizor sau tableta si ne dorim sa facem lucrul acesta cat de mult va fi posibil, fara sa judecam altie familii care procedeaza altfel decat noi. De altfel, fiecare parinte are “nebunia” sa legata de modul in care isi creste copilul. Unii sunt foarte stricti cu alimentatia, altii cu programul de somn, noi tinem cu tot dinadinsul sa nu petreaca timp in fata televizorului. Si asta pentru ca am vazut cat de benefica e lipsa lui in cazul lui Alexei si cat de bine se dezvolta fara. Stim ca sunt programe speciale pentru copii mici, desene animate lente si blande, insa pentru moment nu vrem sa le folosim. Si avand atat de multe moduri de a-i ocupa timpul si de a-l implica in tot felul de jocuri si activitati, ni se pare firesc sa procedam asa. Da, este optiunea dificila si da, prioritatea jobului este scazuta (lucru pentru care eu una, ma simt foarte vinovata si incerc sa recuperez inafara orelor de program), insa stim ca este o situatie temporara. Nu stim insa cat va mai dura acest temporar, ceea ce deseori ne descurajeaza, insa am stabilit de comun acord ca din primavara Alexei sa mearga la gradinita, ceea ce ne va elibera mare parte din zi si ne va permite sa ne focusam intru totul joburilor. Asa ca incercam sa vedem partea plina a paharului… sunt ultimele 4-5 luni pe care le petrecem asa, ora de ora impreuna, lucrand, jucandu-ne, citind sau facand tot felul de activitati. Ne vor lipsi teribil momentele acestea asa ca vrem sa ne bucuram de ele atat cat le avem. Chiar de ne este greu, chiar de avem uneori zile in care nu mai putem fizic, chiar de pare ca nu se mai termina.

Asa ca acest articol este practic o continuare a primului articol despre activitati pentru copii mici, in care voi vorbi despre alte moduri de a petrece timpul cu Alexei. Ma amuza finalul primului articol, in care spuneam cu nonsalanta urmatoarele: “Este o perioada grea si poate ca nu in fiecare zi avem chef de atat de multa joaca sau activitati, insa incercam sa facem cu randul, sa ii citim, sa ne jucam, sa il invatam diverse lucruri pe rand. Are si momente in care se joaca singur, insa in general prefera ca unul dintre noi sa fie alaturi. Iar pe noi nu ne deranjeaza, nici frustreaza acest lucru, stim cat de importanta este joaca pentru el in aceasta perioada a vietii lui, cand este pur si simplu un burete care absoarbe orice informatie o aude sau vede. Incercam sa fim rabdatori, sa ii acordam timp si sa fim calmi si toleranti“. Ei bine, dupa atat de multe luni asemenea, simtim o urma de frustrare. Frustrare ca nu ne ajunge timpul pentru nimic, frustrare pentru ca suntem obositi fizic si psihic, frustrare ca incepe sa ne fie greu. Nu ne-a fost niciodata usor de cand a inceput pandemia, insa acum resimtim parca mai mult aceasta greutate.

Insa revenim la scopul acestui articol πŸ™‚ Inca de cand ne aflam in Olanda, am descoperit siteul micostore.ro, de unde i-am comandat deseori diverse pentru pictat. I-am gasit cautand carioci potrivite pentru bebelusi si asa am dat de brandul Carioca Baby (link aici), pe baza de apa si cu coloranti non toxici. Au foarte multe tipuri de carioci, pentru diverse tipuri de arta (carioci normale, carioci lavabile, carioci cu varf tip pensula, carioci cu buline, carioci cu varf subtire, cu varf gros, pentru pictura cu degetele etc). Ulterior am incep sa comand si alte produse, in principal tot pentru activitati legate de colorat, pictat, desenat, modelat iar acum, de curand, am descoperit si o serie de alte produse pe care as putea sa le folosesc cu Alexei pentru alte activitati (forme de silicon pentru prajituri in diverse forme amuzante

Planse reutilizabile de colorat
Stiu ca nu toti copiii sunt atrasi de desenat sau colorat, insa in cazul nostru avem noroc sa fie pasionat de-a dreptul de tot ce inseamna astfel de activitati. Asa ca intotdeauna incerc sa vin cu cate ceva nou, ca sa il stimulez cat mai mult in aceasta directie. Iar ultima “gaselnita” care il distreaza teribil cand vine vorba de colorat sunt plansele reutilizabile de silicon, care pot fi colorate cu carioca si apoi spalate sub jet de apa. De cele mai multe ori folosim doar carioci foarte lavabile (au tot la micostore, Alexei le prefera pe cele de tip pensula – link aici), care se duc imediat sub apa sau cu servetel umed, insa am incercat si cariocile normale pe aceste planse si s-au curatat cu putin mai multa insistenta. Interesant este faptul ca au multe, foarte multe modele de planse, potrivite atat pentru copii mici (cu desene mari), cat si pentru cei mai mari (cu litere, cu tabla inmulturii/adunarii/scaderii, cu corpul uman, cu sistemul solar etc), se gasesc toate in linkul acesta.

Carioci DO A DOT
Sunt minunate aceste carioci πŸ™‚ Noi am avut un set de mai multe carioci, insa in ultima perioada am vazut ca este disponibil pe site doar setul de cinci (link aici). Sunt niste carioci cu varf de pernita rotunda, mare, care lasa puncte uriase pe hartie. Setul vine insotit si de 20 de pagini printate cu diverse forme si modele in care sa se aseze punctele colorate. Sunt grozave mai ales pentru copilasii mai mici (sunt groase, usor de tinut in mana de manute mici), sunt lavabile si non toxice. Alexei le adora pana pe la 18 luni, acum insa este mai tentat de cariocile subtiri, cu varf tip pensula, care necesita mai multa precizie.

Carioci pentru pictat pe fata
Nu de putine ori am ajuns sa ne scriem pe fata (si nu numai) atunci cand pictam impreuna cu Alexei. Il distreaza teribil sa faca asta (si pe noi de altfel), asa ca daca tot ajungem sa ne pictam din cap pana in picioare, macar sa o facem cu niste carioci speciale pentru piele (link aici). La noi a ajuns un adevarat ritual sa ne jucam in acest mod iar mai nou, Alexei se picteaza singur in fata oglinzii, incercand sa reproduca modelele din set (noi avem setul acesta de 4 masti).

Sabloane Desen
Genul acesta de activitate apare si in primul articol, insa la momentul acela ii comandam sabloane de pe siteurile din Olanda (Blokker sau Hema). Unica lor problema era faptul ca erau foarte multe forme inghesuite pe un sablon, formele erau destul de mici si aveam nevoie de un creion extrem de ascutit ca sa le pot desena conturul (evit sa folosesc creioane extrem de ascutite cu Alexei, pentru ca mai mereu vrea sa foloseasca fix ce am eu in mana, si imi e teama sa nu se raneasca). Am gasit multe variante la micostore.ro (link aici), eu as alege formele mai mari si cu forma continua, ca sa fie cat mai usor de desenat.

Stickere reutilizabile
Stickerele in general, de orice forma, de orice dimensiune, culoare sau model, sunt un real succes pentru noi. Avem un raft plin de carti cu stickere, pe care le folosim chiar si dupa ce le lipim in totalitate (doar ca sa ne uitam prin ele, sa povestim sau sa ne jucam cu ele). Insa carti cu stickere reutilizabile nu prea am avut. Sau cel putin nu unele grozave (se stricau destul de repede, rezistau la maxim doua lipiri-dezlipiri). Insa cele gasite la micostore mi s-au parut interesante pentru ca au paginile foarte lucioase si se pot lipi si dezlipi foarte usor. Noi avem cartea cu stickere reutilizabile cu harta lumii (link aici), prin care putem lipi animalute pe continentele unde traiesc, insa din pacate nu mai este disponibila. Au insa carte cu dinozauri (link aici), pe care urmeaza sa o comandam, avand in vedere noua pasiune pentru dinozauri dupa vizita la Dino Park :D).

Plastilina
Foarte multa vreme amfolosit pasta modelatoare care se usuca la aer. Ceea ce era destul de interesant, mai ales cand ne doream sa se intareasca formele facute (aveam si niste sabloane cu forme diverse, apoi lasam formele create la uscat si ne tot jucam cu ele). Insa cel mai adesea se usca din cauza ca statea pur si simplu scoasa din cutie, ajungea sa se faramiteze foarte usor si sa se imprastie prin toata casa. Asa ca de curand am inceput sa preferam plastilina clasica, non toxica (link aici). Insa voi comanda o plansa speciala pentru lucrul cu plastilina pentru ca deseori ramane patata masa alba pe care ne jucam cu ea (am gasit aici o astfel de plansa).

Caiete sau blocuri de desen reutilizabile
Mi se par o inventie fantastica. Sunt fie caiete cu diverse modele (asemanatoare planselor reutilizabile de la punctul 1 – link aici), fie planse de silicon goale (link aici), pe care pot scrie ei cum isi doresc. Sunt foarte bune pentru ca se spala usor, singurul inconvenient al acestor caiete este faptul ca nu putem salva operele micutilor πŸ™‚ Lucru pe care imi place sa il fac, sa mai salvez cate un desen sau doua pe luna ca amintire. Insa sunt absolut perfecte pentru calatorii sau pentru iesiri in oras, fiind foarte practice.

Blocuri de desen si caiete
In general incerc sa pictam/desenam/coloram pe rolele de hartie pe care le cumparam de la Ikea sau Leea Toys (ca sa se potriveasca turnului de invatare). Insa de curand a inceput sa prefere sa scrie sau sa coloreze pe caiete, cel mult pe blocuri de desen. Asa ca i-am comandat si un bloc de desen (link aici), in format A3. Nu il folosim mereu, insa este util atunci cand nu mai vrea sa deseneze pe rolele de hartie. Cat despre caiete, inca nu este foarte atras de ele (are insa o mica agenduta cu foi albe pe care o mai luam cu noi cand iesim in oras) dar am gasit un caiet cu foi negre pe acest site, lucru care l-a incantat teribil. Obisnuieste sa aleaga mereu creioanele albe sau acuarelel albe si nu intelege de ce nu se vede nimic pe foaia alba πŸ™‚ Iar cu acest caiet cu foi negre (link aici) in sfarsit gasim o utilitate creioanelor albe (acuarelele albe le folosim in combinatii de culori, insa creioanele albe sunt mereu complet neconsumate).

Vopsea pentru pictat cu mana
Am avut foarte multa vopsea de pictat cu mana (in borcanasele acelea in set de 4), si mereu cumparam altele cand se terminau. Acum am gasit niste recipiente foarte mari cu astfel de vopsea asa ca reumplu borcansele de plastic pe care le aveam deja. Mi s-a parut o idee buna si mai practica sa iau mai multa cantitate (link aici). Ce am observat insa este faptul ca de cand ne-am mutat in Romania, in apartament, le folosim din ce in in ce mai rar. In Olanda stateam la casa, aveam o mica gradina si pictam aproape zilnic cu mana. Aici insa, imi este putin teama de un eventual dezastru pe pereti :)))) Mai incercam sa facem acest tip de activitate pe balcon insa din cauza faptului ca nu ma simt foarte confortabil sa ne jucam acolo (balustrada balconului nu imi pare deloc sigura), am ajuns sa pictam cu mana destul de rar…

Travel Kit de Desenat/Colorat
Tot pentru calatorii si iesiri in oras, gentuta aceasta in forma de geamantan, cu accesorii pentru desenat si colorat (trei tipuri de carioci si o carte de colorat) mi se pare extrem de utila si practica. Am avut una in iarna iar acum suntem deja la a doua (link aici). E mai usor de transportat, o punem de obicei in compartimentul de depozitare de la carucior si o folosim ori de cate ori e nevoie (in general este unul dintre trucurile noastre de a avea o masa linistita la restaurant :D).

Verific constant siteul celor de la micostore, ca sa vad ce a mai aparut interesant si mi-am facut o lista de produse pe care as vrea sa le tot comand pe parcursul timpului. Chiar daca ei au mai multe tipuri de produse (si jucarii, si ghiozdane si multe alte tipuri de rechizite scolare), pana acum am preferat produsele legate de arta pentru copii mici. Mi-am tot trecut pe o lista ce mi se parea interesant de pe micostore.ro pentru a comanda treptat din ea atunci cand vrem sa mai schimbam putin activitatile. Nu le-am testat inca (cele testate sunt trecute in lista de mai sus) insa as vrea sa i le iau lui Alexei in perioada urmatoare (multe dintre ele vor fi cadouri de Craciun si Mos Nicolae) si pentru ca sunt deja documentate in wishlist, le voi lasa aici, in caz ca sunt de folos si altor parinti in cautare de idei πŸ™‚

  1. Plansa reutilizabila de colorat cu sistemul solar – link aici – 25 lei
  2. Plansa reutilizabila de colorat de Craciun – link aici – 25 lei
  3. Jurnal de calatorie cu abtibilduri pentru copii mici – link aici – 60 lei
  4. Carioci pentru textile (potrivite pentru 5+ ani insa cred ca i-ar placea deja o astfel de activitate) – link aici – 35 lei
  5. Set mijloace de transport din spuma – link aici – 7 lei
  6. Set animale din spuma – link aici – 7 lei
  7. Set fluturi din spuma – link aici – 7 lei
  8. Plastilina care nu se usuca in aer, forma avion – link aici – 10 lei
  9. Magneti in forma de buburuza – link aici – 6,4 lei
  10. Set frunze din satin (ca sa facem copaci) – link aici – 6 lei
  11. Lipici pentru frunze – link aici – 15 lei
  12. Paleta pentru pictura – link aici – 25 lei
  13. Carte stickere reutilizabile cu dinozauri – link aici – 23 lei
  14. Puzzle cu corpul uman (baieti si fete) – 53 lei
  15. Bloc desen reutilizabil cu foi silicon goale – link aici – 50 lei
  16. Plastilina 12 culori – link aici – 10 lei
  17. Penar turcoaz – link aici – 40 lei

4 thoughts on “Activitati pentru Alexei

  1. Stikere reutilizabile gaseste la Melissa and doug. Au niste blocuri foarte dragute cu diverse tematici si stickerele sunt calitative, pot fi lipite de multe ori atata timp cat nu aduna scame.

    1. wow ce de stickere frumoase sunt la Melissa & Doug. Cred ca stiam de ei, dar uitasem complet ca au lucruri asa frumoase πŸ™‚ Ma voi uita si ii voi comanda si eu lui Alexei, sa avem stocuri in casa πŸ˜€ Multumim mult pentru recomandare!

  2. Foarte util articolul!😊 imi puteti spune cumva de unde sunt cΔƒnutele metalice ce sunt suporturi pt carioci si creioane? Multumesc anticipat

    1. Multumim foarte mult! Canutele sunt luate de bunici, dintr-o piata πŸ˜€ Nu voiam sa le pastrez cand le-am mutat, dar mi s-au parut utile pentru creioane si carioci si le-am pastrat πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s