Castelul din Hikone

Si totusi… Ce facem maine? Iar o sa ploua, dar nu putem pierde o zi intreaga. La 7 statii de tren local de noi, cam 15 minute de mers, e Hikone. Cu rapidul, ajungem in 3 minute, e doar la o statie distanta de Notogawa. Nu e un oras prea mare, dar are castelul Hikone, unul dintre singurele patru castele din Japonia desemnate ca tezaur national. Si este foarte posibil ca in curand sa fie declarat si patrimoniu Unesco. Not bad! Aa, si cica ar fi si cel mai mare lac din Japonia aici, lacul Biwa.

Ok, bem o cafea la hotel, asteptam sa stea ploaia, apoi mergem. E inca dimineata si oraselul e pustiu. La fel si la castel, doi-trei oameni in jurul nostru. Ne plimbam pe strazile din jurul castelului, cu zidurile sale pietruite. Ciresii inca nu s-au scuturat de petale aici. O ceainarie mica, cu podele tatami si perne rosii, deschide chiar cand trecem pe langa ea. Green tea and something sweet, 500 yeni. Konichiwa! Poate oprim la intoarcere sa bem ceva cald. Urcam treptele spiralate si ajungem la castel. Ha! Seamana cu cel din Osaka! Deci chiar nu am pierdut nimic, sa nu-ti para rau ca n-am mers in Osaka!

Urcam in castel, nu inainte de a ne descalta de pantofi. Oooouch, podelele de lemn sunt reci si n-am sosete! Merg pe varfuri. Camere de lemn, cu usi culisanta si tavane cu barna. Insa complet goale, nici urma de mobila, de futonuri, de orice. Urcam o scara atat de abrupta, ca-mi pare aproape perpendiculara pe sol. Ne tinem cu ambele maini de balustrada si urcam cu greu la al doilea etaj. Aceeasi poveste si aici. Mai e o scara, la fel de abrupta. Cat ne-am invartit la ultimul etaj, se formase deja coada pentru coborat scarile. Zece minute de stat la coada pe fiecare etaj si deja o luasem razna.

Pentru a intra in castel si a vedea curtea si gradina se plateste un bilet de 600 yeni de persoana. E cam standard taxa aceasta la temple si obiective. In zonele mai turistice sau mai cunoscute se ajunge si la 1000 yeni intrarea. Insa locurile cu intrare sunt ingrijite perfect, gradinile arata impecabil, asa ca pretul chiar nu este atat de mare. Comparativ cu obiectivele turistice din Europa, sunt chiar mult mai ieftine!

Ne-am invartit putin in jurul castelului si in gradini, apoi ne-am indreptat catre gara. Cu mare drag am mai fi stat sa ne plimbam si sa pierdem vremea pe stradute, insa era atat de frig incat nu puteam sta prea mult afara. Prognoza meteo de acasa anunta vreme de primavara pentru toata vacanta si 17-20 de grade. Asa ca cele cateva grade de azi, cu real feel de 5 grade, neavand de nicio culoare haine groase in bagaj, ne-au cam dat peste cap. Dar fie, ne-ncalzim in tren.

[…… Cititi intregul articol aici …..]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s